În Monitorul Oficial nr. 639 din 19 august a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 884/2016 privind înregistrarea furnizorilor și a soiurilor și lista comună a soiurilor care intră în domeniul de aplicare al Directivei 2008/90/CE a Consiliului din 29 septembrie 2008 privind comercializarea materialului de înmulțire și plantare fructifer destinat producției de fructe.


Acces non-stop la legislație actualizată

În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii


În extras

ARTICOLUL 1

Registrul furnizorilor

(1) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin autoritățile oficiale competente Inspecția Națională pentru Calitatea Semințelor (INCS) și Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS), întocmește și actualizează un registru al furnizorilor, conform prevederilor art. 4 alin. (1) din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 82/2010 privind comercializarea materialului de înmulțire și plantare fructifer destinat producției de fructe, pe teritoriul României, denumit în continuare registrul furnizorilor. În plus, față de furnizorii înregistrați în conformitate cu prezentul ordin, registrul include furnizorii acreditați în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (2) lit. b) și art. 15 lit. A din Regulile privind testarea și înregistrarea soiurilor de viță-de-vie, pomi fructiferi și plante ornamentale, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 8/2006, denumite în continuare reguli. Dacă este cazul, INCS și ISTIS pun la dispoziție registrul furnizorilor.

(2) Registrul furnizorilor conține următoarele informații:

a) numele, adresa și informațiile de contact ale furnizorului;

b) activitățile exercitate de furnizor în România, în sensul art. 2 pct. 9 din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 82/2010, adresa locațiilor implicate și principalele genuri sau specii vizate;

c) numărul sau codul de înregistrare.

(3) INCS și ISTIS pot elimina o persoană fizică sau juridică din registrul furnizorilor, în cazul în care se stabilește că persoana respectivă nu mai exercită nicio activitate în sensul art. 2 pct. 9 din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 82/2010.

ARTICOLUL 2

Obligația de notificare care le revine furnizorilor

(1) INCS și ISTIS se asigură că furnizorii notifică informațiile prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) și b). Cu toate acestea, furnizorii acreditați în conformitate cu art. 14 alin. (2) lit. b) din reguli nu au obligația de a notifica aceste informații.

(2) INCS și ISTIS se asigură că furnizorii notifică orice modificare a situației lor în ceea ce privește informațiile menționate la art. 1 alin. (2) lit. a) și b).

(3) INCS și ISTIS se asigură că furnizorii sunt informați cu privire la înregistrarea lor, precum și cu privire la orice modificări aduse acesteia, în termen de 30 de zile.

ARTICOLUL 3

Registrul soiurilor

(1) ISTIS întocmește și actualizează un registru al soiurilor, denumit în continuare registrul soiurilor, și publică Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România. Pe lângă soiurile înregistrate în conformitate cu prezentul ordin, registrul soiurilor include soiurile înregistrate înainte de 30 septembrie 2012, în conformitate cu art. 16 și 17 din reguli, și soiurile înregistrate, în conformitate cu art. 6 alin. (5) din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 82/2010.

(2) Registrul soiurilor trebuie să includă următoarele informații:

a) denumirea soiului și sinonimele;

b) specia căreia îi aparține soiul;

c) mențiunea descriere oficială sau descriere recunoscută oficial, după caz;

d) data înregistrării sau, dacă este cazul, data de reînnoire a înregistrării;

e) perioada de valabilitate a înregistrării.

(3) ISTIS păstrează un dosar pentru fiecare soi pe care îl înregistrează. Dosarul respectiv trebuie să conțină o descriere a soiului și un rezumat al tuturor datelor relevante pentru înregistrarea soiului.

[Selectează documentul]

ARTICOLUL 4

Condițiile pentru înregistrarea soiurilor

(1) Un soi este înregistrat de către ISTIS ca soi cu o descriere oficială, dacă îndeplinește următoarele cerințe:

a) este distinct, uniform și stabil în sensul alin. (2);

b) este disponibilă o probă din soiul respectiv;

c) în ceea ce privește soiurile modificate genetic, dacă organismul modificat genetic în care constă soiul este autorizat pentru cultivare în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 43/2007 privind introducerea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 247/2009, sau al Regulamentului (CE) nr. 1.829/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind produsele alimentare și furajele modificate genetic.

(2) Un soi este considerat:

a) distinct, dacă se deosebește în mod clar, cu referire la manifestarea caracteristicilor care rezultă dintr-un anumit genotip sau dintr-o combinație de genotipuri, de orice alt soi cunoscut la data de depunere a cererii prevăzute la art. 5;

b) uniform, dacă, sub rezerva variațiilor care ar putea rezulta din particularitățile înmulțirii sale, este suficient de uniform în manifestarea caracteristicilor analizate pentru stabilirea distinctivității și a oricărei altei caracteristici utilizate pentru descrierea soiului;

c) stabil, dacă manifestarea caracteristicilor analizate pentru stabilirea distinctivității, precum și a oricărei altei caracteristici utilizate pentru descrierea soiului rămâne neschimbată în urma înmulțirilor succesive sau, în cazul micropropagării, la sfârșitul fiecărui ciclu.

ARTICOLUL 5

Cererea de înregistrare a unui soi

(1) Pentru înregistrarea unui soi, ca soi cu o descriere oficială, se impune depunerea unei cereri scrise la ISTIS.

(2) Cererea este însoțită de:

a) informațiile solicitate în chestionarele tehnice stabilite la momentul depunerii cererii:

(i) în anexa II la „Protocoalele pentru examinarea distinctivității, a uniformități și a stabilității” ale Consiliului de administrație al Oficiului Comunitar pentru Soiuri de Plante (CPVO) pentru speciile relevante pentru care s-a publicat un astfel de protocol; sau, în cazul în care nu au fost publicate astfel de protocoale,

(ii) în secțiunea X din „Ghidurile pentru examinarea distinctivității, a uniformității și a stabilității” ale Uniunii Internaționale pentru Protecția Noilor Soiuri de Plante (UPOV) și în anexa la Ghidul pentru examinarea speciilor relevante pentru care au fost publicate astfel de ghiduri; sau, în cazul în care nu au fost publicate astfel de ghiduri,

(iii) în ghidurile naționale;

b) informații care să ateste dacă soiul este înregistrat oficial în alt stat membru UE sau dacă face obiectul unei cereri pentru o astfel de înregistrare în alt stat membru;

c) denumirea propusă;

d) în cazul unui soi modificat genetic, dovada care să ateste că organismul modificat genetic în care constă soiul este autorizat pentru cultivare, în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 43/2007, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 247/2009, sau al Regulamentului (CE) nr. 1.829/2003.

(3) Solicitantul poate să prezinte, odată cu cererea, următoarele:

a) o descriere oficială stabilită, în conformitate cu art. 6 alin. (5), de o autoritate oficială competentă a unui alt stat membru;

b) orice alte informații utile.

ARTICOLUL 6

Examinarea cererilor

(1) Dacă la ISTIS se primește o cerere de înregistrare a unui soi, pentru a fi declarat soi cu o descriere oficială, se efectuează examinarea acestui soi în conformitate cu alin. (2), (3) și (4).

(2) Se efectuează teste în cultură în vederea stabilirii unei descrieri oficiale a soiului. În cazul în care aplicantul prezintă informații în conformitate cu art. 5 alin. (3) lit. a), rămâne la latitudinea ISTIS să ia în considerare aceste informații care pot demonstra că sunt îndeplinite condițiile de înregistrare prevăzute la art. 4. Numai în acest caz nu se efectuează teste de cultură (testul DUS). În cazul în care trebuie efectuat testul DUS, aplicantul trebuie să transmită o probă din materialul soiului.

(3) Testele de cultură menționate la alin. (2) vor fi realizate de:

a) ISTIS care primește cererea;

b) autoritatea oficială din alt stat membru care a acceptat să efectueze aceste teste, numai la solicitarea ISTIS;

c) orice autoritate legală națională, în conformitate cu art. 6 alin. (2) lit. c) din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 82/2010. În cazul în care se aplică lit. c) și testele se efectuează în locațiile întreprinderilor private, ISTIS se asigură că nu se aplică măsuri care ar putea interfera cu examinarea oficială.

(4) Testele în cultură se efectuează în conformitate cu următoarele dispoziții în ceea ce privește designul testului, condițiile de cultivare și caracteristicile soiului care trebuie vizate ca cerință minimă:

a) protocoalele pentru examinarea distinctivității, a uniformității și a stabilității ale Consiliului de administrație al Oficiului Comunitar pentru Soiuri de Plante (CPVO) aplicabile la începutul examinării tehnice; sau, în cazul în care nu au fost publicate protocoale pentru speciile relevante,

b) ghidurile pentru examinarea distinctivității, a uniformității și a stabilității ale Uniunii Internaționale pentru Protecția Noilor Soiuri de Plante (UPOV), aplicabile la începutul examinării tehnice; sau, în cazul în care nu au fost publicate ghiduri pentru speciile relevante,

c) ghidurile naționale.

(5) În cazul în care, pe baza examinării menționate la alin. (1), ISTIS ajunge la concluzia că soiul vizat îndeplinește condițiile prevăzute la art. 5, stabilește o descriere oficială și include soiul respectiv în registrul soiurilor.