În Monitorul Oficial nr. 257 din 23 martie a.c. a fost publicat Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 675/2018 privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor și a procedurii de aplicare a acestora.

Art. 1.

(1) Se aprobă metodele indirecte de stabilire a veniturilor, utilizate de organul fiscal cu ocazia verificării situaţiei fiscale personale, precum şi procedura de utilizare a acestora, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

(2) Metodele indirecte de stabilire a veniturilor sunt:

a) metoda sursei şi utilizării fondului;

b) metoda fluxurilor de trezorerie;

c) metoda patrimoniului net.

Art. 2.

Direcţia generală control venituri persoane fizice şi direcţiile generale regionale ale finanţelor publice vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Art. 3.

Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Art. 4.

La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.733/2015 privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor şi a procedurii de aplicare a acestora, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 981 din 30 decembrie 2015.

Art. 5.

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,

Mirela Călugăreanu

ANEXĂ

METODELE INDIRECTE

de stabilire a veniturilor şi procedura de aplicare a acestora

CAPITOLUL I

Dispoziţii comune

Art. 1.

(1) Verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit, prevăzută la art. 138 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală, reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate de organul fiscal având ca obiect examinarea totalităţii drepturilor şi a obligaţiilor de natură patrimonială, a fluxurilor de trezorerie şi a altor elemente relevante pentru stabilirea situaţiei fiscale reale a persoanei fizice verificate.

(2) Verificarea situaţiei fiscale personale se efectuează la persoanele fizice rezidente fiscal în România în perioada supusă verificării.

CAPITOLUL II

Activităţi preliminare verificării situaţiei fiscale personale

Art. 2.

Pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice, organele fiscale efectuează următoarele activităţi preliminare:

a) analiza de risc;

b) selectarea persoanelor care vor fi supuse verificării situaţiei fiscale personale.

SECŢIUNEA 1

Analiza de risc

Art. 3.

(1) Analiza de risc este efectuată de organul fiscal pentru stabilirea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale.

(2) Analiza de risc se efectuează pentru cazuri punctuale, astfel:

a) rezultate din controale fiscale;

b) identificate ca urmare a unor sesizări primite de la alte instituţii ori autorităţi publice, precum şi de la alte entităţi sau persoane fizice ori juridice.

Art. 4.

Analiza de risc constă în următoarele activităţi:

a) identificarea riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile;

b) evaluarea riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile;

c) gestionarea riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile.

Art. 5.

Activitatea de identificare a riscurilor de neconformare la declararea veniturilor Impozabile constă în efectuarea următoarelor operaţiuni:

a) stabilirea surselor de date;

b) culegerea datelor deţinute de alte entităţi;

c) formalizarea datelor în structura necesară analizei;

d) definirea caracteristicilor persoanelor fizice cu potenţial risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile.

Art. 6.

Stabilirea surselor de date se realizează prin:

a) evaluarea datelor deţinute de organele fiscale cu privire la persoanele fizice şi stabilirea necesarului de date care trebuie obţinute în vederea identificării riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile;

b) identificarea surselor de date despre persoanele fizice, deţinute de autorităţi publice şi de alte entităţi, necesare determinării riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile.

Art. 7.

Culegerea datelor deţinute de alte entităţi se realizează prin următoarele modalităţi:

a) acces la bazele de date, în temeiul protocoalelor sau al acordurilor de colaborare şi schimb de informaţii încheiate, în condiţiile legii, între organele fiscale şi entităţile deţinătoare;

b) valorificarea informaţiilor primite de la autorităţi judiciare sau de la alte autorităţi publice naţionale ori internaţionale sau organizaţii care deţin informaţii în legătură cu situaţia fiscală personală a contribuabilului;

c) valorificarea informaţiilor primite ca urmare a sesizărilor de la alte entităţi sau persoane fizice ori juridice;

d) valorificarea informaţiilor obţinute de organele fiscale din surse deschise accesului public;

e) valorificarea informaţiilor rezultate din controale fiscale.

Art. 8.

Formalizarea datelor în structura necesară analizei se efectuează asupra:

a) grupurilor masive de date, existente în bazele de date proprii ale organelor fiscale sau descărcate din bazele de date ale altor autorităţi publice, interne şi externe, la care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are acces;

b) datelor şi informaţiilor punctuale, deţinute sau obţinute conform art. 7.

Art. 9.

(1) În scopul definirii caracteristicilor persoanelor fizice cu potenţial risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile se vor avea în vedere, în principal, următorii indicatori fiscali şi patrimoniali privind persoanele fizice:

a) veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori;

b) creşterile sau descreşterile elementelor patrimoniale ale persoanei fizice;

c) cheltuielile personale efectuate;

d) fluxurile de trezorerie.

(2) Pe baza indicatorilor fiscali şi patrimoniali se determină atât veniturile estimate ca fiind realizate, cât şi veniturile declarate ale persoanei fizice în perioada analizată.

(3) Datele şi informaţiile utilizate pentru indicatorii fiscali şi patrimoniali prevăzuţi la alin. (1) sunt cele obţinute conform art. 7.

Art. 10.

Activitatea de evaluare a riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile constă în:

a) calcularea diferenţei între valoarea veniturilor estimate ale persoanei fizice, în perioada impozabilă analizată, identificate pe baza datelor disponibile în cadrul analizei de risc, şi veniturile declarate ale persoanei fizice, în aceeaşi perioadă;

b) verificarea încadrării diferenţelor stabilite conform lit. a) în limita prevăzută la 138 alin. (2) lit. a) din Codul de procedură fiscală.

Art. 11.

Activitatea de gestionare a riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile se realizează prin:

a) procesarea şi elaborarea listei persoanelor care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile;

b) elaborarea propunerilor pentru efectuarea verificării situaţiei fiscale personale, având în vedere valoarea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile stabilită potrivit prevederilor art. 10, în ordine descrescătoare. Dacă din informaţiile deţinute, organul fiscal identifică existenţa în lista prevăzută la lit. a) a unor persoane care au calitatea de soţ/soţie, rude sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, elaborarea propunerilor se poate face concomitent şi pentru aceste persoane;

c) elaborarea de propuneri privind punerea în aplicare a altor măsuri de asigurare a conformării fiscale pe baza riscurilor identificate.