În Monitorul Oficial nr. 357 din 15 mai a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Muncii și Justiției Sociale nr. 406/2017 pentru aprobarea ghidului orientativ privind indicatorii de rezultat, de realizare imediată/output și indicatori de impact, care să fie utilizaţi de întreprinderile sociale/întreprinderile sociale de inserţie în raportările anuale.

Consideraţii metodologice generale

Ghidul orientativ privind indicatorii de rezultat, de realizare imediată/output și indicatori de impact, care să fie utilizaţi de întreprinderile sociale/întreprinderile sociale de inserţie în raportările anuale, denumit în continuare ghid, cuprinde definiţia și modul de calcul al indicatorilor în economia socială.

Ghidul este un instrument destinat tuturor celor implicaţi în definirea, implementarea și evaluarea politicilor de economie socială: experţi din ministere, departamente și agenţii specializate, structuri ale economiei sociale, care folosesc indicatorii pentru a determina evoluţia și nivelul de performanţă a întreprinderilor sociale și întreprinderilor sociale de inserţie.

Categorii de indicatori folosiţi și în domeniul economiei sociale:

I. Indicatori de rezultat;

II. Indicatori de realizare imediată/output;

III. Indicatori de impact.

I. Indicatori de rezultat

Indicatorii de rezultat ne permit să măsurăm beneficiul real al rezultatelor imediate asupra grupului-ţintă. Indicatorii de rezultat vizează efectele obţinute și furnizează informaţii asupra schimbărilor produse.

Scopul indicatorilor de rezultat este de a măsura eficienţa etapei de acompaniament în procesul de reintegrare în muncă a persoanelor din grupul vulnerabil.

Relevant pentru această categorie de indicatori este rata de inserţie.

Rata de inserţie

Rata de inserţie este indicatorul de rezultat care determină gradul de inserţie socioprofesională a persoanelor din grupul vulnerabil, precum și eficienţa procesului de tranziţie de la măsurile de acompaniament la integrarea în muncă.

Indicatorul se calculează după următoarea formulă:

unde:

– RI = rată de inserţie;

– NGVP = numărul de angajaţi din grupul vulnerabil reprezentând ieșiri pozitive în anul de raportat;

– NTGV = numărul total de angajaţi din grupul vulnerabil în anul de raportat;

– anuln = anul de raportat;

– număr total de angajaţi din grupul vulnerabil = numărul total de angajaţi din grupul vulnerabil număraţi după codul numeric personal în anul de raportat.

Ieșirile pozitive = rezultat pozitiv al aplicării măsurilor de acompaniament ce reprezintă încadrarea în muncă la un alt angajator indiferent de tipul de contract de muncă, reluarea procesului de educaţie pentru persoanele care nu au finalizate studiile obligatorii, includerea într-o formă de învăţământ superior, liceal, postliceal sau cuprinderea într-o formă de pregătire profesională a adulţilor, desfăşurarea unei activităţi private.

Exemplu:

Întreprinderea socială de inserţie prezintă în anul de referinţă următoarea situaţie:

– NGVP anul n = 10 angajaţi;

– NTGVanul n = 30 angajaţi.

II. Indicatori de realizare imediată/output

Indicatorii de realizare imediată reprezintă modalitatea de măsurare a efectelor, beneficiilor și avantajelor imediate și directe asupra grupului vulnerabil implicat în activitatea întreprinderilor sociale de inserţie.

Scopul indicatorilor de realizare imediată este de a măsura evoluţia numărului mediu de angajaţi/angajaţi din grupul vulnerabil în întreprinderi sociale și întreprinderi sociale de inserţie.

Astfel că indicatorii relevanţi din această categorie sunt:

1. Modificare procentuală a numărului total de angajaţi în întreprinderile sociale și întreprinderilor sociale de inserţie în anul de raportat în comparaţie cu anul anterior;

2. Modificare procentuală a numărului total de angajaţi din grupul vulnerabil în întreprinderile sociale de inserţie în anul de raportat în comparaţie cu anul anterior.

1. Modificare procentuală a numărului total de angajaţi în întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserţie în anul de raportat în comparaţie cu anul anterior Modificare procentuală a numărului total de angajaţi în întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserţie în anul de raportat în comparaţie cu anul anterior este indicatorul de realizare imediată/output care măsoară evoluţia numărului mediu de angajaţi în întreprinderile sociale și în întreprinderile sociale de inserţie.

Interpretarea indicatorului poate fi:

– în sens pozitiv, în cazul în care procentul prezintă creştere;

– în sens negativ, în cazul în care procentul prezintă scădere.

Indicatorul se calculează după următoarea formulă:

unde:

– M%ST = modificare procentuală a numărului total de angajaţi în întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserţie în anul de raportat în comparaţie cu anul anterior;

– NST = numărul mediu de angajaţi care se determină ca medie aritmetică simplă rezultată din suma numărului de angajaţi (exclusiv cei al căror contract de muncă/raport de serviciu a fost suspendat) din an, inclusiv din zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile nelucrătoare împărţită la numărul total al zilelor calendaristice din an;

– n = reprezintă anul de raportat;

– n-1 = reprezintă anul anterior anului de raportat.

Exemplu:

NST n-1 = 100 persoane;

NST n = 110 persoane.

2. Modificare procentuală a numărului mediu de angajaţi din grupul vulnerabil în întreprinderile sociale de inserţie

Modificare procentuală a numărului mediu de angajaţi din grupul vulnerabil în întreprinderile sociale de inserţie este indicatorul de realizare imediată/output care măsoară evoluţia numărului mediu de angajaţi din grupul vulnerabil în întreprinderile sociale de inserţie.

În cazul întreprinderilor sociale de inserţie evoluţia numărului mediu de angajaţi din grupul vulnerabil este strâns legată de evoluţia numărului mediu de angajaţi, având în vedere prevederile art. 10 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 219/2015 privind economia socială, cu modificările ulterioare, potrivit căruia întreprinderile sociale de inserţie trebuie să aibă angajaţi din grupul vulnerabil cel puţin 30% din numărul total al angajaţilor.

Acest indicator permite monitorizarea creşterii sau scăderii numărului mediu de angajaţi din grupul vulnerabil în întreprinderile sociale de inserţie faţă de anul precedent. Interpretarea indicatorului poate fi:

– în sens pozitiv în cazul în care procentul prezintă creştere; – în sens negativ în cazul în care procentul prezintă scădere.

Indicatorul se calculează după următoarea formulă:

unde:

– MSGv = evoluţia numărului mediu de angajaţi din grupul vulnerabil în întreprinderile sociale de inserţie;

– NSGv = numărul mediu de angajaţi din grupul vulnerabil care se determină ca medie aritmetică simplă rezultată din suma numărului de angajaţi din grupul vulnerabil (exclusiv cei al căror contract de muncă/raport de serviciu a fost suspendat) din an, inclusiv din zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile nelucrătoare împărţită la numărul total al zilelor calendaristice din an;

– n = reprezintă anul de raportat;

– n-1 = reprezintă anul anterior anului de raportat.

Exemplu:

NSGv n-1 = 30 persoane;

NSGv n = 33 persoane.

Indicatori de impact

Unul dintre principiile economiei sociale este alocarea celei mai mari părţi a profitului/excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de interes general ale unei colectivităţi sau în interesul personal nepatrimonial al membrilor, ceea ce presupune reinvestirea a minimum 90% din profitul realizat în scopul social și a rezervei statutare, conform Legii nr. 219/2015 privind economia socială, cu modificările ulterioare. Indicatorii de impact furnizează informaţii despre ansamblul beneficiilor apărute, pe termen lung, după aplicarea măsurilor întreprinse.

Relevant pentru această categorie de indicatori este rentabilitatea socială.

Rentabilitatea socială

Indicatorul de rentabilitate socială reprezintă măsurarea capacităţii întreprinderii de a obţine profit astfel încât 90% din acesta să susţină costurile privind activitatea economică și socială a întreprinderilor sociale în decurs de un an.

Acest indicator măsoară impactul social prin reinvestirea procentului de 90% din totalul profitului obţinut în anul de raportat.

Rentabilitatea socială (RS) se calculează după următoarea formulă:

unde:

– VRX = valoarea reinvestită în scop social;

– Vx = valoarea procentului de 90% din profit.

Exemplu:

VRX = 50 lei;

Vx = 90 lei.

Utilitatea indicatorilor în definirea, implementarea și evaluarea politicilor economiei sociale

Ghidul oferă un cadru orientativ menit să sprijine întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserţie în raportarea anuală a evoluţiei performanţelor în domeniul în care activează, cuprinzând explicaţii teoretice ale noţiunilor și formule de calcul descrise într-un limbaj accesibil și facil înţelegerii.

Indicatorii propuși oferă o imagine a situaţiei activităţii întreprinderilor sociale și întreprinderilor sociale de inserţie, a contribuţiei acestora la reducerea marginalizării sociale și a creşterii incluziunii persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile pe piaţa forţei de muncă. Urmărirea acestora în timp poate contribui la analiza evoluţiei domeniului economiei sociale și la îmbunătăţirea politicilor publice în domeniu.