În Monitorul Oficial nr. 758 din 5 decembrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 146/1427/2013 al Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Sănătăţii, pentru aprobarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor la unităţi sanitare.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE și CEDO | Drept Public


CAPITOLUL I

Scop şi domeniu de aplicare

Art. 1

Scopul prezentelor dispoziţii generale de apărare împotriva incendiilor la unităţi sanitare, denumite în continuare dispoziţii generale, este de prevenire şi reducere a riscurilor de producere a incendiilor, de asigurare a condiţiilor pentru limitarea propagării şi dezvoltării acestora prin măsuri tehnice şi organizatorice, pentru protecţia utilizatorilor, forţelor care acţionează la intervenţie, bunurilor şi mediului împotriva efectelor incendiilor.

Art. 2

(1) Dispoziţiile generale se aplică şi sunt obligatorii pentru unităţile sanitare, aflate pe teritoriul României, indiferent de forma de proprietate, utilizare sau administrare ori de autoritatea/instituţia coordonatoare.

(2) Construcţiile şi spaţiile specifice unităţilor sanitare sunt:

a) cabinetele medicilor de familie şi cabinetele de specialitate;

b) centrele de diagnostic şi tratament;

c) centrele medicale şi centrele medicale ambulatorii;

d) centrele de sănătate şi centrele de sănătate multifuncţionale;

e) laboratoarele;

f) obiectivele sanitare publice şi private cu sau fără paturi;

g) dispensarele TBC, LSM/CSM, staţionare de zi psihiatrie.

(3) Unităţile sanitare prevăzute la alin. (2) sunt definite conform legii.

Art. 3

(1) Prezentele dispoziţii generale completează cu prevederi specifice Normele generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007, denumite în continuare Normele generale de apărare împotriva incendiilor, şi se utilizează alături de alte reglementări tehnice din domeniul apărării împotriva incendiilor aplicabile exploatării construcţiilor şi instalaţiilor din toate spaţiile unităţilor sanitare.

(2) Exploatarea instalaţiilor din dotarea construcţiilor, precum şi a spaţiilor aferente instalaţiilor şi sistemelor de protecţie împotriva incendiilor se realizează în conformitate cu prevederile stabilite în reglementările tehnice specifice şi în Dispoziţiile generale privind apărarea împotriva incendiilor la construcţii şi instalaţiile aferente, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 166/2010.

CAPITOLUL II

Organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor

Art. 4

(1) Persoanele cu atribuţii de conducere de la nivelul unităţilor sanitare răspund de organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, potrivit obligaţiilor stabilite prin lege.

(2) Prin persoană cu atribuţii de conducere se înţelege, după caz, conducătorul instituţiei sau administratorul operatorului economic, denumit în continuare conducătorul unităţii.

Art. 5

(1) Categoriile de personal care asigură îndeplinirea atribuţiilor în domeniul apărării împotriva incendiilor sunt:

a) cadru tehnic cu atribuţii în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor, numit prin dispoziţie;

b) personal desemnat din cadrul serviciului voluntar/privat pentru situaţii de urgenţă;

c) persoană/persoane care îndeplineşte/îndeplinesc prin cumul atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor;

d) persoane fizice sau juridice autorizate conform legii.

(2) Personalul prevăzut la alin. (1) din cadrul unităţilor prevăzute la art. 2 trebuie să facă dovada că deţine atestarea necesară obţinută în urma absolvirii unor cursuri de formare profesională în domeniul apărării împotriva incendiilor specifice atribuţiilor pe care urmează să le îndeplinească.

(3) Pot îndeplini atribuţiile în domeniul apărării împotriva incendiilor şi persoanele din statele membre ale Uniunii Europene sau din cele membre ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (EFTA) – părţi ale înţelegerii privind Zona Economică Europeană, care au obţinut recunoaşterea calificării pentru exercitarea ocupaţiilor respective.

(4) Desemnarea personalului prevăzut la alin. (1) se face cu respectarea Criteriilor de stabilire a consiliilor locale şi operatorilor economici care au obligaţia de a angaja cel puţin un cadru tehnic sau personal de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 106/2007, şi a Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările ulterioare.

Art. 6

(1) În unităţile sanitare, principalele categorii de utilizatori sunt:

a) pacienţi/persoane internate/beneficiari ai actului medical;

b) personalul medical;

c) personalul mediu sanitar şi auxiliar care desfăşoară activităţi complementare actului medical;

d) personalul tehnic-administrativ;

e) însoţitorii persoanelor cu handicap/aparţinători;

f) studenţi, cursanţi, practicanţi şi voluntari;

g) personal de cercetare;

h) vizitatori;

i) comisionarii de echipamente, medicamente, materiale de întreţinere;

j) personalul terţilor pentru întreţinere echipamente medicale şi nonmedicale.

(2) Personalul prevăzut la alin. (1) lit. b), c), d) şi g) este denumit în continuare, în sensul prezentelor dispoziţii generale, personal propriu.

(3) Pacienţii/persoanele internate se definesc, în funcţie de posibilitatea de a se evacua în caz de incendiu, astfel:

a) pacienţi care au autonomie totală privind deplasarea;

b) pacienţi care se deplasează lent şi cu dificultate sau utilizează dispozitive de mers precum bastoane, cârje, cadre de sprijin;

c) pacienţi care necesită implicarea personalului responsabil pentru evacuarea acestora, prin utilizarea de mijloace de transport, cum ar fi cărucioare, tărgi, paturi;

d) pacienţi în incapacitate de mişcare din cauza dependenţei acestora de echipamentele şi instalaţiile utilizate în procesul medical, care au nevoie de o acţiune specială de însoţire şi verificare a aparaturii medicale;

e) pacienţi grav bolnavi, pentru care evacuarea poate fi periculoasă şi/sau imposibilă pe termen scurt, determinată de complexitatea aparaturii care le asigură supravieţuirea şi dependenţa totală de aceasta.