În Monitorul Oficial nr. 469 din 22 iunie a.c. a fost publicată Decizia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nr. 840/2017 pentru stabilirea modului de completare a Registrului de evidenţă privind utilizarea mijloacelor de imobilizare.

(1) Mijloacele şi tehnicile de imobilizare şi control, precum şi cazarea în camera de protecţie pot fi folosite de personalul locului de deţinere numai în condiţiile legii.

(2) Utilizarea mijloacelor şi tehnicilor de imobilizare asupra unei persoane private de libertate, precum şi cazarea în camera de protecţie se consemnează obligatoriu în scris, cu menţionarea circumstanţelor care au condus la folosirea acestora, metodelor ori tehnicilor folosite, precum şi a motivului pentru care s-a luat această măsură.

(1) Prin prezenta decizie se stabileşte modul de completare de către personalul locului de deţinere, inclusiv de membrii structurilor asociate pentru securitate specială, a Registrului de evidenţă privind utilizarea mijloacelor de imobilizare.

(2) În Registrul de evidenţă privind utilizarea mijloacelor de imobilizare se menţionează folosirea tuturor mijloacelor şi a tehnicilor de imobilizare autorizate prin actele normative în vigoare, inclusiv a măsurii cazării în camera de protecţie.

(3) Registrul de evidenţă privind utilizarea mijloacelor de imobilizare este prevăzut în anexa la prezenta decizie şi cuprinde următoarele rubrici:

a) numărul curent;

b) numărul de înregistrare al raportului şi numărul de ordine al dosarului de incident;

c) numele, prenumele şi data naşterii persoanei private de libertate căreia i-au fost aplicate mijloacele de imobilizare sau faţă de care s-a dispus cazarea în camera de protecţie;

d) tipul incidentului în care a fost implicat;

e) mijlocul de imobilizare utilizat sau, după caz, menţiunea cazării în camera de protecţie;

f) anul, luna, ziua şi ora aplicării mijloacelor de imobilizare sau cazării în camera de protecţie;

g) anul, luna, ziua şi ora încetării aplicării mijloacelor de imobilizare sau cazării în camera de protecţie;

h) gradul profesional, numele, prenumele şi funcţia lucrătorului care a utilizat mijloacele de Imobilizare sau care a dispus cazarea în camera de protecţie;

i) gradul profesional, numele, prenumele şi semnătura ofiţerului responsabil de zonă care a înregistrat raportul.

(4) Numărul de înregistrare al Raportului întocmit de către personalul locului de deţinere care utilizează mijloacele şi tehnicile de imobilizare şi control, precum şi numărul de ordine al dosarului de incident se consemnează şi în registrul de evidenţă a membrilor structurilor asociate pentru securitate specială.

(1) Rapoartele întocmite de către personalul locului de deţinere care utilizează mijloacele şi tehnicile de imobilizare şi control în cadrul Intervenţiei reactive sau, după caz, în cadrul intervenţiei planificate sunt predate ofiţerului responsabil de zonă sau şefului de tură, care le înaintează spre avizare directorului adjunct pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar sau şefului serviciului siguranţa deţinerii şi regim penitenciar şi directorului unităţii pentru aprobare.

(2) După aprobarea rapoartelor prevăzute la alin. (1), ofiţerul responsabil de zonă sau şeful de tură completează Registrul de evidenţă privind utilizarea mijloacelor de Imobilizare, prevăzut în anexa la prezenta decizie.

(3) În situaţia în care au fost utilizate două sau mai multe mijloace şi/sau tehnici de imobilizare şi control, fiecare dintre acestea va fi menţionat separat, în ordinea cronologică a utilizării, sens în care îi vor fi alocate un număr curent şi o rubrică anume destinată.

(4) Utilizarea unui mijloc şi/sau a unei tehnici de imobilizare şi control asupra a două sau mai multe persoane private de libertate se menţionează separat, pentru fiecare deţinut dintre acestea, în ordinea cronologică a utilizării, sens în care îi vor fi alocate un număr curent şi o rubrică anume destinată.

(5) Ofiţerul responsabil de zonă sau şeful de tură este obligat să opereze de îndată menţiunile corespunzătoare în Registrul de evidenţă privind utilizarea mijloacelor de imobilizare, dar nu mai târziu de 24 de ore de la momentul aprobării documentelor de către directorul unităţii.

Registrul de evidenţă privind utilizarea mijloacelor de imobilizare se păstrează la biroul şefului de tură.

Directorii unităţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor duc la îndeplinire prevederile prezentei decizii.

Anexa face parte integrantă din prezenta decizie.

La data intrării în vigoare a prezentei decizii orice alte prevederi contrare acesteia se abrogă.