Urmare a interesului manifestat de catre reprezentantii mass-media cu privire la operatiunile de transfer neautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de sera , D.I.I.C.O.T. face urmatoarele precizari:

În dosarul penal nr. 332/D/P/2010, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic şi transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic.
În fapt, la data de 26 noiembrie 2010, SC HOLCIM SA, prin reprezentanţii săi legali, a sesizat D.I.I.C.O.T. cu privire la faptul că, în cursul zilei de 16 noiembrie 2010, au fost iniţiate 10 operaţiuni de transfer neautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de seră din două conturi atribuite acestei societăţi, deschise la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră( Registrul Naţional GES).
În total, au fost transferate neautorizat un număr de 1.600.000 de certificate, în valoare de aprox. 24.000.000 Euro ( valoarea de piaţă a unui certificat fiind de aprox. 15 euro).
Procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus începerea urmăririi penale „in rem”, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 42 alin 1-3 şi art. 44 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 161/2003 şi au obţinut autorizaţii în vederea efectuării de percheziţii asupra unor sisteme informatice.
În cauză au fost transmise cereri de comisie rogatorie către autorităţile judiciare competente din Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia şi Israel, în vederea obţinerii de date şi informaţii necesare legalei soluţionări a cauzei.
Este important de precizat că procedurile administrative legate de tranzacţiile cu certificate CO2 nu au fost demarate la iniţiativa autorităţilor judiciare române, măsurile aparţinând, în exclusivitate, instituţiilor cu competenţe în domeniu.

Sursa: DIICOT