În Monitorul Oficial nr. 647 din 26 august a.c. a fost publicat Ordinul nr. 2203/2015 al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Procedurii privind recalcularea bazei impozabile pentru veniturile realizate de persoanele fizice din cedarea folosinţei bunurilor, în vederea acordării deductibilităţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.


Nou în Legalis – Codul de procedură penală. Comentariu pe articole . Accesează volumul!


În extras

În vederea acordării deductibilităţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit titlului IX2 „Contribuţii sociale obligatorii“ din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, organul fiscal competent recalculează venitul net/baza impozabilă din cedarea folosinţei bunurilor, pe fiecare sursă de realizare a venitului.

Contribuţiile de asigurări sociale de sănătate datorate pentru anul fiscal se deduc de organul fiscal din veniturile realizate pe fiecare sursă din categoria venituri din cedarea folosinţei bunurilor, indiferent dacă determinarea venitului net se efectuează în sistem real, pe baza normelor de venit sau prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli.

Recalcularea venitului net/bazei impozabile se efectuează pentru următoarele tipuri de venit:

a) venituri din închirieri şi subînchirieri de bunuri mobile şi imobile, precum şi veniturile din arendare;

b) venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere sau subînchiriere, calificate în categoria veniturilor din activităţi independente;

c) venituri din închiriere în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 şi 5 camere inclusiv, altele decât cele care constituie structuri de primire turistică.

În categoria venituri din cedarea folosinţei bunurilor se cuprind şi cele realizate de persoanele care, în cursul anului, depăşesc numărul de 5 camere de închiriat.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate anuală datorată, alocată venitului realizat corespunzător fiecărei surse, potrivit pct. 36 din normele metodologice date în aplicarea art. 29625 alin. (41) din Legea nr. 571/2003, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se deduce din:

a) venitul net anual declarat în formularul 200 „Declaraţie privind veniturile realizate din România“, în situaţia contribuabililor care au obligaţia depunerii declaraţiei (rd. 3 „Venit net anual“ de la cap. II „Date privind veniturile realizate, pe surse şi categorii de venit“, lit. B „Date privind venitul/câştigul net anual“);

b) venitul net declarat în formularul 260 „Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate, precum şi privind obligaţiile de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale“, în situaţia contribuabililor care nu au obligaţia depunerii formularului 200 „Declaraţie privind veniturile realizate din România“ (rd. 4 „Venit net estimat/Venit net determinat pe baza normelor de venit“ de la cap. II „Determinarea plăţilor anticipate cu titlu de impozit şi de contribuţii de asigurări sociale de sănătate“);

c) venitul declarat în formularul 201 „Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate“ (rd. 1 „Venit“ de la cap. II „Date privind veniturile realizate, pe surse şi categorii de venit“, lit. B „Date privind venitul realizat“);

d) venitul bază de calcul al impozitului din formularul 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate“, în cazul contribuabililor care realizează venituri din arendare (rd. 14 „Venit bază de calcul al impozitului“, corespunzător contribuabilului, de la secţiunea E „Date privind impozitul pe venit“, subsecţiunea E3 „Date detaliate privind impozitul pe venit“ din anexa nr. 1.2 „Anexa asigurat“).