Noul Ordin 74/2012 privind autorizarea unitatilor prim-procesatoare de tutun brut, publicat in M. Of. 252/2012, abroga Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 503/2003 privind autorizarea unitatilor prim-procesatoare de tutun.

Va prezentam Ordinul 74/2012:

MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE

ORDINNr. 74/2012

privind autorizarea unităţilor prim-procesatoare de tutun brut

M.Of. nr. 252 din 13.4.2012

Văzând Referatul de aprobare nr. 67.131 din 4 aprilie 2012 al Direcţiei generale politici în sectorul vegetal,

având în vedere prevederile art. 13 din Legea nr. 236/2003 privind organizarea pieţei tutunului brut în România, precum şi dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 792/2009 al Comisiei din 31 august 2009 de stabilire a normelor detaliate pentru comunicarea Comisiei de către statele membre a informaţiilor şi documentelor cu privire la implementarea organizării comune a pieţelor, la sistemul de plăţi directe, la promovarea produselor agricole şi la regimul aplicabil regiunilor ultraperiferice şi insulelor mici din Marea Egee,

în temeiul art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:

Art. 1

Prezentul ordin statuează cadrul juridic privind autorizarea unităţilor prim-procesatoare de tutun brut.

Art. 2

Comercializarea tutunului brut se face numai către unităţi prim-procesatoare autorizate, pe bază de contract încheiat cu producătorii agricoli cultivatori de tutun.

Art. 3

(1) Autorizarea unităţilor prim-procesatoare pentru tutunul brut se face anual de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în calitate de autoritate competentă.

(2) În scopul obţinerii autorizaţiei, în cursul lunii octombrie a anului curent, operatorii economici depun la biroul unic al autorităţii competente prevăzute la alin. (1) următoarele documente:

a) cerere de autorizare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1;

b) copie a certificatului de înregistrare la registrul comerţului;

c) situaţia estimativă a contractelor cu producătorii agricoli cultivatori de tutun, pe soiuri şi regiuni;

d) dosar tehnic cuprinzând descrierea procesului tehnologic, utilajele şi echipamentele componente ale instalaţiei proprii, utilizate la procesarea tutunului;

e) lista potenţialilor cumpărători ai tutunului procesat;

f) cazierul fiscal eliberat în condiţiile legii din care să rezulte că nu au fost săvârşite fapte sancţionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum şi de cele care privesc disciplina financiară, inactivitatea fiscală şi neatragerea răspunderii solidare.

(3) Autoritatea competentă, prin direcţia cu atribuţii privind politicile în domeniul tutunului, analizează şi evaluează documentaţia depusă de solicitant şi comunică acestuia decizia sa asupra cererii de autorizare, în termen de 30 de zile de la data înregistrării.

(4) Autorizaţia se emite de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.

(5) Autorizaţia de prim-procesare se înscrie în Registrul de evidenţă al unităţilor prim-procesatoare a tutunului brut, deţinut de direcţia cu atribuţii privind politicile în domeniul tutunului din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.

Art. 4

(1) Unitatea prim-procesatoare poate contesta decizia emisă de autoritatea competentă asupra cererii sale de autorizare, în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii acesteia.

(2) Contestaţia se soluţionează de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor care se stabileşte prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

Art. 5

(1) Unitatea prim-procesatoare autorizată are următoarele obligaţii:

a) să anunţe direcţia cu atribuţii privind politicile în domeniul tutunului cu privire la orice modificare intervenită în documentaţia depusă pentru obţinerea autorizaţiei, în termen de maximum 15 zile de la producerea modificării;

b) să utilizeze autorizaţia numai în condiţiile şi în scopul pentru care a fost emisă şi pentru perioada de valabilitate respectivă;

c) să transmită direcţiei pentru agricultură judeţene pe raza căreia este înregistrată, în copie, următoarele documente: autorizaţia de prim-procesator, contractele de cultură încheiate, declaraţiile de livrare şi situaţia centralizatoare a livrărilor de tutun;

d) să răspundă solicitărilor autorităţii competente în ceea ce priveşte comunicarea informaţiilor privind tutunul, către Comisia Europeană;

e) să respecte condiţiile existente la data acordării autorizaţiei de prim-procesare;

f) să permită accesul autorităţii competente pentru efectuarea controalelor oficiale;

g) să respecte condiţiile prevăzute în contractele de cultivare;

h) să preia cantităţile de tutun prevăzute în contractele de cultivare.

(2) În cazul în care o unitate prim-procesatoare autorizată nu poate prelua tutunul prevăzut în contractele încheiate cu producătorii agricoli, aceasta poate cesiona contractele de cultură încheiate unei alte unităţi prim-procesatoare autorizate care are capacitate tehnică şi financiară.

(3) Cesiunea se face cu respectarea prevederilor cuprinse în cartea a V-a titlul VI „Transmisiunea şi transformarea obligaţiilor“ din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată.

(4) În cazul prevăzut la alin. (2) este necesar acordul de voinţă exprimat în scris de către producătorii agricoli referitor la acceptarea unei unităţi prim-procesatoare de tutun brut autorizate.

(5) Acordul de cesiune poate fi încheiat cu orice unitate prim-procesatoare de tutun brut autorizată din România sau alt stat membru al Uniunii Europene.

Art. 6

(1) Autoritatea competentă, prin intermediul structurii cu atribuţii de control şi inspecţii, verifică permanent modul de respectare a obligaţiilor unităţii prim-procesatoare prevăzute la art. 5 alin. (1).

(2) Nerespectarea în mod deliberat sau din neglijenţă a dispoziţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1) atrage excluderea de la autorizare pentru următorul an.

Art. 7

(1) În cazul în care prima procesare a tutunului are loc în alt stat membru al Uniunii Europene, unitatea prim-procesatoare este obligată să transmită autorităţii competente autorizaţia de prim-procesator emisă de statul membru în cauză.

(2) După primirea tuturor documentelor care să justifice autorizarea unităţii prim-procesatoare în alt stat membru, producătorul agricol înregistrează contractul de cultură conform legislaţiei naţionale.

(3) Lista unităţilor prim-procesatoare a tutunului brut autorizate se publică pe site-ul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Art. 8

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin intermediul direcţiei cu atribuţii privind politicile în domeniul tutunului, notifică Comisiei Europene, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, unităţile prim-procesatoare autorizate în anul respectiv şi structurile responsabile cu înregistrarea contractelor de cultivare.

Art. 9

(1) Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 503/2003 privind autorizarea unităţilor prim-procesatoare de tutun, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 568 din 7 august 2003, cu modificările ulterioare, se abrogă.

(2) Autorizaţiile de prim-procesare a tutunului emise în baza Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 503/2003, cu modificările ulterioare, pentru anul 2012, îşi menţin valabilitatea.

Art. 10

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Stelian Fuia

ANEXA Nr. 1
CERERE de autorizare

– Model –

Unitatea ………. Nr. ………. din ……….
Cod unic de înregistrare ……….  

Unitatea ………., cu sediul în ………., cod unic de înregistrare ………., reprezentată prin ………. CI seria ………. nr. ………., CNP ………., tel. ………., e-mail ………., în calitate de ………., solicităm, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, autorizarea ca unitate prim-procesatoare a tutunului brut în vederea încheierii contractelor de cultură cu producătorii agricoli şi dreptul de a desfăşura activitatea de prim-procesare a tutunului brut, pentru anul ………. .

În anul precedent am fost/nu am fost autorizat ca unitate prim-procesatoare pentru tutunul brut.

Anexăm la prezenta cerere următoarele documente:

……….

……….

……….

……….

Data:

……….

 

……….

(numele, prenumele, semnătura şi ştampila)

ANEXA Nr. 2*)

– Model –

ANEXA Nr. 3
REGISTRUL DE EVIDENŢĂ al unităţilor prim-procesatoare a tutunului brut

– Model –

MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE

DIRECŢIA ……….

Anul ……….

Seria

Nr.

Denumirea unităţii prim-procesatoare Codul unic de identificare Adresa, datele de contact Persoana de contact Data solicitării autorizaţiei Data eliberării autorizaţiei Semnătura
               
               
               

Anul ……….