În Monitorul Oficial nr. 542 din 19 iulie a.c. a fost publicat Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2047/2016 pentru aprobarea Procedurii de distribuire sau restituire în conturile, respectiv din conturile de venituri bugetare corespunzătoare a sumelor încasate în contul 50.86.09 „Disponibil din sume încasate reprezentând prejudiciul cauzat şi recuperat în condiţiile art. 10 din Legea nr. 241/2005”.


Acces non-stop la legislație actualizată

În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii


În extras

I. Dispoziţii generale

1.1. Prezenta procedură se aplică în situaţia în care contribuabilii care au calitatea de suspect sau inculpat în cauze având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni prevăzute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare, acoperă integral prejudiciul, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, precum şi în situaţia în care se dispune de către instanţa judecătorească restituirea sumelor sau diferenţelor de sume achitate cu titlu de prejudiciu.

1.2. În vederea estimării prejudiciilor prevăzute la pct. 1.1, organele competente în prevenirea şi combaterea infracţiunilor de evaziune fiscală efectuează constatări cu privire la faptele care constituie încălcări ale dispoziţiilor legale în această materie, întocmind în acest sens procese-verbale de constatare, prin care evaluează prejudiciul aferent operaţiunilor verificate. Estimarea prejudiciilor prevăzute la pct. 1.1 poate fi realizată şi pe baza expertizelor judiciare sau a rapoartelor tehnico-ştiinţifice întocmite în cazul sesizărilor din oficiu, statul român constituindu-se parte civilă în această situaţie.

1.3. Documentele prevăzute la pct. 1.2 nu constituie titluri de creanţă fiscală, ci reprezintă acte procedurale care pot constitui mijloace de probă, potrivit legii, prin acestea evaluându-se prejudiciul fiscal, pe baza stabilirii implicaţiilor fiscale determinate de sustragerea de la plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume de natură fiscală datorate bugetului general consolidat.

1.4. În situaţia în care statul român se constituie parte civilă în procesul penal, în vederea recuperării sumelor reprezentând prejudiciul cauzat bugetului general consolidat, sumele înscrise în documentele prevăzute la pct. 1.2 şi transmise în copie de către compartimentul juridic vor fi evidenţiate de compartimentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori, într-o evidenţă distinctă, urmând ca distribuirea pe tipuri de obligaţii fiscale şi stingerea acestora să se efectueze de către compartimentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori după rămânerea definitivă a hotărârii instanţei judecătoreşti competente.

II. Procedura de distribuire în conturile de venituri bugetare corespunzătoare a sumelor încasate în contul 50.86.09 „Disponibil din sume încasate reprezentând prejudiciul cauzat şi recuperat în condiţiile art. 10 din Legea nr. 241/2005”

2.1. După constituirea ca parte civilă a statului român în procesul penal, în vederea recuperării sumelor reprezentând prejudiciul cauzat bugetului general consolidat, pe baza documentelor prevăzute la pct. 1.2, transmise de compartimentul juridic, compartimentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori înregistrează sumele cu titlu de prejudiciu pe tipuri de impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat, într-o evidenţă distinctă, în afara sistemului de administrare a creanţelor fiscale, organizată pe codul de înregistrare fiscală a debitorului persoană juridică, titular al obligaţiei de plată.

2.2. Sumele reprezentând prejudiciu cauzat bugetului general consolidat se încasează în contul 50.86.09 „Disponibil din sume încasate reprezentând prejudiciul cauzat şi recuperat în condiţiile art. 10 din Legea nr. 241/2005”.

2.3. Suspectul/Inculpatul efectuează plata, pe codul numeric personal, în contul 50.86.09 „Disponibil din sume încasate reprezentând prejudiciul cauzat şi recuperat în condiţiile art. 10 din Legea nr. 241/2005”, la unitatea Trezoreriei Statului în raza căreia suspectul/inculpatul are domiciliul fiscal. Deschiderea contului se face la solicitarea organului fiscal în raza căruia suspectul/inculpatul are domiciliul fiscal, pe baza informaţiilor transmise în acest sens de către organul fiscal care administrează obligaţiile fiscale ale debitorului persoană juridică, după caz.

2.4. Unitatea Trezoreriei Statului în raza căreia suspectul/ inculpatul are domiciliul fiscal transmite zilnic, în sistem informatic, sumele încasate în contul 50.86.09 „Disponibil din sume încasate reprezentând prejudiciul cauzat şi recuperat în condiţiile art. 10 din Legea nr. 241/2005” compartimentului cu atribuţii de evidenţă pe plătitori al organului fiscal care administrează obligaţiile fiscale ale suspectului/inculpatului.

2.5. În urma pronunţării unei hotărâri judecătoreşti definitive în acest sens, compartimentul juridic din cadrul organului fiscal care administrează obligaţiile fiscale ale debitorului persoană juridică înaintează compartimentului cu atribuţii de evidenţă pe plătitori o copie a acesteia, în vederea punerii în aplicare.

2.6. Compartimentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori al organului fiscal care administrează obligaţiile fiscale ale debitorului persoană juridică înregistrează sumele în evidenţa fiscală a contribuabilului în sarcina căruia s-au stabilit prin hotărârea instanţei penale rămasă definitivă sumele reprezentând prejudiciu pe tipuri de impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat, pe scadenţe, dacă acestea rezultă din dispozitivul hotărârii judecătoreşti. În caz contrar se solicită instanţei precizări referitoare la tipurile de impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat, pe scadenţe, sume care fac obiectul prejudiciului. În cazul în care instanţa nu transmite aceste precizări, în evidenţa fiscală se înregistrează suma totală reprezentând prejudiciu.

2.7. Compartimentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori al organului fiscal care administrează obligaţiile fiscale ale debitorului persoană juridică transmite o copie a hotărârii judecătoreşti definitive compartimentului cu atribuţii de evidenţă pe plătitori al organului fiscal care administrează obligaţiile fiscale ale suspectului/inculpatului.

2.8. Compartimentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori al organului fiscal care administrează obligaţiile fiscale ale suspectului/inculpatului solicită compartimentului cu atribuţii de evidenţă pe plătitori al organului fiscal care administrează obligaţiile fiscale ale debitorului persoană juridică un referat cu propunerea privind distribuirea sumei încasate în contul 50.86.09 „Disponibil din sume încasate reprezentând prejudiciul cauzat şi recuperat în condiţiile art. 10 din Legea nr. 241/2005”.

2.9. Compartimentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori al organului fiscal care administrează obligaţiile fiscale ale debitorului persoană juridică întocmeşte un referat, aprobat de conducerea organului fiscal, cu propunerea privind distribuirea sumei încasate în contul 50.86.09 „Disponibil din sume încasate reprezentând prejudiciul cauzat şi recuperat în condiţiile art. 10 din Legea nr. 241/2005”, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1, şi îl transmite compartimentului cu atribuţii de evidenţă pe plătitori al organului fiscal care administrează obligaţiile fiscale ale suspectului/inculpatului.

2.10. Organul fiscal care administrează obligaţiile fiscale ale suspectului/inculpatului întocmeşte procesul-verbal privind distribuirea sumei încasate în contul 50.86.09 „Disponibil din sume încasate reprezentând prejudiciul cauzat şi recuperat în condiţiile art. 10 din Legea nr. 241/2005”, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2, şi distribuie în sistem informatic sumele datorate în conturile corespunzătoare de venituri bugetare deschise pe codul de identificare fiscală al debitorului persoană juridică, transmiţând fişierul de distribuire la unitatea Trezoreriei Statului.

2.11. În cazul în care obligaţiile fiscale ale suspectului/ inculpatului şi obligaţiile fiscale ale debitorului persoană juridică sunt administrate de organe fiscale diferite, precum şi în cazul în care obligaţiile fiscale ale suspectului/inculpatului şi obligaţiile fiscale ale debitorului persoană juridică, deşi sunt administrate de acelaşi organ fiscal, acesta nu poate efectua operaţiunea de distribuire în sistem informatic potrivit pct. 2.10, sumele vor fi transferate din contul 50.86.09 „Disponibil din sume încasate reprezentând prejudiciul cauzat şi recuperat în condiţiile art. 10 din Legea nr. 241/2005”, în conturile corespunzătoare de venituri bugetare deschise pe codul de identificare fiscală al debitorului persoană juridică, pe bază de ordine de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) întocmite de organul fiscal al suspectului/ inculpatului.

2.12. Unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent în administrarea obligaţiilor fiscale ale debitorului persoană juridică transmite fişierul cu încasările în conturile de venituri bugetare compartimentului cu atribuţii de evidenţă pe plătitori al organului fiscal care administrează obligaţiile fiscale ale debitorului persoană juridică.