În Monitorul Oficial nr. 149 din 16 februarie a.c. a fost publicată Hotărârea Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România nr. 7/2018 privind aprobarea modificărilor și completărilor la Statutul Institutului Notarial Român, aprobat prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România nr. 128/2015.

Art. 1.

Se aprobă modificările și completările la Statutul Institutului Notarial Român, aprobat prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România nr. 128/2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 687 din 5 septembrie 2016, astfel cum sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2.

Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 3.

Prezenta hotărâre se comunică Institutului Notarial Român, în vederea ducerii la îndeplinire și pentru a fi transmisă Camerelor Notarilor Publici.

Art. 4.

Serviciul registratură și comunicare al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România va urmări ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri.

Președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România,

Dumitru Viorel Mănescu

ANEXA

MODIFICĂRI ȘI COMPLETĂRI

la Statutul Institutului Notarial Român, aprobat prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România nr. 128/2015

1. La articolul 19, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„Art. 19.

(1) Organele de conducere ale INR sunt:

a) Consiliul director;

b) președintele INR este și președintele Consiliului director;

c) președintele executiv al INR, desemnat de Biroul executiv, dintre vicepreședinții Uniunii, la propunerea președintelui Uniunii;

d) directorul INR.

(2) În cadrul INR funcționează un Consiliu științific. La propunerea președintelui INR, Biroul executiv desemnează un membru al Consiliului Uniunii cu experiență și prestigiu profesional deosebit, care să îndeplinească funcția de președinte al Consiliului științific.”

2. La articolul 21, alineatele (1) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„Art. 21.

(1) Consiliul director este format din 9 membri. Fac parte de drept din Consiliul director președintele, prim-vicepreședintele și cei 2 vicepreședinți ai Uniunii. Ceilalți 5 membri sunt desemnați de către Consiliul Uniunii, dintre notarii publici cu experiență, reputație și prestigiu în cadrul profesiei, care nu sunt membri ai Biroului executiv.

…………………….

(3) Membrii Consiliului director au dreptul la o indemnizație de ședință, stabilită de Consiliul Uniunii.”

3. La articolul 24, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(2) Pentru activitatea lor, președintele și președintele executiv al INR primesc o indemnizație lunară, stabilită de Consiliul Uniunii.

(3) În absența președintelui, atribuțiile acestuia sunt îndeplinite de președintele executiv al INR.”

4. La articolul 25 alineatul (1), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

„b) convoacă și conduce ședințele Consiliului director. Convocarea ședințelor se face prin președintele executiv al INR sau, în lipsa acestuia, prin directorul INR;”.

5. La articolul 28, alineatele (1), (2) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„Art. 28.

(1) În cadrul INR se organizează și funcționează Consiliul științific, care are un rol consultativ, pentru activitățile de formare profesională inițială și continuă și pentru activitățile științifice.

(2) Consiliul științific se compune din 7 membri, din care fac parte de drept președintele INR și președintele Consiliului științific, precum și 5 membri desemnați de Consiliul director, la propunerea președintelui INR, dintre notarii publici cu experiență și prestigiu profesional deosebit și dintre personalități marcante din domeniul juridic. Președintele Consiliului științific este desemnat de Biroul executiv, la propunerea președintelui INR, dintre membrii Consiliului Uniunii. În lipsa președintelui INR, la ședințele Consiliului științific participă președintele executiv al INR.

…………………….

(4) Membrii Consiliului științific au dreptul la o indemnizație de ședință, stabilită de Biroul executiv al Consiliului Uniunii.”

6. La articolul 28, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu următorul cuprins:

„(31) Președintele Consiliului științific are dreptul la o indemnizație lunară, stabilită de Biroul executiv al Consiliului Uniunii.”

7. După articolul 29 se introduce un nou articol, articolul 291, cu următorul cuprins:

„Art. 291.

Președintele Consiliului științific convoacă și conduce ședințele Consiliului științific al INR.”