Consiliul Concurentei a elaborat Ghidul privind rolul instantelor nationale domeniul ajutorului de stat, instrument de lucru destinat atat mediului juridic, cat si furnizorilor,  beneficiarilor de ajutor de stat sau concurentilor acestora.
Legislatia prevede ca acordarea ajutoarelor de stat sa se faca numai cu respectarea tuturor regulilor in domeniu, in asa fel incat sa nu fie afectate drepturile concurentilor sau sa fie distorsionata concurenta. In cazul in care aceste reguli nu sunt respectate, exista parghii pe care beneficiarii de ajutor de stat sau competitorii acestora pot sa le utilizeze pentru a isi proteja drepturile, un rol foarte important in acest caz avandu-l instantele nationale. 
„Avand in vedere specificitatea acestui domeniu, am considerat necesar sa prezentam, pe scurt, ce pot si ce nu pot sa faca instantele nationale de judecata atunci cand vine vorba de ajutoare de stat. Astfel, rolul instantelor nationale este foarte important mai ales in cazul ajutoarelor declarate incompatibile sau in cazul in care acordarea unor ajutoare de stat se face fara respectarea procedurii in vigoare”, a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
„Ghidul privind rolul instantelor nationale domeniul ajutorului de stat” face parte din actiunile desfasurate in cadrul Programului „Reteaua Nationala de Ajutor de Stat”, program prin care Consiliul Concurentei isi propune sa extinda colaborarea cu actorii implicati in domeniul ajutorului de stat.
Sursa: http://www.competition.ro