În Monitorul Oficial nr. 356 din 17 iunie 2013 az fost publicat Ordinul nr. 1792/C/2013 al ministrului Justiţiei pentru aprobarea Criteriilor privind evaluarea performanţelor activităţii profesionale a funcţionarilor publici cu statut special definitivi din sistemul administraţiei penitenciare.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie


În cadrul Criteriilor privind evaluarea performanţelor activităţii profesionale a funcţionarilor publici cu statut special definitivi din sistemul administraţiei penitenciare se arată:

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1

(1) Activitatea de evaluare a performanţelor activităţii profesionale individuale a funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare este desfăşurată în scopul aprecierii conduitei profesionale manifestate, a competenţei profesionale, a rezultatelor activităţii desfăşurate, a preocupării pentru perfecţionarea pregătirii, precum şi a potenţialului de dezvoltare a carierei.

(2) Asigurarea bunei desfăşurări a activităţii de evaluare a performanţelor profesionale a funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare este o îndatorire de serviciu a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a directorilor unităţilor subordonate.

(3) Personalul care realizează evaluarea activităţii profesionale a funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare are obligaţia de a analiza cu imparţialitate şi obiectivitate nivelul/gradul de îndeplinire a obiectivelor şi responsabilităţilor profesionale în strânsă legătură cu potenţialul profesional şi conduita interpersonală manifestate de persoanele evaluate, precum şi de a avea în vedere specificul muncii, postul ocupat şi aportul concret al acestora la îndeplinirea atribuţiilor funcţionale ale structurilor organizatorice în care sunt încadraţi.

(4) Activitatea de evaluare este un proces permanent care începe prin stabilirea de către evaluator a obiectivelor individuale, este urmat de monitorizarea gradului de îndeplinire a obiectivelor stabilite, se continuă cu evaluarea performanţelor profesionale anuale şi stabilirea obiectivelor pentru noul an, după care ciclul se repetă.

Art. 2

În înţelesul prezentelor criterii, termenii utilizaţi au următoarele semnificaţii:

a)evaluat – funcţionarul public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, definitiv, ori preotul asimilat corpului ofiţerilor de penitenciare, supus evaluării;

b)evaluator – persoana care are atribuţii de conducere sau coordonare directă a activităţii evaluatului;

c)contrasemnatarul – persoana care este şeful ierarhic al evaluatorului;

d)perioada evaluată – perioada în care funcţionarul public cu statut special a desfăşurat activitate profesională şi care se supune evaluării;

e)indicator de evaluare – element caracteristic al capacităţilor sau abilităţilor personale, profesionale şi/sau manageriale ale evaluatului;

f)obiectiv individual – expresia scrisă a rezultatelor care trebuie atinse de evaluat în timpul perioadei evaluate în cadrul unor activităţi declarate ca importante. Obiectivele trebuie să fie specifice, măsurabile/cuantificabile, realizabile, relevante şi prevăzute cu termene de realizare; obiectivele individuale nu reprezintă activităţi propriu-zise;

g)evaluare intermediară – analiza efectuată de către evaluator şi evaluat asupra gradului de îndeplinire a obiectivelor stabilite, cauzelor care au generat eventuala întârziere în îndeplinirea acestora şi modalităţilor de îmbunătăţire a performanţelor profesionale;

h)interviu – etapă a procesului de evaluare ce reprezintă un schimb de opinii între evaluat şi evaluator în ceea ce priveşte modul de îndeplinire a indicatorilor de evaluare şi obiectivelor individuale.

Art. 3

În situaţia în care un funcţionar public cu statut special îndeplineşte temporar atribuţiile altei funcţii, este evaluat, evaluează sau contrasemnează fişe de evaluare, conform competenţelor specifice acestei funcţii, cu respectarea prevederilor prezentelor criterii.

CAPITOLUL II

Evaluarea anuală a performanţelor activităţii profesionale a funcţionarilor publici cu statut special

Art. 4

(1) Perioada supusă evaluării anuale a performanţelor profesionale este cuprinsă între 1 ianuarie şi 31 decembrie a anului anterior.

(2) Evaluarea anuală a performanţelor profesionale se realizează pentru funcţionarii publici cu statut special, care au desfăşurat activitate profesională minimum 6 luni, în perioada prevăzută la alin. (1).

(3) Pentru funcţionarii publici cu statut special, ale căror raporturi de serviciu se nasc în timpul anului şi şi-au desfăşurat activitatea efectiv minimum 6 luni, perioada supusă evaluării curge de la această dată până la 31 decembrie.

(4) Competenţa de întocmire a evaluărilor anuale este cea prevăzută la art. 23.

Art. 5

(1) Evaluarea anuală a performanţelor profesionale ale funcţionarilor publici cu statut special mutaţi, detaşaţi sau delegaţi în cadrul sistemului administraţiei penitenciare se face în unităţile unde îşi desfăşoară activitatea la data de 31 decembrie.

(2) Evaluarea anuală a performanţelor profesionale ale funcţionarilor publici cu statut special detaşaţi sau delegaţi în afara sistemului administraţiei penitenciare se face de către instituţiile în care îşi desfăşoară activitatea la data de 31 decembrie, cu respectarea prevederilor prezentelor criterii.

CAPITOLUL III

Evaluarea parţială a performanţelor activităţii profesionale a funcţionarilor publici cu statut special

Art. 6

(1) Funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare li se întocmesc evaluări parţiale în cursul anului, astfel:

a) la modificarea sau încetarea raporturilor de serviciu, punerea la dispoziţie sau suspendarea din funcţie/a raporturilor de serviciu a/ale persoanei evaluate, cu excepţia cazului de arestare preventivă;

b) la modificarea sau încetarea raporturilor de serviciu, punerea la dispoziţie sau suspendarea din funcţie/a raporturilor de serviciu a/ale evaluatorului, cu excepţia cazului de arestare preventivă.

(2) În situaţia excepţiilor prevăzute la alin. (1), evaluarea parţială se întocmeşte la încetarea stării de arest preventiv.

(3) Competenţa de întocmire a evaluărilor parţiale este cea prevăzută la art. 23.

Art. 7

(1) Evaluarea parţială nu face obiectul contestaţiei. Funcţionarul public cu statut special nemulţumit de rezultatul evaluării parţiale poate formula obiecţii scrise, în termen de 5 zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă a calificativului acordat.

(2) Fişa de evaluare parţială şi obiecţiile, în cazul în care sunt formulate, fac parte integrantă din fişa de evaluare anuală a funcţionarilor publici cu statut special şi se anexează la aceasta.

(3) După finalizare, evaluarea parţială se depune la structura de resurse umane din unitatea în care îşi desfăşoară activitatea evaluatul. Evaluarea parţială se transmite noului evaluator.

CAPITOLUL IV

Evaluarea intermediară a performanţelor activităţii profesionale individuale a funcţionarilor publici cu statut special

Art. 8

(1) Evaluarea intermediară se realizează atunci când evaluatorul identifică la persoana evaluată potenţiale riscuri de neîndeplinire a obiectivelor stabilite sau când evaluatorul ori persoana evaluată consideră necesară analiza gradului de îndeplinire a obiectivelor.

(2) În urma evaluării intermediare obiectivele individuale pot fi modificate sau completate.

Art. 9

(1) Evaluarea intermediară se face prin analiza de către evaluator şi evaluat a gradului de îndeplinire a obiectivelor individuale stabilite, a cauzelor care au generat eventuala neîndeplinire a acestora şi a modalităţilor de îmbunătăţire a performanţelor profesionale.

(2) Evaluarea intermediară şi observaţiile formulate se consemnează în spaţiul destinat în fişa de obiective individuale, anexă la fişa de evaluare.

(3) Evaluarea intermediară nu se finalizează prin acordarea unui calificativ şi nu face obiectul contestaţiei.

Art. 10

(1) Evaluarea intermediară se realizează în cursul anului ori de câte ori este necesar, observaţiile şi concluziile fiind consemnate în spaţiul special destinat.

(2) După fiecare evaluare intermediară se înscrie data şi se semnează de către evaluator şi evaluat.