În Monitorul Oficial nr. 735 din 28 noiembrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 84/2013 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei privind aprobarea Metodologiei de determinare şi monitorizare a supracompensării activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE și CEDO | Drept Public


În extras:

Consideraţii generale privind determinarea veniturilor şi alocarea costurilor justificate pentru activitatea de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul analizei de supracompensare/ante-supracompensare

Determinarea veniturilor

Art. 5

(1) Veniturile din activitatea de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă aferente perioadei de evaluare a supracompensării se determină prin însumarea veniturilor din energia termică utilă produsă în capacităţile de cogenerare care beneficiază de schema de sprijin, a veniturilor din energia electrică ce beneficiază de bonus, a veniturilor din bonusul primit de respectivul producător şi a altor venituri specifice activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă.

(2) Veniturile din energia termică se determină prin înmulţirea cantităţii de energie termică utilă produse în capacităţile de cogenerare care beneficiază de schema de sprijin cu preţul de referinţă al energiei termice, aferente fiecărui an al perioadei de evaluare a supracompensării, pentru fiecare producător.

(3) Veniturile din energia electrică se determină prin înmulţirea cantităţii de energie electrică ce beneficiază de bonus cu preţul de referinţă al energiei electrice, aferente fiecărui an al perioadei de evaluare a supracompensării, pentru fiecare producător.

(4) Veniturile realizate din aplicarea schemei de sprijin se determină prin înmulţirea cantităţii totale de energie electrică ce beneficiază de bonus, cantitate aprobată prin decizia de calificare emisă de ANRE pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării, cu bonusul aprobat prin decizie a preşedintelui ANRE pentru fiecare producător, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării.

(5) Alte venituri specifice activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă se determină pe baza altor categorii de venituri realizate de producător, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării, precum venituri din vânzarea de certificate CO2, determinate pe baza diferenţei dintre alocările gratuite de certificate şi restituirile pentru emisiile efectiv realizate în anul analizat şi a preţului mediu al unui certificat de CO2 rezultat din raportările producătorilor, venituri din vânzarea apei de adaos etc.

(6) Nu se iau în considerare veniturile rezultate pe pieţele concurenţiale de energie electrică şi termică, cele din alte activităţi decât producerea de energie electrică şi termică, veniturile din provizioane şi penalităţi etc.

Determinarea costurilor

A

Alocarea costurilor între activitatea de producere în cogenerare şi cea de producere în capacităţi de producere separată a energiei electrice şi/sau termice

Art. 6

Fiecare producător transmite preţul mediu de achiziţie a combustibilului consumat, pe fiecare tip de capacitate, de cogenerare sau de producere separată, pentru fiecare tip de combustibil utilizat şi pentru fiecare categorie de consum, populaţie sau noncasnic, conform evidenţelor sale contabile, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării.

Art. 7

Costurile variabile cu combustibilul pentru capacităţile de cogenerare şi pentru capacităţile de producere separată se determină prin înmulţirea preţului mediu menţionat la art. 6 cu cantităţile de combustibil menţionate la art. 10.

Art. 8

(1) Costurile variabile, altele decât costurile cu combustibilul, şi costurile fixe se raportează de către producător, conform înregistrărilor sale contabile, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării.

(2) Costurile fixe cu amortizarea aferentă activelor realizate din contribuţii financiare, primite cu titlu gratuit, din donaţii sau achiziţionate din Fondul de dezvoltare a sistemului energetic sau alte fonduri nerambursabile nu se iau în calcul la determinarea supracompensării.

Art. 9

Alocarea costurilor între activitatea de producere în cogenerare şi cea de producere în capacităţi de producere separată a energiei electrice şi/sau termice se realizează în baza următoarelor principii:

a) costurile variabile, altele decât cele cu combustibilul, se alocă proporţional cu cantităţile de combustibil aferente celor două categorii de activităţi;

b) din categoria costurilor fixe, costurile de operare şi mentenanţă, costurile aferente serviciilor cu terţi şi cele cu amortizarea se alocă direct capacităţilor respective de producere, în baza documentelor justificative;

c) celelalte costuri fixe, precum şi costurile de operare şi mentenanţă, costurile aferente serviciilor cu terţi şi cele cu amortizarea care nu pot fi alocate direct capacităţilor de producere se alocă proporţional cu cantităţile de energie electrică şi termică livrate din cele două tipuri de capacităţi.

Art. 10

(1) Cantităţile de combustibil consumate şi cantităţile de energie electrică şi termică livrate, aferente capacităţilor de cogenerare şi capacităţilor de producere separată de energie electrică şi/sau termică, ce intervin în alocarea costurilor prevăzute la art. 9, sunt:

a) cantităţile consumate pe fiecare tip de combustibil şi cantităţile de energie electrică şi termică livrate aferente producerii în cogenerare pentru care s-a accesat schema de sprijin, care au fost validate de ANRE din documentaţiile de calificare transmise de responsabilul de configuraţie, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 23/2010, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării;

b) cantităţile consumate pe fiecare tip de combustibil şi cantităţile de energie electrică şi termică livrate aferente producerii în cogenerare pentru care nu s-a accesat schema de sprijin raportate de producător, conform evidenţelor sale, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării;

c) cantităţile consumate pe fiecare tip de combustibil şi cantităţile de energie electrică sau termică livrate aferente producerii energiei electrice sau energiei termice în capacităţi de producere separată raportate de producător, conform evidenţelor sale, pentru fiecare an al perioadei de evaluare a supracompensării.

(2) Cantităţile de gaze naturale consumate se prezintă diferenţiat pe categorii de consum, populaţie sau noncasnic.