În Monitorul Oficial nr. 647 din 7 august a.c. a fost publicat Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 6/2017 privind Fondul naţional de protecţie.

Art. 1.
(1) Fondul naţional de protecţie se constituie ca structură proprie a Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, denumit în continuare BAAR, de la data preluării de către BAAR a patrimoniului Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii.

(2) Fondul naţional de protecţie se constituie din:

a) Fondul comun Carte Verde, deținut și administrat de BAAR;

b) 95% din disponibilul preluat de la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii, conform art. 39 alin. (5) din Legea nr. 32/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, denumită în continuare Legea nr. 132/2017.

Art. 2.
(1) Fondul naţional de protecţie se constituie ca un fond cu afectaţiune specială din care BAAR, în calitate de organism de plată a despăgubirilor şi organism de compensare, va achita despăgubiri persoanelor prejudiciate care au acest drept în baza legii sau în baza acordurilor internaţionale la care BAAR este parte, precum şi cheltuieli legate de plata acestor despăgubiri.

(2) Categoriile de cheltuieli care vor putea fi achitate din Fondul naţional de protecţie şi creanţele certe de recuperat sunt stabilite în procedurile BAAR.

(3) BAAR întocmeşte şi menţine evidenţe analitice cu privire la plăţile efectuate pentru îndeplinirea atribuţiilor de birou naţional şi, respectiv, pentru despăgubirile aferente prejudiciilor cauzate prin accidente provocate de autovehiculele neasigurate.

Art. 3.
(1) În vederea îndeplinirii, în orice moment, de către BAAR a atribuţiilor de birou naţional auto, de organism de plată a despăgubirilor şi de organism de compensare, adunarea generală a BAAR stabileşte un nivel de referinţă pentru disponibilul Fondului naţional de protecţie, a cărui valoare nu poate fi mai mică decât valoarea reprezentând echivalentul în lei a sumei de 30.000.000 de euro, la cursul de schimb publicat de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni.

(2) Membrii BAAR au obligaţia să contribuie proporţional cu primele bute încasate din vânzarea contractelor RCA şi Carte Verde în vederea acoperirii cheltuielilor Fondului naţional de protecţie, precum şi a constituirii rezervelor pentru obligaţiile viitoare.

(3) Resursele financiare ale Fondului naţional de protecţie prevăzute la art. 1 se completează, pentru atingerea şi menţinerea nivelului de referinţă menţionat la alin. (1), după caz, cu următoarele:

a) contribuţii permanente;

b) contribuţii speciale;

c) dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru neplata la termen a contribuţiilor cuvenite Fondului naţional de protecţie;

d) sume recuperate de BAAR conform art. 32 alin. (6) din Legea nr. 132/2017;

e) venituri din fructificarea disponibilităţilor financiare aparţinând Fondului naţional de protecţie.

(4) Rezultatul fiecărui exerciţiu financiar se reportează pentru exerciţiul financiar următor.

Art. 4.
(1) Dacă disponibilul Fondului naţional de protecţie se situează sub nivelul de referinţă prevăzut la art. 3 alin. (1), acesta se completează de membrii BAAR cu contribuţii permanente sau cu contribuţii speciale, proporţional cu volumul primelor brute încasate în luna precedentă pentru asigurarea RCA şi Carte Verde.

(2) Cotele de contribuţie atât pentru contribuţia permanentă, cât şi pentru contribuţia specială sunt stabilite de către BAAR cu avizul prealabil al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Art. 5.
(1) Contribuţiile permanente pentru completarea Fondului naţional de protecţie până la nivelul de referinţă se stabilesc de către BAAR, până în data de 10 a fiecărei luni, dacă la sfârşitul lunii precedente suma dintre disponibilul Fondului şi creanţele certe de recuperat de către BAAR pentru Fondul naţional de protecţie se situează sub nivelul de referinţă prevăzut la art. 3 alin. (1).

(2) Contribuţiile speciale se stabilesc de către BAAR, până în data de 10 a fiecărei luni, dacă la sfârşitul lunii precedente suma dintre disponibilul Fondului naţional de protecţie şi creanţele certe de recuperat de către BAAR pentru Fondul naţional de protecţie se situează peste nivelul de referinţă prevăzut la art. 3 alin. (1).

(3) Plata contribuţiilor se efectuează până la data de 28 a fiecărei luni.

Art. 6.
Constituirea obligaţiei de plată, respectiv a înregistrării plăţii către Fondul naţional de protecţie se reflectă astfel:

a) contribuţiile permanente:

(i) în contabilitatea asigurătorilor, membrii BAAR, prin înregistrarea în debitul contului 643 „Cheltuieli cu fondurile speciale pentru activitatea de asigurare”, analitic distinct, şi, respectiv, în creditul contului 443 „Fonduri speciale pentru activitatea de asigurare”, analitic distinct;

(ii) în contabilitatea BAAR, prin înregistrarea în debitul contului 512 „Conturi curente la bănci”, analitic distinct, şi, respectiv, în creditul 7311 „Venituri din cotizaţiile membrilor”, analitic distinct;

b) contribuţiile speciale:

(i) în contabilitatea asigurătorilor, membrii BAAR, prin înregistrarea în debitul contului 267 „Creanţe imobilizate şi alte plasamente speciale”, analitic distinct, şi, respectiv, în creditul contului 544 „Conturi curente la bănci”, analitic distinct;

(ii) în contabilitatea BAAR, prin înregistrarea în debitul contului 512 „Conturi curente la bănci”, analitic distinct, şi, respectiv, în creditul 167 „Alte împrumuturi şi datorii asimilate”, analitic distinct.

Art. 7.
(1) Contribuţia la Fondul naţional de protecţie se calculează şi se achită raportat la toate primele brute încasate pentru asigurarea RCA, chiar dacă la data scadenţei obligaţiei de plată asigurătorul RCA nu mai este membru al BAAR.

(2) Până la împlinirea fiecărui termen de plată a contribuţiilor stabilit, membrii au obligaţia să raporteze BAAR, în cadrul formularului pus la dispoziţie de acesta, primele brute încasate pentru contractele RCA aferente perioadei pentru care urmează să vireze contribuţia, precum şi contribuţia datorată.

(3) Pentru neplata la termen a contribuţiilor, BAAR calculează dobânzi şi penalităţi de întârziere, conform art. 32 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 132/2017, şi le comunică asigurătorilor RCA în cauză. Majorările de întârziere se evidenţiază distinct în documentele de plată.

(4) BAAR notifică Autorităţii de Supraveghere Financiară întârzierile privind plata contribuţiilor la Fondul naţional de protecţie, în situaţia în care termenul de plată a fost depăşit cu 90 de zile.

Art. 8.
(1) Dacă disponibilul Fondului naţional de protecţie depăşeşte nivelul de referinţă prevăzut la art. 3 alin. (1), BAAR poate hotărî restituirea integrală sau parţială către membri a contribuţiei speciale.

(2) Contribuţia specială la Fondul naţional de protecţie poate fi restituită integral către asigurătorii care au pierdut calitatea de membru al BAAR, după 3 ani de la data respectivă, dacă nu au obligaţii neonorate în legătură cu calitatea pe care au deţinut-o. Dacă pe parcursul celor 3 ani, BAAR va hotărî restituirea contribuţiei speciale, de această hotărâre vor beneficia în mod corespunzător şi asigurătorii care au pierdut calitatea de membru la BAAR.

(3) În perioada de 3 ani menţionată la alin. (2), BAAR poate oricând compensa contribuţia specială achitată de fostul membru cu obligaţiile scadente si neachitate ale acestuia către BAAR.

Art. 9.
Obligaţia calculului contribuţiilor, urmărirea încasării acestora la Fondul naţional de protecţie, precum şi calculul şi încasarea penalităţilor şi a majorărilor de întârziere datorate sunt în sarcina BAAR.

Art. 10.
Nerespectarea obligaţiilor prevăzute în prezentul regulament de către asigurătorii RCA membri BAAR se sancţionează de către Autoritatea de Supraveghere Financiară în conformitate cu prevederile art. 37 din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Art. 11.
Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.