Procurorul General al României, Laura Codruta Kövesi, a promovat, pe data de 16 februarie 2009, un recurs în interesul legii referitor la interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 129 alin. (6) C.proc.civ.

Conform propunerii Procurorului General,

În practica judiciara s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar în legatura cu interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 129 alin. (6) C.proc.civ., referitor la posibilitatea instantelor de judecata învestite cu solutionarea actiunii în rezolutiunea sau declararea nulitatii unor acte juridice translative sau constitutive de drepturi, de a dispune, din oficiu, restabilirea situatiei anterioare ori repunerea partilor în situatia anterioara.

I. Astfel, unele instante de judecata, învestite cu actiuni având ca obiect rezolutiunea ori declararea nulitatii unor acte juridice constitutive sau translative de drepturi, admitând cererea principala, au dispus restabilirea situatiei anterioare/repunerea partilor în situatia anterioara doar în masura în care au fost învestite cu o cerere având acest obiect. Întrucât niciuna dintre parti nu a solicitat repunerea în situatia anterioara, s-a considerat ca, fata de principiul disponibilitatii care guverneaza procesul civil, aceasta cerere urmeaza sa fie solutionata prin intermediul unui alt litigiu. (Anexa I)

II. Alte instante de judecata, învestite cu actiuni prin care s-a solicitat exclusiv rezolutiunea ori declararea nulitatii unor acte juridice constitutive sau translative de drepturi au dispus, din oficiu, repunerea partilor în situatia anterioara, considerând ca aceasta opereaza de drept, urmare admiterii actiunii si desfiintarii actului juridic. (Anexa II)

Apreciez ca instantele de judecata învestite cu solutionarea cererilor având ca obiect rezolutiunea sau declararea nulitatii unor acte juridice constitutive sau translative de drepturi nu pot dispune din oficiu restabilirea situatiei anterioare/repunerea partilor în situatia anterioara, însa în virtutea rolului activ si cu respectarea principiului contradictorialitatii, pot pune în discutia partilor posibilitatea completarii cererilor prin formularea petitului având acest obiect.

Pentru motivele invocate, în temeiul prevederilor art. 329 C.proc.civ., solicit admiterea recursului în interesul legii si pronuntarea unei decizii prin care sa se asigure interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 129 alin. (6) C.proc.civ., în sensul ca instantele de judecata învestite cu solutionarea cererilor având ca obiect rezolutiunea sau declararea nulitatii unor acte juridice constitutive sau translative de drepturi nu pot dispune, din oficiu, restabilirea situatiei anterioare/repunerea partilor în situatia anterioara, însa în virtutea rolului activ si cu respectarea principiului contradictorialitatii, pot pune în discutia partilor posibilitatea completarii cererilor prin formularea petitului având acest obiect.