Corneliu Birsan, judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a dat unele lamuriri privind mecanismul de luare a hotararii-pilot prin care Romania a fost obligata in termen de 18 luni sa rezolve problema restituirii proprietatilor nationalizate in timpul comunismului.
„Problema imensa”, dupa cum o caracterizeaza judecatorul, a celor peste 1.500 de dosare adunate la CEDO in care romanii cer despagubiri nu poate fi rezolvata individual decat cu modificarea unor aspecte legislative interne, sugereaza Corneliu Birsan.
Decizia istorica luata la Strasbourg ridica inclusiv intrebari legate de modul de functionare a Fondului Proprietatea ca mecanism de despagubire, judecatorii CEDO constatand ca simplele cazuri ale Mariei Atanasiu si ale Ioanei Poenaru sunt de fapt embleme ale unei probleme sistemice, care trebuie rezolvata de Statul roman.
Corneliu Birsan a declarat legat de numarul foarte mare de dosare existente pe rolul Curtii ca „fie ca este vorba despre neacordare de despagubiri, de nerespectarea unor hotarari judecatoresti sau a unor decizii administrative, toate aceste peste 1.500 de dosare au practic acelasi obiect. Si atunci, Curtea nu ar putea decat sa emita hotarari repetitive in materie”.
Privind luarea in consideratie a situatiei Fondului Proprietatea, ca mecanism de despagubire, Birsan a sustinut ca „Fondul Proprietatea a fost invocat adeseori de Guvern in apararea sa. Numai ca in multe cazuri Curtea a constatat nefunctionalitatea sa. Nu-i mai putin adevarat insa ca informatii de ultima ora – trimise de guvern instantei europene, la care se fac referiri chiar si in hotarare – tin sa demonstreze ca se incearca vitalizarea acestui Fond.

Sursa: www.curieruljudiciar.ro