În Monitorul Oficial nr. 44 din 16 ianuarie a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 14/2017 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Criminologie, precum şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei.

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1.

În scopul asigurării, pe baze ştiinţifice, a prevenirii şi controlului criminalităţii, se înfiinţează Institutul Naţional de Criminologie, denumit în continuare Institutul, organ de specialitate cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Justiţiei.

Art. 2.

Institutul are sediul în municipiul Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, sectorul 5. Schimbarea sediului se realizează prin hotărâre a Guvernului.

Art. 3.

(1) Institutul se finanţează integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justiţiei.

(2) Institutul poate primi donaţii, sponsorizări şi poate accesa alte surse de finanţare, conform prevederilor legale.

Art. 4.

Personalul Institutului este format din personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor în condiţiile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, funcţionari publici şi personal contractual.

CAPITOLUL II

Atribuţiile Institutului Naţional de Criminologie

Art. 5.

(1) În realizarea scopului său prevăzut la art. 1, Institutul îndeplineşte următoarele atribuţii principale:

a) organizează activităţi de cercetare şi evaluare a criminalităţii din România pentru a oferi o viziune unitară asupra nivelului acestui fenomen şi a formelor sale de manifestare;

b) realizează analize, studii, rapoarte, prognoze privind cauzele şi evoluţia criminalităţii, pe care le prezintă Ministerului Justiţiei în vederea luării unei decizii corecte, argumentate ştiinţific, de politică penală şi penitenciară;

c) participă la elaborarea proiectelor de legi şi a altor acte normative în domeniul prevenirii şi controlului criminalităţii;

d) organizează manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale pe teme de Interes major pentru sistemul judiciar;

e) diseminează rezultatele analizelor, studiilor, rapoartelor, prognozelor, proiectelor realizate, prin diverse forme de comunicare, publicaţii tipărite sau în format electronic;

f) pune la dispoziţie instituţiilor şi autorităţilor publice, cu titlu gratuit, baze de date statistice şi documentare elaborate de Institut;

g) accesează mecanisme de finanţare în domeniul cercetării şl derulează proiecte, în condiţiile legii.

(2) Temele de cercetare ale Institutului sunt supuse aprobării Ministerului Justiţiei.

Art. 6.

Pentru realizarea atribuţiilor prevăzute la art. 5, Institutul se poate asocia sau poate încheia parteneriate cu alte Instituţii şi autorităţi publice, cu instituţii similare din ţară şi străinătate sau cu instituţii de învăţământ superior, precum şi cu alte persoane juridice, de drept public sau privat, în condiţiile legii.

CAPITOLUL III

Conducerea şi organizarea Institutului Naţional de Criminologie

Art. 7.

(1) Institutul este condus de un director, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, care este numit şi revocat din funcţie prin ordin al ministrului justiţiei, în condiţiile legii. Funcţia de director al Institutului este corespunzătoare unei funcţii de director direcţie de specialitate juridică din cadrul Ministerului Justiţiei.

(2) Directorul conduce activitatea Institutului, îl reprezintă în relaţiile cu autorităţile administraţiei publice, cu instituţiile publice centrale şi locale, cu persoanele juridice şi fizice române sau străine, precum şi în justiţie.

Art. 8.

Directorul Institutului este ordonator terţiar de credite, calitate care poate fi delegată în condiţiile legii.

Art. 9.

În îndeplinirea atribuţiilor sale, directorul Institutului emite decizii şi instrucţiuni cu caracter intern şi răspunde în faţa ministrului justiţiei de întreaga activitate a instituţiei.

Art. 10.

(1) Institutul dispune de un aparat administrativ propriu, organizat în servicii, birouri sau compartimente.

(2) Organizarea, atribuţiile şi responsabilităţile compartimentelor prevăzute la alin. (1), precum şi organigrama Institutului se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Criminologie, aprobat prin ordin al ministrului justiţiei.

(3) Statul de funcţii şi structura de personal se aprobă prin ordin al ministrului justiţiei.

(4) Şefii de servicii şi şefii de birouri, precum şi personalul de execuţie sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie, în condiţiile legii, de către directorul Institutului.

(5) Atribuţiile şi sarcinile personalului se stabilesc prin fişa postului, aprobată de directorul Institutului, pe baza Regulamentului de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Criminologie. Pentru funcţia de director al Institutului, fişa postului se aprobă de ministrul justiţiei.

Art. 11.

(1) Institutul funcţionează cu un număr de 20 de posturi.

(2) Patrimoniul iniţial al Institutului, necesar pentru perioada de operaţionalizare a instituţiei, reprezentat de echipamente şi sisteme informatice, mobilier, aparatura birotică, precum şi orice alte active necesare, se asigură prin transferuri din patrimoniul Ministerului Justiţiei. Modalităţile de predare-primire a elementelor patrimoniale se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei. Prin protocol încheiat între Ministerul Justiţiei şi Institutul Naţional de Criminologie va fi stabilit modul de decontare a cheltuielilor comune de funcţionare.

Art. 12.

Salarizarea personalului din cadrul Institutului se face potrivit legislaţiei în vigoare aplicabile personalului plătit din fonduri publice.

Art. 13.

(1) În cazul personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, funcţionarilor publici şi personalului contractual din cadrul Institutului, se aplică în mod corespunzător reglementările specifice referitoare la organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, examenul de promovare, evaluarea profesională, răspunderea disciplinară şi concedii, aplicabile categoriilor de personal similare din cadrul Ministerului Justiţiei.

(2) Dispoziţiile privind examenul de capacitate din Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 581/2006 pentru aprobarea Regulamentului privind examenul de capacitate al judecătorilor stagiari şi al procurorilor stagiari, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător şi personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din cadrul Institutului.

(3) Soluţionarea acţiunilor în materie disciplinară exercitate împotriva personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din cadrul Institutului se realizează de comisia de disciplină constituită la nivelul Ministerului Justiţiei.

(4) Comisia de disciplină pentru funcţionarii publici din Ministerul Justiţiei este competentă să desfăşoare procedura disciplinară pentru funcţionarii publici din cadrul Institutului.

CAPITOLUL IV

Dispoziţii tranzitorii şi finale

Art. 14.

Regulamentul de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Criminologie, precum şi organigrama se aprobă în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.