Premierul George Papandreou a declarat că Grecia nu va cere sprijin financiar de la celelalte state membre, deşi Grecia a anunţat, în luna ianuarie, că deficitul bugetar s-a plasat anul trecut la 12,7% din PIB, de peste patru ori mai mare decât pragul reglementat în UE.

„Necesarul de finanţare al Greciei este acoperit până la mijlocul lunii martie, iar guvernul elen face progrese în privinţa atingerii obiectivelor din programul de austeritate” a declarat premierul grec, George Papandreou, într-un interviu difuzat duminică de BBC. El a subliniat că Grecia are nevoie de sprijin politic solid pentru a-şi recăpăta credibilitatea pe pieţele financiare, dar nu va cere sprijin financiar de la celelalte state membre.

Papandreou a mai afirmat că „societatea elenă” susţine, în majoritate, „reformele economice dureroase” aplicate de guvern, în pofida demonstraţiilor ample de stradă din ultimele zile îndreptate împotriva măsurilor de austeritate.

„Deşi sunt măsuri grele de austeritate, avem sprijinul necesar în acest moment pentru a le aplica, în jur de 50-60% din populaţie, iar guvernul se bucură de încredere. Ceea ce vedem aici şi n-am mai văzut asta din timpul Jocurilor Olimpice din 2004 este o solidaritate reală între cetăţenii Greciei care doresc o schimbare”, a arătat premierul elen, care dă vina pe predecesorii săi pentru problemele Atenei.

Guvernul Greciei a anunţat, în luna ianuarie, că deficitul bugetar s-a plasat anul trecut la 12,7% din PIB, de peste trei ori mai ridicat decât estimările anterioare ale autorităţilor de la Atena şi peste patru ori mai mare decât pragul de 3% reglementat în Uniunea Europeană. Costurile de finanţare ale statului elen au crescut semnificativ după apariţia acestor informaţii, în pieţe fiind vehiculate inclusiv zvonuri legate de o posibilă incapacitate de plată pe datoria de stat. Liderii UE au reacţionat imediat şi au anunţat în februarie că vor ajuta financiar Grecia, ajutor refuzat până acum de autorităţile de la Atena.

Ministerul Finanţelor din Germania a pregătit un plan de salvare a Greciei care prevede un pachet de finanţare externă de 20-25 miliarde de euro, la care ar urma să contribuie toate statele membre din zona euro.

Sursa: http://www.rfi.ro