Prin proiectul de lege privind regimul deseurilor legislatia romaneasca este pusa in acord cu cea mai recenta directiva europeana in materie, prin care se stabileste ca Romania are ca obiectivul reciclare a 50% din deseuri pana 2020.

“Reglementam tot ceea ce inseamna valorificare, eliminare a deseurilor si diferitele obligatii ale producatorilor si ale generatorilor de deseuri, iar aici trebuie sa mergem si pana la cetatean si la cei care genereaza deseuri. Doar prin sistemul integrat vom ajunge in situatia in care, sper, pana in 2015, sa putem spune ca avem un sistem integrat de deseuri”, a declarat ministrul Borbely.

Prin proiectul de lege adoptat de Guvern se creeaza cadrul pentru ca autoritatile locale sa perceapa o taxa de depozitare a deseurilor, bani care vor merge in investitiile pentru implementarea proceselor de reciclare. Taxa va fi una suportabila, in conditile in care in Romania media este de 20 de euro pe tona de deseuri depozitata, fata de media de 90 de euro din UE, a mentionat ministrul Borbely.

Sursa: Agerpres