În Monitorul Oficial nr. 110 din 5 februarie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Culturii și Identității Naționale nr. 2.883/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind aplicarea prevederilor cap. VI art. 2 din anexa nr. III la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Art. 1.

Se aprobă Regulamentul privind aplicarea prevederilor cap. VI art. 2 din anexa nr. III la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2.

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 3.

La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului culturii și patrimoniului național nr. 2.132/2011 pentru aprobarea Criteriilor privind aplicarea prevederilor cap. VI lit. В din anexa nr. IV la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 195 din 21 martie 2011, se abrogă.

ANEXĂ
REGULAMENT

privind aplicarea prevederilor cap. VI art. 2 din anexa nr. III la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice

Art. 1.

Persoanele încadrate în unitățile de cultură, care au rezultate valoroase în activitatea artistică, pot ocupa, în condițiile legii, în mod cu totul excepțional, funcții de specialitate vacante, fără a avea studiile necesare postului, cu aprobarea nominală a ministrului culturii și identității naționale, numai la solicitarea conducătorului instituției, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele criterii:

1. Criterii de bază:

a) să fie încadrat cu contract individual de muncă;

b) să aibă o vechime de cel puțin 10 luni în cadrul instituției solicitante;

c) să aibă calificativul „foarte bine” la evaluarea performanțelor profesionale din anul anterior celui în care se transmite solicitarea;

d) să existe în statul de funcții al instituției solicitante un post vacant corespunzător funcției pentru care se face solicitarea.

2. Criterii specifice: prezentarea unui portofoliu, specific fiecărui domeniu de activitate, conținând documente care să susțină valoarea excepțională, în plan profesional, respectiv: articole de presă, critici favorabile, cronici elogiative, afișe spectacol, flyere, programe sală, diplome de excelență, premii sau orice alt înscris din care să rezulte participarea persoanei pentru care se solicită aprobarea.

Art. 2.

În vederea obținerii aprobării nominale prevăzute la art. 1, instituția solicitantă va depune la Ministerul Culturii și Identității Naționale un dosar care va cuprinde următoarele documente:

a) solicitarea din partea instituției, certificată prin semnătură de către reprezentantul legal al acesteia;

b) copia actului de identitate al persoanei pentru care se solicită aprobarea nominală;

c) copia contractului individual de muncă, precum și copia ultimului act adițional la contractul individual de muncă;

d) recomandarea temeinic fundamentată, din partea șefului ierarhic superior persoanei pentru care se solicită aprobarea nominală;

e) copia ultimului stat de funcții aprobat de ordonatorul de credite, cu indicarea poziției funcției de specialitate vacante pe care să o poată ocupa persoana pentru care se solicită aprobarea nominală;

f) cel puțin o recomandare din partea uniunilor de creație recunoscute la nivel național, internațional, a reprezentanților unor instituții de profil sau a unor colaboratori în proiecte artistice sau din partea unei personalități cu activitate de notorietate în domeniu.

Art. 3.

Solicitarea din partea instituției trebuie să conțină următoarele informații:

a) denumirea instituției publice de cultură;

b) datele de identificare ale persoanei juridice:

1. sediul social;

2. adresa de corespondență;

3. codul fiscal;

4. telefon/fax;

5. e-mail/adresa web;

6. reprezentantul legal al persoanei juridice;

c) datele persoanei pentru care se solicită aprobarea nominală:

1. numele și prenumele;

2. funcția ocupată în prezent, cu specificarea treptei profesionale deținute, precum și a gradației corespunzătoare;

3. precizarea funcției pentru care se solicită aprobarea de ocupare în mod excepțional, precum și indicarea poziției acesteia în statul de funcții aprobat instituției solicitante;

4. vechimea în muncă/în domeniu.

Art. 4.

Documentația prevăzută la art. 2 lit. b)-c) și e) va fi certificată, pentru conformitatea cu originalul, de către persoana abilitată din cadrul compartimentului resurse umane al instituției solicitante.

Art. 5.

(1) Dosarul prevăzut la art. 2 se va depune la Registratura Ministerului Culturii și Identității Naționale, de unde va fi transmis compartimentului de specialitate coordonator al subdomeniului culturii în care se încadrează instituția solicitantă, denumit în continuare compartiment de specialitate.

(2) În cazul în care documentația transmisă nu este concludentă sau este incompletă, compartimentul de specialitate solicită instituției informații sau documente suplimentare, cu indicarea termenului de depunere a acestora.

(3) În urma analizării documentelor, compartimentul de specialitate va întocmi un referat prin care va propune aprobarea sau respingerea solicitării, după caz.

(4) Referatul prin care se propune aprobarea va însoți proiectul de ordin pe circuitul avizării, la compartimentul juridic, compartimentul resurse umane, secretar general, respectiv subsecretar de stat sau secretar de stat coordonator al domeniului respectiv, după caz.

(5) După parcurgerea circuitului prevăzut la alin. (4), referatul prin care se propune aprobarea solicitării însoțit de proiectul de ordin, respectiv referatul prin care se propune respingerea solicitării se transmit la cabinetul ministrului, în vederea aprobării.

Art. 6.

Compartimentul de specialitate va comunica instituției solicitante, după caz, ordinul privind aprobarea nominală sau înștiințarea cu privire la respingerea solicitării aprobării nominale, cu precizarea motivului pentru care a fost respinsă solicitarea.

Art. 7.

Evidența ordinelor privind aprobările nominale, precum și a înștiințărilor/referatelor de respingere a acestora se realizează de către compartimentul de specialitate care a elaborat referatul din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Art. 8.

(1) Aprobarea nominală obținută potrivit dispozițiilor prezentului regulament este acordată pe durata valabilității contractului individual de muncă, în condițiile respectării criteriilor stabilite mai sus.

(2) În cazul în care persoana pentru care s-a obținut aprobarea nominală nu mai obține calificativul „foarte bine” la evaluarea performanțelor profesionale, instituția solicitantă cere Ministerului Culturii și Identității Naționale în scris și motivat, în termen de 10 zile de la finalizarea evaluării, revocarea ordinului prevăzut la art. 6.

(3) În cazul prevăzut la alin. (2) răspunderea pentru încetarea efectelor ordinului pentru aprobarea nominală revine instituției solicitante.