În Monitorul Oficial nr. 471 din 24 iunie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 383/913/2016 al Ministerului Transporturilor și al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice privind aprobarea Instrucțiunilor pentru aplicarea prevederilor art. III, IV, V și XVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 7/2016 privind unele măsuri pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.


Acces non-stop la legislație actualizată

În Legalis ai acces la toată legislația consolidată a României și legislația UE. Click pentru detalii


În extras

1. Instrucțiuni pentru aplicarea art. III

1.1. Teritoriul intravilan al unităților administrativ-teritoriale va fi considerat afectat de infrastructura transeuropeană de transport dacă traseul/coridorul infrastructurii transeuropene de transport se va suprapune peste teritoriul intravilan stabilit prin documentații de urbanism aprobate.

1.2. Va fi considerată ca făcând parte din traseul/coridorul infrastructurii transeuropene de transport inclusiv fâșia de protecție de o parte și de alta a acesteia, în conformitate cu normativele specifice aplicabile.

1.3. Planurile urbanistice zonale pentru infrastructura transeuropeană de transport vor fi elaborate, avizate și aprobate în conformitate cu prevederile legale aplicabile.

2. Instrucțiuni pentru aplicarea art. IV

2.1. Pentru aplicarea art. IV pct. 2, în cazurile în care autorizația de construire s-a emis în baza avizelor de principiu, avizelor favorabile condiționate, beneficiarul are următoarele obligații:

a) să îndeplinească condiționalitățile prevăzute în avizele/acordurile de principiu/favorabile condiționate pe parcursul derulării lucrărilor;

b) să invite la recepția la terminarea lucrărilor și reprezentanții emitenților de avize/acorduri de principiu/favorabil condiționate, care trebuie să confirme prin procesul-verbal de recepție îndeplinirea condiționalităților;

c) să depună la autoritatea competentă avizele/acordurile finale sau, după caz, cu minimum 30 de zile înainte de data organizării recepției la terminarea lucrărilor, avizele de amplasament, avizele pentru scoaterea terenurilor din fondul forestier sau pentru relocarea sistemelor/rețelelor de transport și de distribuție a energiei electrice, gazelor naturale și a țițeiului, precum și a altor rețele de utilități situate pe coridorul de expropriere.

2.2. Pentru aplicarea art. IV pct. 3, autoritățile competente vor emite autorizații de construire noi dacă:

a) pe parcursul execuției lucrărilor la infrastructura transeuropeană de transport sunt identificate elemente sau situații de natură tehnică, juridică și/sau economică în care prin continuarea lucrărilor se încalcă avizele/acordurile/punctul de vedere al autorității competente pentru protecția mediului, precum și ale actului administrativ al acesteia, după caz, anexe la autorizația de construire inițială;

b) pe parcursul execuției lucrărilor la infrastructura transeuropeană de transport sunt identificate condiții de natură tehnică, juridică și/sau economică care impun modificarea traseului/coridorului infrastructurii transeuropene de transport pe o anumită porțiune a acestuia.

2.3. Pentru aplicarea art. IV pct. 9, etapele necesare în vederea emiterii autorizațiilor de construire/desființare pentru construcțiile executate fără autorizație de construire/desființare sau cu nerespectarea prevederilor acesteia sunt:

a) întocmirea unei expertize tehnice, în condițiile legii, cu precizarea:

1. stadiului fizic al lucrărilor la data realizării expertizei tehnice;

2. corespondenței lucrărilor executate cu proiectul tehnic;

3. respectării condițiilor prevăzute în acordul de mediu sau în punctul de vedere al autorității competente pentru protecția mediului, ale actului administrativ al acesteia, după caz, precum și respectării legislației de mediu în vigoare;

4. respectării prevederilor din avizele/acordurile specificate în certificatul de urbanism;

b) analiza și avizarea rapoartelor de expertiză în Consilul tehnico-economic al beneficiarului;

c) depunerea la Secretariatul Consiliului tehnico-economic al Ministerului Transporturilor a documentației privind raportul de expertiză tehnic însoțit de avizul Consiliului tehnico-economic al beneficiarului, precum și de declarația acestuia din care să rezulte că nu există procese pe rolul instanțelor judecătorești privind lucrările executate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia;

d) analiza și aprobarea raportului/rapoartelor de expertiză în Consiliul tehnico-economic al Ministerului Transporturilor;

e) emiterea ordinului ministrului transporturilor privind menținerea/desființarea construcțiilor respective;

f) emiterea autorizației de construire/desființare de către direcția de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor.

2.4. Pentru aplicarea art. IV pct. 11, autorizațiile de construire/desființare se emit de către:

a) Ministerul Transporturilor, prin direcția de specialitate, pentru lucrări de: construcție/demolare aferente elementelor ce fac parte din infrastructura de transport de interes național;

b) autoritățile administrației publice județene/locale, după caz, pentru organizări de șantier, desființări de construcții aflate în coridorul de expropriere, precum și pentru alte categorii de construcții și lucrări necesare realizării proiectelor de infrastructură de transport de interes național situate în afara coridorului de expropriere.

3. Instrucțiuni pentru aplicarea art. V

În cazul scoaterii din circuitul agricol a unor terenuri, în scopul identificării proprietarilor terenurilor respective și scoaterii acestora din evidențele privind plățile directe aferente suprafețelor expropriate, beneficiarul proiectului de infrastructură transeuropeană de transport va depune la Ministerul Transporturilor, odată cu cererea privind emiterea autorizației de construire, și extras din anexa la hotărârea Guvernului privind procedura de expropriere, în care să fie evidențiați doar proprietarii și terenurile agricole situate în extravilan care fac obiectul exproprierii, precum și avizul tehnic, dacă este cazul, pentru amplasarea construcțiilor care se execută în zona amenajărilor de îmbunătățiri funciare, eliberat de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.

4. Instrucțiuni pentru aplicarea art. XVIII

4.1. Pentru aplicarea art. XVIII alin. (3), emitentul certificatului de urbanism va formula și va emite un acord prin care se va preciza că avizele/acordurile de principiu și/sau avizele de amplasament favorabil condiționate sunt valabile pentru certificatele de urbanism emise pentru proiectele de infrastructură transeuropeană de transport aflate în implementare la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 7/2016.

4.2. Acordul va conține atât motivația pentru care emitentul certificatului de urbanism precizează că avizele/acordurile de principiu și/sau avizele de amplasament favorabil condiționate sunt valabile pentru certificatele de urbanism emise pentru proiectele de infrastructură transeuropeană de transport aflate în implementare la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 7/2016, cât și precizarea prevederilor din cadrul art. IV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 7/2016 care se aplică avizelor/acordurilor de principiu și/sau avizelor de amplasament favorabil condiționate.