În Monitorul Oficial nr. 518 din 4 iulie a.c. a fost publicat Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.886/2017 pentru modificarea modelului, conţinutului şi instrucţiunilor de completare ale formularelor 208 „Declaraţie informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal” şi 209 „Declaraţie privind veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal”, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice şi al ministrului justiţiei nr. 1.022/2.562/2016.

INSTRUCŢIUNI

de completare a formularului 208 „Declaraţie informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal”, cod 14.13.01.13/10i

I. Depunerea declaraţiei

1. Declaraţia se completează şi se depune de către notarii publici care au obligaţia calculării, încasării şi plăţii impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.

2. Declaraţia cuprinde informaţii privind tranzacţiile prin care s-au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate şi ale dezmembrămintelor acestuia asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, supuse impozitului pe venit, potrivit legii.

3. Formularul se utilizează de către notarii publici şi pentru notificarea organului fiscal central competent, în cazul în care valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă.

4. Formularul nu se completează pentru tranzacţiile de proprietăţi imobiliare din patrimoniul personal care nu sunt supuse impozitului pe venit şi pentru care valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale este mai mare sau egală cu valoarea minimă stabilită prin studiul de piaţă.

5. Termenul de depunere

5.1. Declaraţia se completează şi se depune semestrial până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului în care a avut loc autentificarea actelor privind transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.

5.2. Declaraţia poate fi corectată prin depunerea unei declaraţii rectificative, conform art. 105 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, situaţie în care se va înscrie „X” în căsuţa prevăzută în acest scop.

5.3. Declaraţia rectificativă cuprinde toate tranzacţiile realizate în perioada de raportare.

6. Organul fiscal central competent

6.1. Declaraţia se depune la organul fiscal central în a cărui evidenţă fiscală biroul notarial este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe şi contribuţii.

6.2. În declaraţie se cuprind toate actele instrumentate în perioada de raportare de biroul notarial, inclusiv cele instrumentate la sediile secundare ale biroului notarial.

7. Modul de completare şi depunere

7.1. Declaraţia se completează cu ajutorul programului de asistenţă, care este pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, de unităţile fiscale sau poate fi descărcat de pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu respectarea structurii de date (fişier XML).

7.2. Notarii publici au obligaţia depunerii declaraţiei la organul fiscal central competent, în format electronic (format PDF, cu fişier XML ataşat), pe suport optic, care va fi însoţit de exemplarul în format hârtie, semnat, potrivit legii.

7.3. Formatul hârtie se listează prin funcţiile aplicaţiei informatice de asistenţă la completarea declaraţiei şi cuprinde situaţia centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit şi pe tranzacţii prin care s-au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate şi ale dezmembrămintelor acestuia, cuprinse în secţiunea С „Date informative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal” din formular.

7.4. Formatul hârtie se listează în două exemplare:

– originalul se depune la organul fiscal central competent, în format hârtie, semnat, împreună cu formatul electronic al declaraţiei, fişierul XML ataşat;

– copia se păstrează de către notarul public.

7.5. Declaraţia poate fi depusă şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

NOTĂ:

În cazul în care, după autentificarea actului sau întocmirea încheierii de finalizare în procedura succesorală de către notarul public, se constată erori sau omisiuni în calcularea şi încasarea impozitului, acestea se vor soluţiona conform procedurii de rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, prevăzută în anexa nr. 9 din Ordinul ministrului finanţelor publice şi al ministrului justiţiei nr. 1.022/2.562/2016 privind aprobarea procedurilor de stabilire, plată şi rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal şi a modelului şi conţinutului unor formulare utilizate în administrarea impozitului pe venit.

II. Completarea declaraţiei

1. Perioada de raportare

1.1. În rubrica „Semestrul” se înscrie cu cifre arabe numărul ultimului semestru al perioadei de raportare (de exemplu: 1 pentru semestrul I sau 2 pentru semestrul II).

1.2. Anul pentru care se completează declaraţia se înscrie cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2017).

2. Căsuţa „Declaraţie rectificativă” se bifează ori de câte ori notarul public constată erori în declaraţia depusă anterior, situaţie în care se va înscrie „X”.

3. Secţiunea A „Date de identificare a notarului public”

3.1. În caseta „Cod de identificare fiscală” se înscrie codul de identificare fiscală al notarului public, înscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.

În situaţia în care declaraţia se completează de către împuternicit, desemnat potrivit legii, se înscriu codul de identificare fiscală atribuit de organul fiscal central competent persoanei ale cărei obligaţii sunt îndeplinite, precum şi datele de identificare ale acesteia, iar la rubrica „Funcţia” din formular se înscrie „Împuternicit”.

În cazul în care notarul public are calitatea de persoană impozabilă înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, codul de identificare fiscală va fi precedat de prefixul „RO”.

3.2. În rubrica „Denumire/Nume, prenume” se înscriu, după caz, denumirea sau numele şi prenumele notarului public.

3.3. Rubricile privind adresa se completează, după caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al notarului public.

4. Secţiunea В „Date recapitulative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal”

Tabelul se generează cu ajutorul programului de asistenţă şi reprezintă situaţia centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit şi pe tranzacţii prin care s-au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate şi ale dezmembrămintelor acestuia.

Col. 1-5 se completează cumulat, pe beneficiari de venit şi pe tranzacţii.

5. Secţiunea С „Date informative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal”

Coloanele 1-7 se completează cu informaţiile

corespunzătoare fiecărei tranzacţii prin care s-au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate şi ale dezmembrămintelor acestuia asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii.

Coloanele 8-12 se completează cu informaţiile

corespunzătoare fiecărei persoane care transferă dreptul de proprietate şi dezmembrămintele acestuia.

Coloanele 13-15 se completează cu informaţiile

corespunzătoare fiecărei persoane căreia i se transferă dreptul de proprietate şi dezmembrămintele acestuia.

Col. 1 „Număr act notarial” – se înscrie numărul actului notarial, pentru fiecare tranzacţie.

Col. 2 „Modalitatea de transfer a dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia” – se înscrie tipul de transfer, pentru fiecare tranzacţie (vânzare-cumpărare, moştenire, donaţie etc.).

Col. 3 „Taxele notariale aferente transferului” – se înscrie suma reprezentând taxele notariale aferente transferului, pentru fiecare tranzacţie.

Prin taxe notariale se înţelege tariful ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară), tariful pentru obţinerea extraselor, precum şi alte sume datorate bugetului de stat încasate de notarii publici la transferul proprietăţilor imobiliare.

Col. 4 „Valoarea stabilită în studiul de piaţă” – se înscrie suma reprezentând valoarea minimă stabilită prin studiul de piaţă, pentru fiecare tranzacţie.

ATENŢIE !

Coloanele 4 şi 7 se completează numai în situaţia în care valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici.

Col. 5 „Valoarea tranzacţiei înscrisă în documentul de transfer” – se înscrie suma reprezentând valoarea totală a tranzacţiei înscrisă în documentul de transfer (actul notarial), pentru fiecare tranzacţie.

Col. 6 „Venit impozabil” – se înscrie suma reprezentând venitul impozabil stabilit potrivit legii, pentru fiecare tranzacţie.

Col. 7 „Notificare potrivit art. 111 alin. (4) din Legea nr. 227/2015” – se bifează pentru fiecare tranzacţie, în situaţia în care valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale (col. 5) este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă (col. 4).

Col. 8 „Nume, Prenume” – se completează pentru fiecare beneficiar de venit, înscriindu-se numele şi prenumele persoanelor fizice care transferă dreptul de proprietate şi dezmembrămintele acestuia.

Col. 9 „CNP/NIF” – se completează pentru fiecare beneficiar de venit, înscriindu-se codul numeric personal sau numărul de identificare fiscală, atribuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cu ocazia înregistrării fiscale, după caz.

Col. 10 „Cota %” – se înscrie cota (%) deţinută de fiecare beneficiar de venit, din proprietatea imobiliară transferată.

Col. 11 „Venit impozabil” – se înscrie suma reprezentând venitul impozabil stabilit potrivit legii, pentru fiecare tranzacţie, pe fiecare beneficiar de venit, corespunzător cotei deţinute.

Col. 12 „Impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal” – se înscrie suma reprezentând impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal calculat şi încasat de notarul public, potrivit legii, pentru fiecare tranzacţie, pe fiecare beneficiar de venit.

Col. 13 „Nume, Prenume/Denumire” – se completează pentru fiecare persoană căreia i se transferă dreptul de proprietate şi dezmembrămintele acestuia, înscriindu-se numele şi prenumele persoanelor fizice, denumirea persoanelor juridice sau a altor entităţi, după caz.

Col. 14 „Cod de identificare fiscală” – se completează pentru fiecare persoană fizică, juridică sau altă entitate, după caz, căreia i se transferă dreptul de proprietate şi dezmembrămintele acestuia, înscriindu-se codul de identificare fiscală. Codul de identificare fiscală poate fi:

a) pentru persoanele juridice, precum şi pentru asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, cu excepţia celor prevăzute la lit. b), codul de înregistrare fiscală atribuit de organul fiscal;

b) pentru persoanele fizice şi juridice, precum şi pentru alte entităţi care se înregistrează potrivit legii speciale la registrul comerţului, codul unic de înregistrare atribuit potrivit legii speciale;

c) pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, cu excepţia celor prevăzute la lit. b), codul de înregistrare fiscală atribuit de organul fiscal;

d) pentru persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la lit. с), codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale;

e) pentru persoanele fizice care nu deţin cod numeric personal, numărul de identificare fiscală atribuit de organul fiscal.

În cazul transferului dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin donaţie, la completarea declaraţiei, în col. 8-12 se înscriu datele referitoare la donatar, iar în col. 13-15 cele referitoare la donator.

În cazul transferului dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin moştenire, în col. 8-12 se înscriu datele referitoare la persoana căreia i se transferă dreptul de proprietate şi dezmembrămintele acestuia, iar col. 13-15 nu se completează.

Col. 15 „Cota %” – se înscrie cota (%) care revine fiecărui dobânditor, din proprietatea imobiliară, în urma transferului dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia.