În Monitorul Oficial nr. 551 din 21 iulie a.c. a fost publicat Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 36/2016 privind stabilirea modalității de determinare anuală a nivelului stocului minim de gaze naturale pentru titularii licențelor de operare a sistemelor de transport al gazelor naturale.


Acces non-stop la legislație actualizată

În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii


În extras

Art. 1.

Prezentul ordin are ca scop stabilirea modalității prin care se determină anual nivelul stocului minim de gaze naturale, pentru fiecare titular al licenței de operare a sistemelor de transport al gazelor naturale, necesar pentru operarea și asigurarea echilibrului fizic al sistemelor de transport al gazelor naturale.

Art. 2.

În vederea stabilirii nivelului stocului minim de gaze naturale aferent anului „n”, fiecare titular al licenței de operare a sistemelor de transport al gazelor naturale are obligația de a transmite anual către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), până la data de 2 aprilie a anului „n”, următoarele informații:

a) cantitatea minimă de gaze naturale ce trebuie menținută în sistemul de transport al gazelor naturale pentru a păstra parametrii funcționali ai acestuia la nivelul limitei minime impuse de operarea sistemului de transport în condiții de siguranță și eficiență;

b) cantitatea maximă de gaze naturale ce poate fi înregistrată la un moment dat în sistemul de transport al gazelor naturale fără depășirea limitei maxime impuse de operarea sistemului de transport în condiții de siguranță și eficiență;

c) informații privind bilanțul zilnic al sistemului de transport al gazelor naturale în perioada 1 octombrie anul „n-2”-31 martie anul „n-1” și în perioada 1 octombrie anul „n-1” -31 martie anul „n”, conform modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin;

d) informații privind cantitatea de gaze naturale existentă în sistemul de transport al gazelor naturale la începutul următoarelor zile gaziere: 1 octombrie anul „n-2”, 31 martie anul „n-1”, 1 octombrie anul „n-1” și 31 martie anul „n”;

e) informații privind utilizarea efectivă, în perioadele prevăzute la lit. c), a cantităților aferente stocului minim constituit.

Art. 3.

Nivelul stocului minim de gaze naturale aferent anului „n” se calculează pentru fiecare titular al licenței de operare a sistemului de transport al gazelor naturale astfel încât să fie egal cu valoarea maximă a sumelor deficitelor zilnice la nivelul sistemului de transport respectiv, înregistrate timp de 30 de zile consecutive, calculate în serie mobilă cu pasul de o zi, în cadrul perioadelor prevăzute la art. 2 lit. c).

Art. 4.

(1) Nivelul stocului minim de gaze naturale pentru fiecare titular al licenței de operare a sistemelor de transport al gazelor naturale, aferent anului „n”, se stabilește prin decizie a președintelui ANRE, până la data de 10 aprilie a fiecărui an „n”.

(2) Fiecare titular al licenței de operare a sistemelor de transport al gazelor naturale va afișa pe pagina de internet proprie decizia președintelui ANRE privind nivelul stocului minim de gaze naturale, în termen de maximum două zile lucrătoare de la comunicarea acesteia de către ANRE.

Art. 5.

Până la data de 31 octombrie a anului „n”, fiecare titular al licenței de operare a sistemului de transport al gazelor naturale are obligația de a constitui stocul minim de gaze naturale aferent anului „n” la nivelul stabilit prin decizia prevăzută la art. 4 alin. (1).

Art. 6.

(1) În vederea determinării nivelului stocului minim de gaze naturale ce urmează a fi constituit până la data de 31 octombrie 2016, titularii licențelor de operare a sistemelor de transport al gazelor naturale au obligația de a transmite ANRE informațiile prevăzute la art. 2 în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.

(2) Decizia președintelui ANRE privind nivelul stocului minim de gaze naturale aferent fiecărui titular al licenței de operare a sistemelor de transport al gazelor naturale ce urmează a fi constituit până la data de 31 octombrie 2016 se comunică în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data primirii informațiilor prevăzute la alin. (1).

Art. 7.

Titularii licențelor de operare a sistemelor de transport al gazelor naturale, precum și direcțiile de specialitate din cadrul ANRE duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 8.

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.