In MO 824/2011 a fost publicată Decizia 19/2011 a ICCJ prin care s-a solutionat RIL-ul declarat de Procurorul General privind stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, prin luarea in considerare a formelor de retribuire obtinute in acord global, prevazute de art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea 57/1974 a retribuirii după cantitatea si calitatea muncii.


1. Problema de drept care a generat practica neunitară. Prin recursul în interesul legii s-a arătat că în practica judiciară naţională nu există un punct de vedere unitar cu privire la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, prin luarea în considerare a formelor de retribuire obtinute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea 57/1974.

2. În urma verificării jurisprudenţei la nivel naţional, a fost relevată o practică neunitară.

Într-o primă orientare a practicii, unele instanţe de judecată au considerat că la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat casele judeţene de pensii au obligaţia să valorifice şi veniturile suplimentare obţinute în acord global. în acest sens instanţele au reţinut că neluarea în considerare a sumelor respective, care au constituit baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, echivalează cu o încălcare a principiului contributivităţii, având drept consecinţă, pe de o parte, nerealizarea scopului avut în vedere de legiuitor atunci când a consacrat acest principiu, iar, pe de altă parte, crearea unei discriminări între persoanele care au realizat stagii de cotizare anterior şi ulterior intrării în vigoare a Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Într-o a doua orientare a practicii, alte instanţe au considerat că veniturile obţinute în acord global, prevăzute în legislaţia anterioară anului 2001, nu pot fi valorificate la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat. în argumentarea acestei opinii au fost avute în vedere dispoziţiile menţionate la pct. IV din anexa la OUG 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, care stipulează că nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au făcut parte din baza de calcul al pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie şi după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale, această dispoziţie legală fiind în concordanţă cu prevederile Legii 19/2000.

În consecinţă, faţă de prevederile legale evocate, determinant în valorificarea veniturilor suplimentare la calculul pensiilor, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, este ca acestea să fi făcut parte din baza de calcul al pensiilor conform legislaţiei anterioare şi să fi fost înregistrate în carnetul de muncă până la data de 1 aprilie 1992 (data intrării în vigoare a Legii 49/1992 pentru modificarea şi completarea unor reglementări din legislaţia de asigurări sociale), iar, ulterior acestei date, să fi avut caracter permanent, să fi făcut parte din baza de calcul al pensiilor, conform legislaţiei anterioare, şi să fi fost înregistrate în carnetul de muncă sau dovedite cu adeverinţele eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare.

Întrucât veniturile realizate în acord global nu reprezentau sporuri cu caracter permanent, s-a considerat, avându-se în vedere principiul neretroactivităţii legii civile, că nu poate fi recunoscută incidenţa, în aceste cauze, a principiului contributivităţii, pentru perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001.

3. Procurorul general a opinat pentru a doua orientare jurisprudenţială.

4. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în interesul legii, stabilind că, în interpretarea dispoziţiilor art. 2 lit. e), art. 78 şi art. 164 alin. (1) şi (2) din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi ale art. 1 şi 2 din OUG 4/2005, formele de retribuire obţinute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea 57/1974 vor fi luate în considerare la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut şi, pentru acestea, s-a plătit contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii.