Vice-preşedintele „Cartel Alfa”, Petru Dandea spune că stagnarea ratei şomajului este efectul introducerii de către Guvern a şomajului tehnic solicitat de sindicate prin adoptarea O.U.G. nr. 4/2010.

Precizarea vine după ce ministrul Muncii, Mihai Şeitan a declarat că deşi va mai fi înregistrată o oarecare creştere a numărului de şomeri, nu crede că numărul acestora va ajunge la un milion.

„Avem un semnal modest de îmbunătăţire a ratei şomajului, pentru că în februarie nu s-a înregistrat o creştere a şomajului. Aş fi fericit să văd că nici în martie această rată nu va creşte. Cred că cifra de un milion de şomeri nu va fi atinsă, chiar dacă va mai exista o creştere oarecare a numărului de şomeri”, spune ministrul Muncii.

„Stagnarea ratei şomajului s-a produs în urma măsurii luate de Guvernul României, la presiunea partenerilor sociali, de reintroducere a şomajului tehnic, începând cu luna februarie”, crede la rândul său Petru Dandea.

„Noi am şi spus că acel număr de 30.000 de şomeri care a apărut în luna ianuarie în sectorul privat ar fi putut fi evitat, dacă metoda şomajului tehnic ar fi fost prelungită la sfârşitul anului trecut. Din păcate, Guvernul nu a înţeles acest lucru”, continuă liderul sindical.

„Sperăm ca ceea ce se întâmplă luna aceasta să convingă Guvernul că solicitarea patronatelor şi sindicatelor a fost corectă şi şomajul tehnic reprezintă într-adevăr o soluţie de păstrare a locurilor de muncă pentru companiile care încă se confruntă cu o situaţie economică destul de dificilă”, conchide Petru Dandea.

Rata şomajului înregistrată în luna ianuarie a fost de 8,1%, faţă de 7,8% în luna decembrie 2009 şi 4,9% în aceeaşi lună a anului 2009, arată datele Agenţiei Naţionale de Ocuparea Forţei de Muncă.

Numărul total al şomerilor înregistraţi în luna ianuarie în România a fost de peste 740.000 de persoane.

Sursa: http://www.rfi.ro