În Monitorul Oficial nr. 583 din 13 septembrie a.c. s-a publicat Ordinul nr. 1520/2013 al Ministerului Finanţelor Publice pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor art. V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscale.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Nou! Din 2 septembrie, clientii Legalis 2.0 pot accesa noul modul Dreptul UE si CEDO


În extras:

ARTICOLUL 1 – Obiectul înlesnirilor la plată

(1) Pentru obligaţiile fiscale principale şi accesorii administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sau alte sume datorate bugetului general consolidat şi transmise spre recuperare acestei autorităţi, organul fiscal competent poate acorda următoarele înlesniri la plată:

a) amânarea la plată a obligaţiilor fiscale principale, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii în situaţia în care contribuabilii au de încasat sume certe, lichide şi exigibile de la autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor europene în baza contractelor de finanţare încheiate cu acestea, denumite în continuare autorităţile competente;

b) anularea obligaţiilor fiscale accesorii prevăzute la lit. a), în situaţia în care contribuabilul a renunţat la dreptul de a percepe ori de a încasa dobânzi, penalităţi sau accesorii de orice natură aferente creanţelor de încasat de la autorităţile competente, iar amânarea la plată a fost finalizată;

c) scutirea la plată a obligaţiilor fiscale accesorii aferente obligaţiilor fiscale principale scadente pentru perioada cuprinsă între data la care trebuia efectuată plata de către autoritatea competentă potrivit termenelor stabilite în contractul de finanţare ca urmare a unei cereri de rambursare şi data efectuării plăţii, în cazul contribuabililor care au încasat după termenul contractual sume aferente cererilor de rambursare autorizate la plată înainte de data de 3 iunie 2013, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. V alin. (20) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscale, denumită în continuare ordonanţă de urgenţă;

d) amânarea la plată, în vederea scutirii, a obligaţiilor fiscale accesorii aferente obligaţiilor fiscale principale scadente după data depunerii cererii de rambursare la autoritatea competentă, în cazul contribuabililor care au de încasat sume ca urmare a unei cereri de rambursare cu termenul de plată depăşit, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. V alin. (21) din ordonanţa de urgenţă.

(2) Prin sume certe, lichide şi exigibile de încasat de la autorităţile competente se înţelege sumele autorizate la plată aferente cererilor de rambursare depuse de beneficiar.

(3) Prin autorităţi competente în sensul prezentului ordin se înţelege autorităţile de management şi/sau organismele intermediare, după caz.

ARTICOLUL 2 – Organul fiscal competent pentru acordarea înlesnirilor la plată

Competenţa de acordare a înlesnirilor la plată revine organului fiscal competent conform prevederilor art. 33 sau 36, după caz, din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală.