În Monitorul Oficial nr. 993 din 14 decembrie a.c. a fost publicată Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 28/2017 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative. La data intrării în vigoare a prezentei norme se abrogă Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 8/2015 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 21 aprilie 2015.

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1.

Prezenta normă reglementează modul în care activul personal net al participantului la un fond de pensii facultative este utilizat în cazul în care acesta:

a) a împlinit vârsta de 60 de ani şi nu îndeplineşte una sau ambele condiţii prevăzute la 93 alin. (2) lit. b) şi c) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege;

b) beneficiază de pensie de invaliditate în condiţiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea pensiilor publice, respectiv de o categorie similară de pensie stabilită în baza legilor care reglementează acordarea pensiei în cazul unor categorii profesionale, după caz;

c) decedează înainte de depunerea cererii pentru obţinerea unei pensii facultative conform art. 94 lit. с) din Lege.

Art. 2.

Până la intrarea în vigoare a legii speciale privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private, în situaţiile prevăzute la art. 93 alin. (2) lit. a) şi art. 94 lit. b) şi с) din Lege, participantul sau beneficiarul, după caz, primeşte suma cuvenită, ca plată unică, sau plăţi eşalonate, la cerere.

Art. 3.

(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţia prevăzută la art. 2 alin. (1) din Lege.

(2) De asemenea, termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:

a) ocrotitorul legal – persoana care exercită drepturile şi obligaţiile părinteşti faţă de minor, respectiv părinţii, părintele supravieţuitor, tutorele sau altă persoană care exercită aceste drepturi şi obligaţii potrivit legii;

b) plată eşalonată – suma plătită de către administrator participantului/beneficiarului reprezentând rate lunare egale cu o valoare de minimum 500 lei, cu excepţia ultimei rate care va fi o rată reziduală, din care se scad deducerile legale şi comisioanele bancare pentru efectuarea viramentelor sau taxelor poştale, după caz, pe o perioadă de maximum 5 ani;

c) rată reziduală – ultima rată, respectiv suma plătită de către administrator participantului/beneficiarului potrivit graficului de plăţi.

CAPITOLUL II

Utilizarea activului personal net al participantului

SECŢIUNEA 1

Utilizarea activului personal net în cazul în care participantul a împlinit vârsta de 60 de ani

Art. 4.

Participantul care îndeplineşte condiţia prevăzută la art. 93 alin. (2) lit. a) şi nu îndeplineşte una sau ambele condiţii prevăzute la art. 93 alin. (2) lit. b) şi c) din Lege are dreptul să opteze pentru:

a) intrarea în posesia contravalorii activului personal net, ca plată unică, sau plăţi eşalonate, la cerere;

b) continuarea plăţii contribuţiilor, în cazul în care acesta, după împlinirea vârstei de 60 de ani, continuă să desfăşoare o activitate în sensul art. 74 alin. (1) din Lege.

Art. 5.

Participantul care a optat pentru continuarea plăţii contribuţiilor, conform art. 4 lit. b), are dreptul să solicite oricând contravaloarea activului personal net, în baza unei cereri de plată.

Art. 6.

(1) Pentru a primi contravaloarea activului personal net în condiţiile art. 4 lit. a), participantul, personal sau prin mandatar, depune la administratorul fondului de pensii facultative următoarele documente:

a) cererea scrisă prin care solicită plata drepturilor cuvenite;

b) actul de identitate, valabil la data depunerii cererii;

c) procură specială şi autentică, în cazul mandatarului.

(2) Documentele prevăzute la alin. (1) se prezintă astfel:

a) în original, pentru documentele prevăzute la alin. (1), administratorul păstrând pentru documentele prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) copiile acestora, după ce verifică şi certifică conformitatea cu originalul;

b) în original pentru documentul prevăzut la alin. (1) lit. a), în copie legalizată pentru documentele prevăzute la alin. (1) lit. с) şi în copie pentru documentul prevăzut la alin. (1) lit. b), pentru documentele transmise prin intermediul serviciilor poştale sau similare.

(3) În cazul în care participantul este reprezentat prin mandatar, mandatarul prezintă actul său de identitate valabil la data depunerii cererii şi depune copia acestuia împreună cu documentele prevăzute la alin. (1) şi în forma precizată la alin. (2), administratorul păstrând copia după ce verifică şi certifică conformitatea cu originalul.

(4) În cererea scrisă prin care solicită plata drepturilor cuvenite, participantul sau mandatarul indică varianta de plată a activului personal net conform art. 4 lit. a), precum şi modalitatea aleasă de efectuare a plăţii sumelor cuvenite, conform art. 7 alin. (1), cu specificarea tuturor informaţiilor necesare efectuării plăţii.

(5) În cazul în care participantul solicită plata activului personal net prin virament în cont bancar, acesta are obligaţia completării documentaţiei prevăzute la alin. (1) cu extrasul de cont care certifică codul IBAN şi titularul sau cu orice fel de document emis de instituţiile de credit care să ateste titularul contului şi IBAN-ul asociat acestuia.

Art. 7.

(1) Plata sumei reprezentând contravaloarea activului personal net al participantului se efectuează prin virament în cont bancar sau prin mandat poştal.

(2) Plata contravalorii activului personal net prevăzute la alin. (1) se face exclusiv către participantul fondului de pensii facultative, mandatarul acestuia fiind reprezentantul participantului numai pentru depunerea cererii şi a documentelor însoţitoare.

(3) Plata sumei prevăzute la alin. (1) se va face în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei prevăzute la art. 6 alin. (1), pentru situaţia în care participantul optează pentru o plată unică, sau conform unui grafic stabilit de către administrator, în cazul plăţilor eşalonate.

(4) În situaţia în care documentele depuse sunt incomplete, ilizibile sau se constată depunerea acestora într-o formă necorespunzătoare, precum şi lipsa unor documente, se solicită participantului, beneficiarului sau mandatarului, după caz, completarea ori înlocuirea acestora, solicitarea conducând la întreruperea termenului prevăzut la alin. (3), un nou termen începând să curgă de la data depunerii documentaţiei complete.

(5) În cazul în care participantul optează pentru o plată unică, suma cuvenită şi care urmează a fi transferată din contul de operaţiuni în contul DIP pentru plată unică se calculează având la bază ultima valoare unitară a activului net, calculată şi raportată de administrator şi depozitar pentru ziua lucrătoare precedentă celei în care se face transferul, iar din suma care urmează a fi plătită din contul DIP pentru plată unică se scad deducerile legale şi comisioanele bancare pentru efectuarea viramentelor sau taxele poştale, după caz.

(6) Anularea unităţilor de fond aferente plăţii contravalorii activului personal net al participantului se efectuează în aceeaşi zi cu plata sumei prevăzute la alin. (5), din contul operaţional în contul DIP pentru plată unică al fondului de pensii facultative, plata din contul DIP către participant realizându-se cel mai târziu în ziua lucrătoare următoare.

(7) Administratorul are obligaţia să plătească participantului valoarea cea mai mare dintre valoarea activului personal net calculat în conformitate cu prevederile alin. (5) şi valoarea rezultată din aplicarea garanţiilor prevăzute în prospect.

(8) În cazul în care participantul optează pentru plăţi eşalonate, suma cuvenită şi care urmează a fi transferată din contul de operaţiuni în contul DIP pentru plăţi eşalonate se calculează având la bază ultima valoare unitară a activului net, calculată şi raportată de administrator şi depozitar pentru ziua lucrătoare precedentă celei în care se face transferul, iar din sumele care urmează a fi plătite din contul DIP pentru plăţi eşalonate se scad deducerile legale şi comisioanele bancare pentru efectuarea viramentelor sau taxele poştale, după caz.

(9) Anularea unităţilor de fond aferente transferului contravalorii activului personal net al participantului se efectuează în aceeaşi zi cu transferul sumei prevăzute la alin. (8), din contul operaţional în contul DIP pentru plăţi eşalonate al fondului de pensii facultative, plata din contul DIP pentru plăţi eşalonate către participant realizându-se conform graficului stabilit de către administratorul fondului.

(10) Administratorul are obligaţia să transfere suma cuvenită participantului aflat în plată eşalonată în contul DIP pentru plăţi eşalonate la valoarea cea mai mare dintre valoarea activului personal net calculat în conformitate cu prevederile alin. (8) şi valoarea rezultată din aplicarea garanţiilor prevăzute în prospect.