Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, dl Catalin Predoiu, a sustinut pe 12 februarie 2009, o conferinta de presa în cadrul careia au fost prezentate aspecte privind raportul intermediar de tara dat publicitatii de Comisia Europeana.

Conform Raportului,

Obiectivul prioritar al MJLC în anul 2009 ramâne promovarea proiectelor de coduri si adoptarea acestora de catre Parlament.

Raportul noteaza pozitiv finalizarea acestor proiecte, dar subliniaza necesitatea ca acestea sa devina legi. De asemenea, se mentinoneaza necesitatea unei dezbateri publice asupra acestor proiecte, desi proiectele de coduri au fost în dezbatere publica mai multe luni de zile în 2008. Din pacate, s-a pierdut o luna si jumatate din anul 2009 fara ca sa progresam în adoptarea acestor coduri, datorita lipsei unui acord asupra procedurii de adoptare a acestora.

Saptamâna urmatoare voi înainta Guvernului un Memorandum care sa contina o propunere privind modalitatea de adoptare a acestor coduri. Aceasta modalitate va încerca sa concilieze punctele de vedere ale celor doua partide care compun Coalitia, PD-L, respectiv PSD.

Este important nu numai ca aceste coduri sa fie adoptate într-un termen rezonabil, dar si pastrarea unui continut coerent si reformator. MJLC va initia un studiu de impact al acestora, imediat ce ele vor fi adoptate.

Codurile vor avea un impact major asupra Strategiei de resurse umane elaborate de CSM, pentru ca prin ele se stabilesc competentele instantelor si parchetelor, dar si o noua arhitectura a cailor de atac.

MJLC va propune CSM adaptarea Strategiei de resurse umane studiilor de impact ale codurilor si inserarea unor propuneri concrete în materia reorganizarii instantelor si parchetelor. Aceste masuri trebuie sa asigure o distribuire adecvata, potrivit noilor competente, a posturilor din sistem.

Adoptarea de urgenta a codurilor de catre Parlament va permite stabilirea structurii sistemului judiciar, a necesarului de magistrati si a bugetelor multianuale pentru justitie.

Pozitia adoptata de Parlament în chestiunea avizelor pentru începerea urmaririi penale în dosarele unor fosti ministri este un punct extrem de sensibil în cadrul monitorizarii.

Desi raportul nu analizeaza starea finantarii sistemului judiciar, mentioneaza faptul ca “punerea în aplicare cu success a codurilor va depinde de alocarea de resurse financiare suficiente”.

În urma întrevederii de aproape 4 ore, de la Cotroceni, cu Presedintele României si reprezentantii institutiilor angajate in reforma justitiei, Catalin Predoiu a precizat ca Parlamentul trebuie sa adopte proiectele de coduri pâna pe 15 mai 2009, esecul dezbaterilor parlamentare presupunând asumarea raspunderii Guvernului. „Astfel, pana la raportul din vara, vom avea Codurile adoptate”, a conchis Catalin Predoiu.