Norma 12/2006, anexa a HG 24/2006 a fost abrogata si inlocuita de Norma 2/2011 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii facultative.

Prezentam Norma 2/2011 asa cum poate fi aceasta vizualizata in Biblioteca Legislativa online Legalis 2.0:

Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie

NORMA Nr. 2/2011

privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii facultative
M.Of. nr. 151 din 2.3.2011

Având în vedere prevederile art. 29 alin. (4), art. 74, 75, 76 şi art. 77 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege,

în temeiul dispoziţiilor art. 16, 21, 22, art. 23 lit. f) şi art. 24 lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 313/2005, cu modificările şi completările ulterioare,

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumită în continuare Comisie, emite prezenta normă.

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

Art. 1
Prezenta normă reglementează:

a) condiţiile de dobândire şi de încetare a calităţii de participant la un fond de pensii facultative;

b) forma-cadru şi conţinutul actului individual de aderare la un fond de pensii facultative şi procedura de modificare a acestuia;

c) evidenţa participanţilor la un fond de pensii facultative;

d) actualizarea de către fiecare administrator a informaţiilor referitoare la participanţi conţinute în Registrul participanţilor.

Art. 2
(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţiile prevăzute la art. 2 din Lege.

(2) De asemenea, termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:

a)aderarea reprezintă manifestarea de voinţă a unei persoane făcută cu intenţia de a deveni participant la un fond de pensii facultative, prin semnarea unui act individual de aderare la un fond de pensii facultative;

b)elemente de identificare reprezintă numele şi prenumele, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate;

c)elemente de contact reprezintă adresa de domiciliu şi adresa de corespondenţă, după caz, precum şi numărul de telefon;

d)persoană eligibilă reprezintă persoana definită la art. 74 alin. (1) din Lege;

e)Registrul persoanelor eligibile şi al participanţilor, denumit în continuare Registrul participanţilor, conţine ansamblul datelor organizate şi înregistrate în mod cronologic şi sistematic cu privire la:

persoanele eligibile care au semnat un act individual de aderare, respectiv elementele de identificare şi de contact ale acestora;

participanţii la fondurile de pensii facultative, elementele de identificare şi de contact ale acestora, contribuţiile şi operaţiunile pe contul acestora, precum şi toate modificările efectuate la acestea.

CAPITOLUL II
Dobândirea şi încetarea calităţii de participant la un fond de pensii facultative

SECŢIUNEA 1
Dobândirea calităţii de participant la un fond de pensii facultative

Art. 3
O persoană eligibilă devine participant la un fond de pensii facultative ca urmare a îndeplinirii, în mod cumulativ, a următoarelor condiţii:

a) aderă la un fond de pensii facultative prin semnarea unui act individual de aderare în forma autorizată de Comisie;

b) are cel puţin o contribuţie virată la fondul de pensii facultative, în cuantumul minim prevăzut în actul individual de aderare încheiat cu un administrator de fonduri de pensii facultative autorizat conform legislaţiei în vigoare.

Art. 4
(1) Administratorii întocmesc şi actualizează Registrul participanţilor.

(2) Registrul participanţilor cuprinde:

a) elementele de identificare şi de contact ale persoanelor eligibile;

b) denumirea angajatorilor şi datele de contact, dacă sunt disponibile, ale acestora;

c) elementele de identificare şi de contact ale participanţilor;

d) codurile de înscriere în Registrul Comisiei ale agenţilor de marketing persoane juridice şi persoane fizice, avizaţi pentru administratorul respectiv;

e) seriile şi numerele unice ale actelor individuale de aderare;

f) data la care s-au semnat actele individuale de aderare;

g) evidenţa contribuţiilor, respectiv data suspendării plăţii contribuţiei, data la care s-a reluat plata contribuţiei, după caz;

h) valoarea contribuţiilor brute virate şi identificate în contul colector;

i) valoarea contribuţiilor nete convertite în unităţi de fond;

j) valoarea comisioanelor reţinute din contribuţiile brute ale participanţilor;

k) data la care s-au virat contribuţiile brute;

l) data la care s-au convertit contribuţiile nete în unităţi de fond;

m) valoarea unitară a activului net la care s-a efectuat convertirea contribuţiei;

n) numărul de unităţi de fond aferent contribuţiei nete convertite;

o) numărul total al unităţilor de fond;

p) orice alte informaţii solicitate de Comisie.

Art. 5
Administratorii au obligaţia de a verifica elementele de identificare şi de contact ale persoanei care a semnat un act individual de aderare şi autorizaţia şi/sau avizul agentului de marketing care a încheiat actul individual de aderare, la data semnării actului individual de aderare.

Art. 6
(1) Administratorii instruiesc agenţii de marketing persoane juridice şi persoane fizice în legătură cu transmiterea către ei, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data semnării acestora, a actelor individuale de aderare semnate de persoanele eligibile.

(2) Administratorii au obligaţia de a înregistra actele individuale de aderare în Registrul participanţilor numai după verificarea informaţiilor înscrise în actele individuale de aderare cu datele înscrise în copia actului de identitate.

(3) Administratorii au obligaţia de a verifica corectitudinea întocmirii actului individual de aderare şi realitatea manifestării de voinţă a persoanelor eligibile, prin orice mijloace care pot fi probate ulterior.

(4) Administratorii au obligaţia de a înregistra persoanele eligibile cu elementele de identificare şi de contact în Registrul participanţilor, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data semnării actului individual de aderare, cu condiţia respectării prevederilor alin. (2) şi (3).

(5) Administratorii au obligaţia de a scana toate actele individuale de aderare şi toate actele de identitate ale persoanelor care au fost înregistrate în Registrul participanţilor şi de a le arhiva în format electronic.

Art. 7
Administratorii au obligaţia de a asigura corectitudinea datelor înscrise în Registrul participanţilor prevăzut la art. 4.

Art. 8
(1) Administratorii trebuie să dispună de un sistem informatic care să asigure păstrarea în siguranţă a informaţiilor din Registrul participanţilor.

(2) Administratorii au obligaţia să realizeze şi să păstreze copii de siguranţă ale informaţiilor stocate în sistemul informatic privind Registrul participanţilor.

SECŢIUNEA a 2-a
Suspendarea plăţii contribuţiei şi modificarea nivelului contribuţiei la un fond de pensii facultative

Art. 9
(1) Persoana eligibilă datorează fondului de pensii facultative la care a aderat, de la data semnării actului individual de aderare, o contribuţie lunară, în cuantumul minim prevăzut în actul individual de aderare.

(2) Dacă în termen de 6 luni de la data semnării actului individual de aderare persoana eligibilă şi/sau angajatorul nu virează prima contribuţie către fondul de pensii facultative, actul individual de aderare devine nul de drept.

(3) Administratorul are obligaţia arhivării şi păstrării tuturor actelor individuale de aderare nule de drept.

Art. 10
(1) Participantul poate, în orice moment, să suspende sau să înceteze plata contribuţiei, înştiinţând în scris administratorul şi angajatorul, după caz, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data suspendării ori încetării plăţii acesteia.

(2) Angajatorul trebuie, în situaţia în care constituie şi virează contribuţia la fondul de pensii facultative, să notifice în scris administratorul cu privire la suspendarea sau încetarea plăţii contribuţiei participantului, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data suspendării ori încetării plăţii acesteia.

(3) Participantul poate, în orice moment, să modifice nivelul contribuţiei prevăzut în actul individual de aderare, înştiinţând în scris administratorul şi angajatorul, după caz, cel târziu la data plăţii contribuţiei.

(4) Angajatorul poate, în orice moment, să modifice nivelul contribuţiei către fondul de pensii facultative, înştiinţând în scris administratorul şi angajatul, cel târziu la data plăţii contribuţiei.

Art. 11
(1) Suspendarea plăţii contribuţiei are loc şi în situaţia în care participantul şi/sau angajatorul, după caz, nu îşi îndeplinesc/îndeplineşte obligaţia de plată a contribuţiei stabilite prin actul individual de aderare pentru o perioadă mai mare de 3 luni consecutive de la data scadenţei obligaţiei şi nu au/a notificat anterior scadenţei, în scris, administratorul cu privire la suspendare, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) şi (2).

(2) Suspendarea plăţii contribuţiei prevăzută la alin. (1) nu aduce atingere calităţii de participant sau activului personal al acestuia.

(3) Administratorul are obligaţia să informeze, în scris, participantul şi angajatorul, după caz, în termen de 30 de zile calendaristice, despre suspendarea plăţii contribuţiei şi despre posibilitatea reluării acesteia conform alin. (4).

(4) Participantul şi angajatorul, după caz, pot relua plata contribuţiei în orice moment, cu notificarea prealabilă a administratorului şi/sau a angajatorului, după caz, cu privire la virarea contribuţiei.

SECŢIUNEA a 3-a
Încetarea calităţii de participant la un fond de pensii facultative

Art. 12
Calitatea de participant la un fond de pensii facultative încetează la apariţia oricăruia dintre următoarele cazuri:

a) la data deschiderii dreptului la pensia facultativă, în condiţiile legislaţiei aplicabile;

b) prin efectuarea plăţii unice a contravalorii activului personal net al participantului la fond, în condiţiile legislaţiei aplicabile.

CAPITOLUL III
Dispoziţii generale privind actul individual de aderare şi procedura de modificare a acestuia

SECŢIUNEA 1
Actul individual de aderare

Art. 13
(1) Forma şi conţinutul actului individual de aderare sunt autorizate de Comisie odată cu autorizarea prospectului schemei de pensii facultative.

(2) Forma-cadru şi conţinutul actului individual de aderare utilizat în cadrul procesului de aderare sunt prevăzute în anexă.

(3) Este interzisă introducerea de către administratori în actele individuale de aderare a altor informaţii decât cele prevăzute în anexă, cu excepţia seriei şi numărului unic alocat de administrator, a siglei şi logoului administratorului, precum şi a altor informaţii despre administrator, obligatorii conform legii.

(4) Actul individual de aderare care conţine date şi informaţii de natură să aducă atingere intereselor participanţilor la fondurile de pensii facultative sau care este încheiat cu nerespectarea dispoziţiilor prezentei norme atrage răspunderea administratorului, a agentului de marketing persoană juridică şi a agentului de marketing persoană fizică, după caz.

SECŢIUNEA a 2-a
Modificarea actului individual de aderare

Art. 14
(1) Modificarea formei şi a conţinutului actului individual de aderare se face de către administrator numai cu obţinerea în prealabil a autorizării modificării de către Comisie.

(2) Decizia de autorizare a modificării formei şi conţinutului actului individual de aderare se emite de Comisie ca urmare a unei cereri scrise depuse la Comisie de către administrator, împreună cu actul individual de aderare modificat şi cu expunerea de motive ce stă la baza solicitării.

Art. 15
(1) Administratorul este obligat ca, în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a unei autorizaţii sau a unui aviz emis de Comisie care determină modificarea informaţiilor prevăzute în actul individual de aderare, să solicite autorizarea modificării actului individual de aderare.

(2) Depunerea documentelor sau a documentelor cu modificările solicitate de Comisie nu poate fi făcută, sub sancţiunea respingerii cererii, mai târziu de 10 zile lucrătoare de la data solicitării formulate de către Comisie.

(3) În situaţia în care se constată lipsa unor documente solicitate sau documentele depuse sunt incomplete, ilizibile ori au o formă necorespunzătoare, Comisia poate solicita completarea sau înlocuirea acestora, după caz, în termenul prevăzut la alin. (2).

(4) Decizia de autorizare a modificării se comunică solicitantului în termen de 5 zile calendaristice de la adoptarea acesteia de către Comisie.

Art. 16
(1) Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a uneia dintre condiţiile prevăzute în prezenta normă atrage respingerea cererii de autorizare a modificării actului individual de aderare.

(2) Decizia de respingere, scrisă şi motivată, se comunică solicitantului în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea acesteia de către Comisie.

(3) Decizia de respingere poate fi contestată în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării ei, în conformitate cu Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 17
O nouă cerere de autorizare a modificării actului individual de aderare poate fi adresată Comisiei numai după ce au fost remediate deficienţele care au determinat respingerea cererii iniţiale.

CAPITOLUL IV
Aderarea la un fond de pensii facultative

Art. 18
(1) Prin semnarea actului individual de aderare persoana eligibilă îşi exprimă acordul de a deveni participant la un fond de pensii facultative, de a fi parte la contractul de societate civilă, la contractul de administrare şi la prospectul schemei de pensii facultative.

(2) Actul individual de aderare se completează de către persoana eligibilă care aderă sau de către agentul de marketing persoană fizică în baza informaţiilor furnizate de către persoana eligibilă şi este semnat de aceasta în prezenţa agentului de marketing persoană fizică.

(3) La momentul semnării actului individual de aderare, agentul de marketing are următoarele obligaţii:

a) să solicite o fotocopie a actului de identitate valabil, cu semnătura în original a persoanei eligibile pe aceeaşi pagină pe care este reprodusă imaginea prin copiere;

b) să verifice conformitatea datelor din actul de identitate original cu fotocopia acestuia, precum şi cu datele înscrise în actul individual de aderare;

c) să prezinte prospectul în vigoare la data semnării şi să înmâneze gratuit un exemplar al prospectului simplificat sau, la cerere, un exemplar al prospectului detaliat persoanei care aderă, în conformitate cu reglementările în vigoare;

d) să predea persoanei eligibile un exemplar original şi semnat al actului individual de aderare.

(4) Este interzisă utilizarea sau semnarea unor acte individuale de aderare ale căror formă şi conţinut nu au fost autorizate de către Comisie.

(5) Este interzisă delegarea, împuternicirea sau reprezentarea persoanei eligibile în relaţia cu agentul de marketing pentru semnarea actului individual de aderare, sub sancţiunea nulităţii absolute a actului individual de aderare.

Art. 19
(1) Actul individual de aderare se completează în două exemplare, fiecare exemplar semnându-se în original de către persoana eligibilă şi de către agentul de marketing, şi se distribuie astfel:

a) un exemplar pentru administratorul fondului de pensii facultative la care persoana eligibilă a aderat;

b) un exemplar pentru persoana eligibilă care a aderat la un fond de pensii facultative.

(2) În situaţia în care angajatorul constituie şi virează contribuţia către fondul de pensii facultative, persoana eligibilă trebuie să îi predea acestuia o copie a actului individual de aderare.

(3) În situaţia pierderii de către participant sau a distrugerii totale ori parţiale a actului individual de aderare, administratorii eliberează, la cerere, copii certificate ale acestora.

CAPITOLUL V
Dispoziţii tranzitorii şi finale

Art. 20
În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei norme, administratorii au obligaţia să depună la Comisie toate documentele necesare în vederea autorizării modificării actului individual de aderare, conform prevederilor prezentei norme.

Art. 21
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:

a) neîntocmirea de către administratori a Registrului participanţilor conform art. 4 şi neactualizarea acestuia;

b) neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute la art. 6;

c) neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute la art. 7;

d) neefectuarea de către administratori a unor copii de siguranţă ale informaţiilor stocate în sistemul informatic privind Registrul participanţilor conform art. 8;

e) neexecutarea obligaţiei arhivării şi păstrării evidenţei cu privire la actele individuale de aderare nule de drept conform art. 9 alin. (3);

f) încheierea sau utilizarea de către administrator, agentul de marketing persoană juridică ori agentul de marketing persoană fizică a unor acte individuale de aderare cu nerespectarea formei şi a conţinutului acestora, autorizate de Comisie şi/sau fără să fi obţinut în prealabil autorizaţia Comisiei;

g) neîndeplinirea de către agentul de marketing a obligaţiilor prevăzute la art. 18 alin. (3).

(2) Săvârşirea vreuneia dintre faptele prevăzute la alin. (1) se sancţionează în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, respectiv art. 120 alin. (1), art. 121 alin. (1) lit. k) şi art. 121 alin. (2)–(11) din Lege.

Art. 22
Anexa face parte integrantă din prezenta normă.

Art. 23
La data intrării în vigoare a prezentei norme se abrogă Norma nr. 12/2006 privind participanţii la un fond de pensii facultative, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 24/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 880 din 27 octombrie 2006, cu modificările ulterioare.

ANEXĂ
la normă
ACT INDIVIDUAL DE ADERARE
– Formă-cadru –

Seria ………. nr. ……….

Nr. deciziei de autorizare ca administrator ……….

Nr. deciziei de autorizare a prospectului schemei de pensii facultative ……….

Nr. deciziei de autorizare a fondului de pensii facultative ……….

Numele şi prenumele participantului ……….

Cod numeric personal (CNP) ………., B.I./C.I. seria ………. nr. ………., eliberat/eliberată ………. la data de ……….

Data naşterii: zz/ll/aaaa: ……….

Adresa de domiciliu şi/sau reşedinţă (localitate, judeţ/sector, str., nr., bl., sc., et., ap., cod poştal)……….

Adresa de corespondenţă (facultativ) (localitate, judeţ/sector, str., nr., bl., sc., et., ap., cod poştal)……….

Numărul de telefon: fix ………., mobil ………., adresa e-mail ……….

Denumirea fondului de pensii facultative ……….

Administrat de (denumirea administratorului)……….

Adresa administratorului (localitate, judeţ/sector, str., nr., bl., sc., et., ap., cod poştal)……….

Denumirea şi adresa (facultativ) angajatorului ………., CUI ……….

Conform prevederilor Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare: „Este interzis administratorilor, agenţilor de marketing sau persoanelor afiliate acestora să ofere beneficii colaterale unei persoane cu scopul de a o convinge să adere sau să rămână participant la un fond de pensii facultative.“

Valoarea totală a contribuţiei lunare ………. lei

Valoarea contribuţiei proprii ………. lei

Valoarea contribuţiei angajatorului ………. lei

Data la care se efectuează prima plată (zz/ll/aaaa)……….

Plata contribuţiei se va efectua până la data de (zz)………. a fiecărei luni

Contribuţia se va vira în contul cu codul IBAN (codul IBAN – 24 caractere)………., deschis în numele fondului la Banca (denumirea băncii)………., depozitar al Fondului (denumirea fondului)………. .

Declaraţia participantului:

1. Declar pe propria răspundere că îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislaţie pentru a participa la un fond de pensii facultative.

2. Declar pe propria răspundere că nu am mai semnat un alt act individual de aderare la acest fond de pensii facultative.

3. Declar pe propria răspundere că respect prevederile art. 76 alin. (2) din Legea nr. 204/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în legătură cu contribuţia mea la un fond de pensii facultative, care poate fi de până la 15% din venitul meu salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia.

4. Am luat cunoştinţă de prevederile prospectului schemei de pensii facultative şi îmi exprim acordul de a deveni parte în contractul de societate civilă, la contractul de administrare şi cu privire la prospectul schemei de pensii facultative.

Conform Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare, participantul beneficiază de dreptul de acces şi de intervenţie asupra datelor personale, de a nu fi supus unei decizii individuale şi de a se adresa justiţiei. Participantul are dreptul de a se opune prelucrării datelor personale care îl privesc şi de a solicita ştergerea acestora, printr-o cerere întocmită în formă scrisă, datată şi semnată, adresată (denumirea administratorului)………., care prelucrează datele participantului conţinute în prezentul act, în scopul prevăzut de Legea nr. 204/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

5. Mă oblig ca, în termen de 30 de zile calendaristice de la apariţia oricăror modificări ale elementelor de identificare sau de contact, să informez administratorul fondului de pensii facultative.

6. Am luat cunoştinţă de faptul că, ulterior semnării actului individual de aderare, administratorul are obligaţia de a verifica corectitudinea întocmirii actului individual de aderare şi realitatea manifestării mele de voinţă, prin orice mijloace care pot fi probate ulterior.

7. Am luat cunoştinţă de faptul că, în cazul în care nu se virează o contribuţie la fondul de pensii facultative, în termen de 6 luni de la semnarea actului individual de aderare, prezentul act devine nul de drept.

Administrator,

……….

(denumirea administratorului)
Participant,

……….

(numele şi prenumele)

……….

(semnătura participantului)

Reprezentant legal,

……….

(numele, prenumele, semnătura şi ştampila)

Agent de marketing persoană juridică,

……….

(denumirea agentului de marketing)

Codul din Registrul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private

……….

Agent de marketing persoană fizică,

……….

(numele şi prenumele)
……….

(semnătura agentului de marketing)

Codul din Registrul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private

……….

Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie