Guvernul a avizat proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice premierul Emil Boc precizând că Guvernul şi-a luat angajamentul de a promova proiectul de lege în Parlament în regim de urgenţă.

El a arătat că legea este necesară pentru a se asigura plata în continuare a pensiilor, arătând că menţinerea actualului sistem va conduce la situaţia în care, peste puţini ani, România va trebui să împrumute miliarde de euro pentru a plăti pensiile, fără a mai exista resurse pentru investiţii şi fără garanţii că tinerii vor beneficia de sprijinul statului la vârsta ieşirii la pensie.

Premierul a amintit că de la bugetul de stat au fost transferate către bugetul de pensii, în 2009, 1,5 miliarde euro, sumă ridicată în 2010 la 1,7 miliarde euro (8% din PIB reprezentând astfel totalul cheltuielilor cu pensiile).

Boc a amintit totodată că noua lege elimină acordarea abuzivă a pensiilor de invaliditate  (în număr majorat de la 600.000 persoane în 2001 la 900.000 persoane în 2009) şi a pensiilor anticipate parţial (cu un număr ajuns la 105.000 persoane în 2009, triplu faţă de anii anteriori).

Premierul Emil Boc a declarat că pensiile speciale vor fi recalculate în termen de cinci luni de la data intrării în vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii, fără să fie acceptată nicio excepţie, dar ţinând cont că statul a suportat o parte din contribuţia socială în cazul anumitor categorii.

„Pensiile speciale vor fi recalculate potrivit principiului contributivităţii, fără nicio excepţie”, a spus Boc.

Sindicaliştii susţin că Legea privind sistemul unitar de pensii publice nu ar trebui să se aplice retroactiv, aşa cum prevede proiectul de act normativ, precizând că ar putea fi intentate multe procese pe această temă, întrucât nicio altă lege nu s-a mai aplicat retroactiv.

Reprezentanţii Ministrului Muncii au avut o ultimă discuţie cu partenerii sociali pe tema proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice, înainte ca documentul să intre în şedinţa de Guvern. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, proiectul de lege ar putea fi trimis în 15 februarie în Parlament.

Sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii prevede aplicarea retroactivă, acest principiu nefiind valabil niciodată în vreun act normativ.

Sursa: http://www.mediafax.ro