Cartea semnată de Dr. Ion Jinga,  Uniunea Europeană în căutarea viitorului: studii europene (2008) și publicată de Editura C.H. Beck, este singura carte tiparită în România care a fost introdusă în cel mai nou top creat de Parlamentul European având ca scop promovarea celor mai importante lucrări ce au ca subiect „ideea Europei și dezvoltarea procesului de integrare european”.

Uniunea Europeana in cautarea viitoruluiPotrivit introducerii prezentate pe pagina oficială „Books on Europe to remember” de către președintele Parlamentului European, Martin Schulz, „Parlamentul European a încercat să realizeze o colecție comprehensivă de lucrări academice, intelectuale și politice despre ideea Europeana și despre dezvoltarea procesului de integrare european, ținând cont de spectrul geografic, lingvistic și intelectual vast al ideilor”.

Cred cu tărie că, în aceste zile de criză a încrederii în Europa ca idee, este important să reflectăm asupra contextului istoric al proiectului european, pentru a  putea planifica mai bine viitorul„, completează Martin Schulz.

E.S. Dr Ion Jinga este prezentat în această pagină ca „ambasador al Românei în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (2008 -), ambasador al Românei în Regatul Belgiei (2003-2008), doctor în drept, studii de master în integrare europeană, profesor de drept comunitar și inginer fizician.

Numeroasele distincții, medalii și titluri onorifice obținute de-a lungul carierei atestă calitatea excepțională de diplomat a E. S. Dr Ion Jinga, cel căruia Româna îi datorează recunoștință pentru modul exemplar în care i-a reprezentat și îi reprezintă interesele în momentele decisive ale istoriei europene contemporane.

E.S. Dr Ion Jinga este autor și coautor a cinci cărţi și a numeroase studii şi articole pe problematica integrării europene„.

Editura C.H. Beck are onoarea de a fi tipărit volumul „Uniunea Europeană în căutarea viitorului: studii europene”

Volumul „Uniunea Europeana in cautarea viitorului. Studii europene„, disponibil în magazinul online Beckshop, face parte dintr-o amplă colecție dedicată Dreptului European.

Titlul propune cititorului parcurgerea celor mai importante momente și decizii politice europene din ultimii șase ani (nr: 2002-2007), consacrate reformei instituțiilor UE, care a avut drept obiectiv adaptarea funcționării Uniunii cu 27 sau mai mulți membri la sfidările secolului XXI.

Lucrarea surprinde de o manieră cronologică, de la debutul lucrărilor Convenţiei privind Viitorul Europei, la 28 februarie 2002, şi până la semnarea Tratatului de la Lisabona, la 13 decembrie 2007, elementele de noutate juridică şi inovaţiile instituţionale care au permis armonizarea unor poziţii ce păreau ireconciliabile, dar şi motivaţiile politice ale principalilor actori implicaţi a€“ statele membre UE, Comisia Europeană, Parlamentul European şi Secretariatul General al Consiliului.

Structurată sub formă unei succesiuni de articole scrise din perspectivă specialistului implicat direct, în ultimii 16 ani, în  fascinanta aventură a construcţiei comunitare, cartea de faţă se adresează deopotrivă cunoscătorilor mecanismelor decizionale ale UE, studenţilor din domeniul afacerilor europene, dar şi publicului larg, doritor să înțeleagă firul logic şi motivaţia unor evoluţii ce ne privesc pe toţi, în calitate de cetăţeni români ai Uniunii Europene.

Redacția