Buna ziua,

Voi face cateva precizari privind Raportul de progrese in domeniul Mecanismului de Cooperare si Verificare, publicat astazi de Comisia Europeana.

inca de la inceput, doresc sa subliniez faptul ca acest raport nu trateaza doar problematica Justitiei, ci si a combaterii coruptiei.

Evaluarile vizeaza probleme aflate in portofoliul institutional al mai multor institutii: Guvern, Parlament, Minister Public, Consiliul Superior al Magistraturii, Agentia Nationala de Integritate etc.

Principalul mesaj pe care doresc sa il transmit este acela ca Romania si-a respectat si continua sa-si respecte angajamentele in raport cu Uniunea Europeana. Exista suficienta vointa politica pentru a continua reformele in Justitie si dorim sa transmitem unmesaj fara echivoc in acest sens Statelor Membre UE si Comisiei Europene.

Facem aceasta precizare pentru ca Raportul din acest an a fost marcat decisiv si negativ de rezultatul dezbaterilor din Senat asupra cadrului normativ al Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Votul asupra legii ANI a declansat o emotie puternica in Statele Membre UE si la nivelul Comisiei si a influentat cheia in care a fost redactat Raportul. Continutul amendamentelor aduse de Senat cadrului normativ ANI a avut semnificatia unui semnalul politic negativ.

Cititi Raportul Comisiei Europene

Sursa: www.curieruljudiciar.ro