Colectia IADUERAsociatia Romana de Drept si Afaceri Europene (ARDAE), Centrul de Drept Constitutional si Institutii Politice (CDCIP) al Universitatii din Bucuresti, Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetari Juridice din cadrul Academiei Romane organizeaza, in seria „IADUER” dezbaterea „Rolul activ al judecatorului, dreptul la un proces echitabil si refuzul efectuarii unei trimiteri preliminare”.

Dezbaterea va avea loc in data de 23 octombrie 2013, incepand cu ora 14:30, la sediul Academiei Romane.

Cu aceasta ocazie va fi lansat volumul Refuzul instantelor nationale de a trimite intrebari preliminare. Jurisprudenta romaneasca, Ed. C. H. Beck, 2013. La dezbatere vor participa prof. univ. dr. Simina Tanasescu, jud. Dragos Calin, Mihai Banu si prof. univ. dr. Mihai Sandru – moderator al dezbaterii.

Judecatorul national, in calitatea sa de judecator al Uniunii de drept comun, se poate angaja, iar uneori este chiar obligat sa se angajeze in dialog cu Curtea de Justitie a Uniunii Europene, dialog care are loc in principal prin procedura trimiterii preliminare (instituita la art. 267 TFUE). Una dintre fatetele acestui dialog intre instante este (paradoxal sau nu) cea a refuzului instantei judecatoresti nationale de sesizare a Curtii de Justitie.

Dezbaterea, care va porni de la acest volum recent din seria „IADUER”, urmareste, alaturi de trecerea in revista a tipologiilor de respingere a cererilor formulate de parti de sesizare a Curtii de Justitie, astfel intalnite in practica instantelor romane, clarificarea cadrului in care judecatorul, respingand o atare cerere, trebuie sa respecte dreptul la un proces echitabil in sensul principiilor Conventiei europene a drepturilor omului.

Parteneri ai acestui eveniment: Editura C. H. Beck, Editura Universitara, Editura Wolters Kluwer, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania.

Inscrierea participantilor se realizeaza in ordinea cronologica a confirmarilor, prin e-mail la adresa mihai.sandru@csde.ro.