Judecătoarea Gabriela Bîrsan şi-a retras candidatura pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, arătând că există o problemă de legalitate, pentru că este preşedinta Secţiei de contencios a Instanţei Supreme, unde se judecă contestaţia în cazul conducerii CSM.

Gabriela Bârsan le-a spus membrilor Secţiei pentru judecători a CSM că nu poate face abstracţie de faptul că o decizie a CSM ar putea fi contestată şi, din punctul său de vedere, ar fi ilegală având în vedere că este preşedinta Secţiei de contencios unde se judecă contestaţia privind numirea noii conduceri a Consiliului.

Ea a explicat că deciziile Plenului pot fi contestate la instanţa supremă, la Secţia de contencios.

„Am ajuns ca noi să ne judecăm cu noi. Nu trebuie să accentuăm criza de autoritate a sistemului judiciar, mai ales că noi cei de aici am ajuns să ne judecăm cu noi cei de acolo”, a spus Gabriela Bîrsan.

Judecătoarea a mai susţinut că decizia ei de retragere a candidaturii a fost determinată de dorinţa de legalitate. Ea a depus cererea de retragere în scris membrilor CSM, arătând că există totuşi şi motive subiective, însă acestea nu au fost determinante pentru a se retrage din această competiţie.

Consiliul Superior al Magistraturii ia în discuţie candidaturile pentru funcţia de preşedinte al ICCJ, pentru care s-au înscris, în afara Gabrielei Bîrsan, judecătorii Rodica Popa, Livia Stanciu, Dănuţ Cornoiu şi Elena Cîrcei, ultimii trei participând şi la procedura de alegere din octombrie 2009.

În cadrul audierilor candidaţii s-au contrazis în privinţa legalităţii procedurii de numire, arătându-se surprinşi de interpretările colegilor.

Elena Cîrcei, care candidează la funcţia de preşedinte al ICCJ, a susţinut că nu i s-a părut legal să se dispună reluarea procedurii.

Judecătoarea a întrebat ce se va întâmpla cu funcţia de preşedinte al instanţei supreme dacă preşedintele Traian Băsescu va refuza din nou propunerea de numire.

Unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-au întrebat pe colegii lor dacă apreciază că reluarea procedurii ar fi ilegală.

Aida Popa s-a abţinut de la comentarii, însă Dănuţ Cornoiu, şi el candidat la preşedinţia Instanţei Supreme, a apreciat că problema ridicată de judecătoarea Elena Cîrcei este nulă şi neavenită.

La rândul său, Livia Stanciu s-a arătat surpinsă de afirmaţiile Elenei Cârcei.

Judecătoarea Cîrcei a susţinut că şi ea este surprinsă de atitudinea colegilor săi, apreciind că legea nu prevede posibilitatea ca şeful statului să refuze propunerea de numire a preşedintelui ICCJ.

Secţia pentru procurori a CSM a respins problema invocată de Cîrcei, apreciind că procedura este legală.

Sursa: http://www.mediafax.ro