În Monitorul Oficial nr. 593 din 20 septembrie a.c. a fost publicată Norma nr. 11/2013 a Autorităţii de Supraveghere Financiară privind implementarea principiului egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte accesul la serviciile din domeniul asigurărilor şi furnizarea de servicii în domeniul asigurărilor.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Nou! Din 2 septembrie, clientii Legalis 2.0 pot accesa noul modul Dreptul UE si CEDO


În extras:

Art. 1

Prezentele norme reglementează măsurile privind implementarea principiului egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte accesul la serviciile din domeniul asigurărilor şi furnizarea de servicii în domeniul asigurărilor.

Art. 2

(1) Sub incidenţa prezentelor norme intră asigurătorii, aşa cum sunt definiţi în Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Prevederile prezentei norme nu se aplică contractelor de asigurare de grup, dacă acestea sunt legate de relaţiile de muncă sau asimilate acestora.

Art. 3

(1) În desfăşurarea activităţii specifice, asigurătorii au obligaţia de a respecta principiul egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi, aşa cum este definit în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 61/2008 privind implementarea principiului egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte accesul la bunuri şi servicii şi furnizarea de bunuri şi servicii, aprobată cu modificări prin Legea nr. 62/2009, cu modificările ulterioare.

(2) Utilizarea factorului actuarial sex în calcularea primelor şi/sau beneficiilor aferente contractelor de asigurare nu trebuie să determine diferenţe în materie de prime şi beneficii pentru persoana asigurată.

(3) Contractele de asigurare care au fost încheiate prin excepţie de la principiul prevăzut la alin. (2) cad sub incidenţa prevederilor legale în vigoare la data încheierii lor, împreună cu toate clauzele contractuale care prevăd opţiuni sau beneficii pentru a căror exercitare sau valabilitate nu este necesar un nou acord de voinţă al părţilor. Pentru aceste contracte, societăţile de asigurare trebuie să respecte toate obligaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare la data încheierii lor, inclusiv cele referitoare la datele actuariale şi statistice folosite.

Acceptarea exercitării unei opţiuni preexistente nu reprezintă, în sensul prezentei norme, un nou acord de voinţă al părţilor.