Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv a mai multor inculpati sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de omor sau omor calificat.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a inculpatului ŢUGHIN DUMITRU sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor.

Din probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a reieşit următoarea situaţie de fapt:

În seara zilei de 12.11.2010 inculpatul Ţughin Dumitru şi fratele său  au mers la discoteca din comuna Bolboşi unde au consumat bere. În jurul orelor 2130, la această discotecă a sosit un grup de persoane printre care se afla şi partea vătămată A.A.. Una dintre aceste persoane a răsturnat din greşeală o doză de bere aparţinând inculpatului Ţughin Dumitru şi care se afla pe pardoseala de gresie. Deşi această persoană a încercat să evite un conflict cu inculpatul, cerându-şi scuze, inculpatul a ieşit din local şi s-a îndreptat spre căruţa cu care venise din localitatea de domiciliu, înarmându-se cu o sabie cu lama de 70 cm, un cuţit metalic şi un topor.

Având în mâini sabia şi toporul, inculpatul a intrat în discotecă cu intenţia de a produce scandal şi a agresa persoana care îi răsturnase doza de bere. La intrarea în local, inculpatul a fost oprit de către fratele său care i-a luat sabia, dar nu a reuşit să-l determine să renunţe la hotărârea luată. Inculpatul s-a îndreptat spre partea vătămată A.A. căreia i-a aplicat mai multe lovituri cu muchia toporului, în zona capului după care a părăsit localul împreună cu fratele său. La aproximativ 30 de minute după plecarea din local, inculpatul a anunţat organele de poliţie despre scandalul produs, la scurt timp fiind reţinut şi condus la sediul postului de poliţie. Partea vătămată, care sângera puternic, a fost condusă la spital.

Raportul de constatare medico-legală întocmit în cauză a concluzionat că fracturile craniene suferite au putut fi produse prin lovire cu un corp dur, posibil şi un corp tăietor despicător, fiind necesare pentru vindecare cca 55 zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Gorj.

*

*                *

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpatei SAVU MARIA sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat.

Probatoriul administrat în cauză în cursul urmăririi penale a relevat existenţa următoarei situaţii de fapt:

La data de 10.12.2010, inculpata (în vârstă de 72 de ani) a consumat, împreună cu soţul său, victima S.M. (în vârstă de 83 de ani) şi cu nişte vecini, băuturi alcoolice.

Pe fondul consumului de alcool, victima a spart o damigeană cu ţuică, împrejurare ce a determinat-o pe inculpată să îl apostrofeze. Ca urmare, soţul său a lovit-o cu un corp contondent peste faţă şi peste mâna stângă. Inculpata s-a apărat de lovituri, zgâriindu-l pe acesta şi s-a retras în dormitor. Victima a urmărit-o pe inculpată, iar în momentul în care s-a apropiat de ea, aceasta a apucat un cuţit aflat în apropiere şi l-a lovit pe soţul său o singură dată, în abdomen. Inculpata şi-a dat seama că soţul ei este mort abia în dimineaţa zilei următoare când s-a trezit. Ea l-a dezbrăcat până la brâu şi l-a şters de sânge cu o cârpă, după care a anunţat-o pe sora victimei de moartea fratelui său. Ulterior, a fost anunţat şi fiul soţilor Savu care, sosind de la Sibiu, a anunţat organele locale de poliţie.

În urma autopsiei s-a stabilit că moartea violentă a victimei a fost cauzată de hemoragia internă şi externă consecutivă unei plăgi tăiate înţepate, produsă în zona abdominală. Inculpata a fost examinată medico legal, constatându-se un traumatism al piramidei nazale şi echimoze pe mâna stângă, leziuni produse prin lovire cu corpuri dure şi care au necesitat 5-6 zile de îngrijiri medicale.

Expertiza psihiatrică la care a fost supusă inculpata a concluzionat că aceasta are discernământul diminuat, stabilindu-se, ca diagnostic, o tulburare organică de personalitate şi etilism cronic.

Faţă de inculpată s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Faţă de împrejurarea că era o persoană în vârstă, cu tare organice, etilism cronic, fără a fi cunoscută cu antecedente penale, nu s-a luat împotriva acesteia o măsură preventivă privativă de libertate.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Vâlcea.

Sursa: Parchetul ICCJ