În Monitorul Oficial nr. 241 din 4 aprilie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 44/2014 al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor privind aprobarea Normelor metodologice de efectuare a notificărilor şi de soluţionare a cererilor de autorizare a efectuării unor tranzacţii financiare.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE si CEDO | Drept Public


În extras:

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1

Prezentele norme metodologice sunt elaborate în conformitate cu prevederile art. II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 128/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, aprobată prin Legea nr. 60/2011, şi reglementează modul de aplicare a restricţiilor privind anumite transferuri de fonduri şi servicii financiare către sau de la o persoană, entitate sau organism iranian, stabilite prin prevederile Regulamentului (UE) nr. 267/2012 al Consiliului din 23 martie 2012 privind măsuri restrictive împotriva Iranului şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 961/2010, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul nr. 267/2012.

Art. 2
În sensul prezentelor norme metodologice, următorii termeni sunt definiţi după cum urmează:

a)restricţii privind anumite transferuri de fonduri şi servicii financiare către sau de la o persoană, o entitate sau un organism iranian, adoptate în scopul prevenirii proliferării nucleare – conform definiţiei prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările şi completările ulterioare;

b)prestator de servicii de plată – conform definiţiei prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2009 privind serviciile de plată, aprobată cu modificări prin Legea nr. 197/2010, cu modificările şi completările ulterioare;

c)transfer de fonduri – conform definiţiei prevăzute în Regulamentul nr. 267/2012;

d)fonduri – conform definiţiei prevăzute în Regulamentul nr. 267/2012;

e)plătitor – conform definiţiei prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2009, aprobată cu modificări prin Legea nr. 197/2010, cu modificările şi completările ulterioare;

f)beneficiar – conform definiţiei prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2009, aprobată cu modificări prin Legea nr. 197/2010, cu modificările şi completările ulterioare;

g)persoană, entitate sau organism iranian – conform definiţiei prevăzute în Regulamentul nr. 267/2012;

h)notificare prealabilă – procedura prin care Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, denumit în continuare Oficiul, este înştiinţat în prealabil, în scris, cu privire la efectuarea unui transfer de fonduri către sau din partea unei persoane, unei entităţi sau unui organism iranian, pentru care Regulamentul nr. 267/2012 stabileşte obligativitatea notificării prealabile;

i)cerere de autorizare – documentul prin care se solicită Oficiului autorizarea prealabilă privind efectuarea unui transfer de fonduri către sau din partea unei persoane, unei entităţi sau unui organism iranian, pentru care Regulamentul nr. 267/2012 stabileşte obligativitatea autorizării prealabile;

j)autorizare prealabilă – procedura prin care Oficiul prezintă acordul cu privire la efectuarea unui transfer de fonduri către sau de la o persoană, o entitate sau un organism iranian;

k)tranzacţii care par să aibă legătură între ele – conform definiţiei prevăzute în Regulamentul nr. 267/2012;

l)stat terţ – oricare alt stat care nu intră sub incidenţa prevederilor din Regulamentul nr. 267/2012.

CAPITOLUL II

Restricţii privind transferurile de fonduri şi servicii financiare

Art. 3

Autoritatea competentă să primească notificări, să primească şi să soluţioneze cereri de autorizare a efectuării unor tranzacţii financiare, pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 30, art. 30a şi art. 30b din Regulamentul nr. 267/2012, este Oficiul.

Art. 4

Notificarea prealabilă a transferurilor de fonduri către sau de la o persoană, o entitate sau un organism iranian se face cu cel puţin o zi lucrătoare înainte de efectuarea transferului.

Art. 5

(1) Notificarea prealabilă a transferurilor de fonduri către sau de la o persoană, o entitate sau un organism iranian se întocmeşte în limba română, în dublu exemplar, în format tipărit, pe suport hârtie, fiind completată, semnată şi ştampilată de reprezentantul legal al prestatorului de servicii de plată sau de persoana împuternicită de acesta ori de plătitorul sau beneficiarul transferului, după caz, sau se efectuează prin mijloace electronice, în forma stabilită de Oficiu, conform anexei nr. 1A ori nr. 1B, după caz.

(2) Prestatorii de servicii de plată pot împuternici alte persoane să notifice Oficiul, în numele lor, cu privire la efectuarea unor transferuri de fonduri către sau de la o persoană, o entitate sau un organism iranian.

(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), acordarea unei împuterniciri de către prestatorul de servicii de plată altei persoane nu îl exonerează pe acesta de îndeplinirea obligaţiilor legale stabilite de reglementările europene şi naţionale.

(4) Formularul de împuternicire a altei persoane pentru notificarea prealabilă a Oficiului în numele prestatorului de servicii de plată este prevăzut în anexa nr. 2.

Art. 6

(1) Notificarea prealabilă a transferurilor de fonduri către sau de la o persoană, o entitate sau un organism iranian se depune, în format tipărit, în dublu exemplar, direct la sediul Oficiului.

(2) Instituţiile de credit şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit străine pot transmite notificările prealabile în format electronic, prin reţeaua de comunicaţie interbancară, conform protocoalelor încheiate cu Oficiul.