In M. Of. 105/2011 a fost publicat Ordinul 772 pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national. La articolul 3 din acest ordin se abroga Ordinul 1683/2009:
„…La data de 1 martie 2011, Ordinul ministrului mediului, interimar, nr. 1.683/2009 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 921 din 29 decembrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă…”

Va prezentam in continuare doua articole mai importante din Ordinul 772/2011

Toate textele integrale al actelor normative dar si intreaga legislatie consolidata a Romaniei, pot fi accesate gratuit, timp de 14 zile, in aplicatia Legalis 2.0.

Ordin 772/2011   ARTICOLUL 6

Prima de casare

(1) Cuantumul primei de casare este de 3.800 lei.

(2) Prima de casare este exprimată printr-un tichet cu valoare nominală, denumit tichet valoric. Modelul tichetului valoric este prevăzut în anexa nr. 1.

(3) Tichetul valoric se tipăreşte de către Autoritate prin Compania Naţională „Imprimeria Naţională“ – S.A. Caracteristicile tichetului valoric şi condiţiile de tipărire şi de livrare se stabilesc prin contractul încheiat între Autoritate şi Compania Naţională „Imprimeria Naţională“ – S.A.

(4) Stabilirea necesarului de tichete valorice, costurile generate cu tipărirea şi livrarea acestora, precum şi urmărirea mişcării stocurilor de tichete valorice tipărite, distribuite, eliberate şi decontate sunt în sarcina Autorităţii.

(5) Pentru un autovehicul uzat, predat spre casare, se eliberează un singur tichet valoric.

(6) Pentru achiziţionarea unui autovehicul nou se pot utiliza unul, două sau cel mult 3 tichete valorice.

(7) Se pot achiziţiona mai multe autovehicule noi, în condiţiile stipulate la alin. (6).

(8) Valoarea nominală a tichetului valoric/tichetelor valorice se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare al autovehiculului nou, diferenţa fiind asigurată de către proprietarul beneficiar din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare: credite bancare sau finanţare în baza unui contract de leasing financiar.

(9) Acordarea primelor de casare operatorilor economici se face în baza schemei intitulate „Ajutor de minimis pentru Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional“, denumită în continuare schemă de minimis, instituită în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.998/2006 al Comisiei din 15 decembrie 2006 privind aplicarea art. 87 şi 88 din Tratat ajutoarelor de minimis, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 379 din 28 decembrie 2006.

(10) Schema de minimis se aprobă prin dispoziţie a preşedintelui Autorităţii.

Ordin 772/ 2011  ARTICOLUL 7

Condiţii de acordare a primei de casare

(1) Beneficiază de prima de casare proprietarul persoană fizică, care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) a predat colectorului validat autovehiculul uzat, obţinând certificatul de distrugere;

b) a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat, obţinând certificatul de radiere;

c) a prezentat colectorului validat care a eliberat certificatul de distrugere dovada radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat, obţinând tichetul valoric;

d) s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării autovehiculului nou, în baza tichetului valoric şi a documentelor aferente, obţinând nota de înscriere;

e) a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

(2) Beneficiază de prima de casare persoana fizică cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) a dobândit tichetul valoric şi documentele aferente de la un proprietar, persoană fizică;

b) s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării autovehiculului nou, în baza tichetului valoric şi a documentelor aferente dobândite potrivit lit. a), obţinând nota de înscriere;

c) a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

(3) Beneficiază de prima de casare proprietarul persoană juridică română sau proprietarul operator economic fără personalitate juridică, cu sediul profesional în România, care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) i-a fost aprobat dosarul de acceptare şi este inclus pe lista proprietarilor acceptaţi, publicată pe pagina de internet a Autorităţii;

b) a predat colectorului validat autovehiculul uzat, obţinând certificatul de distrugere şi tichetul valoric;

c) a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat, obţinând certificatul de radiere;

d) s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării autovehiculului nou, în baza tichetului valoric şi a documentelor aferente, obţinând nota de înscriere;

e) a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

(4) De la momentul dobândirii tichetului valoric însoţit de documentele aferente, persoana fizică prevăzută la alin. (2) se substituie proprietarului persoană fizică definit la art. 2 alin. (1) lit. l), fiind asimilată acestuia.

(5) Proprietarul prevăzut la alin. (3) şi căruia i-a fost aprobat dosarul de acceptare nu are dreptul:

a) să înstrăineze tichetul valoric obţinut în urma casării autovehiculului uzat;

b) să dobândească tichet valoric de la oricare altă persoană fizică sau juridică.

(6) Utilizarea tichetului valoric se face până cel mai târziu la data înscrisă în cuprinsul său.

(7) Neutilizarea tichetului valoric până la data înscrisă în cuprinsul său atrage decăderea proprietarului din dreptul de a beneficia de prima de casare.

Toate textele integrale al actelor normative dar si intreaga legislatie consolidata a Romaniei, pot fi accesate gratuit, timp de 14 zile, in aplicatia Legalis 2.0.