România risca activarea clauzei de salvgardare prin asumarea angajamentului de a nu modifica procedura de numire si revocare a procurorilor-sefi
Potrivit obiectivului de referinta numarul trei, Comisia Europeana solicita României „continuarea seriei de anchete profesioniste si impartiale în cazuri de coruptie la nivel înalt si asigurarea stabilitatii legislative si institutionale a cadrului anticoruptie, în special prin mentinerea procedurii actuale de numire si revocarea Procurorului General al României, a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie si a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General”, se arata în ultimul raport de monitorizare al CE publicat la 23 iulie.
Neîndeplinirea unuia sau mai multora din cele patru obiective de referinta poate duce la activarea clauzei de salvgardare prin care sentintele românesti nu ar mai fi recunoscute în spatiul UE.
Reprezentantii PSD, PC si UDMR prezenti marti la consultarile de la Palatul Cotroceni au apreciat ca unul dintre elementele care ar duce la depolitizarea actului de justitie, si ar ajuta, implicit, la ridicarea monitorizarii, este ca procurorii sa nu mai fie numiti la propunerea ministrului justitiei, ci a CSM, iar majoritatea formatiunilor au sustinut ca un un nou sef al DNA trebuie sa fie numit în functie cât mai repede.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat, luni, ca va propune CSM numirea consilierului sau, Monica Serbanescu pentru functia de procuror-sef al DNA. Propunerea trebuie avizata de CSM si aprobata de presedintele Traian Basescu. Mandatul lui Morar care expira la 12 august a fost prelungit pentru maximum 90 de zile de catre procurorul general Laura Codruta Kovesi.
„Comisia Europeana nu comenteaza înlocuirea lui Daniel Morar pâna când nu se finalizeaza procedura de numire a noului procuror-sef, dupa avizul CSM si aprobarea de catre presedinte”, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvânt al CE, Martin Selmayr.
Anterior deciziei ministrului Predoiu, purtatorul de cuvânt pentru mecanismul de cooperare si verificare, Mark Gray, a spus ca „reconfirmarea în functie a procurorului-sef al DNA va fi un caz test pentru angajamentul reînnoit al autoritatilor române”.
Sursa: NewsIn