Consiliul miniştrilor de Finanţe din statele membre UE (ECOFIN) a aprobat pe 16 februarie prelungirea cu un an, până în 2012, a termenului acordat României pentru reducerea deficitului bugetar sub pragul reglementat european de 3% din PIB.

Miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană au aprobat astfel recomandările făcute pe 8 februarie de Comisia Europeană în privinţa procedurilor de deficit excesiv pentru România, Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia şi Malta.

Consiliul ECOFIN consideră că aceste ţări au luat suficiente măsuri pentru a se încadra în termenul stabilit.

Oficialii au aprobat extinderea termenului de corectare a deficitului până în anul 2012 pentru România şi Lituania, apreciind că cele două state au fost afectate de recesiune mai sever decât se estima la stabilirea termenului anterior, respectiv anul 2011.

CE a declanşat, în luna mai 2009, procedura de deficit excesiv împotriva României. În iulie 2009, ECOFIN a aprobat propunerea CE de începere a procedurii de deficit excesiv pentru România în urma unui dezechilibru fiscal de peste 3% din PIB în 2008 şi a recomandat reducerea deficitului sub acest prag până cel târziu în 2011. Decizia Consiliului a stabilit ca termen limită 7 ianuarie 2010 pentru luarea de măsuri efective.

Cele mai dure sancţiuni care pot fi aplicate în urma procedurii de deficit excesiv sunt amenzi în cazul statelor din zona euro, respectiv blocarea fondurilor structurale pentru ţările din afara Uniunii Monetare.

Statele membre UE care doresc să adopte euro trebuie să menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB într-o manieră sustenabilă.

Dintre cele 27 de state membre, procedura de deficit excesiv a fost declanşată anul trecut în cazul a 20.

Deficitul bugetar al României a fost anul trecut de 36,4 miliarde lei, respectiv 7,2% din PIB, încadrându-se în ţinta stabilită cu FMI, de 7,3% din PIB. Economia României s-a contractat cu 7,2% anul trecut, potrivit datelor INS, după o creştere de 7,1% în 2008.

Sursa: http://www.mediafax.ro