În Monitorul Oficial nr. 584 din 4 august a.c. a fost publicat Ordinul nr. 1953/2015 al Ministerului Justiţiei pentru aprobarea Ghidului de clasificare a informaţiilor secrete de stat şi secrete de serviciu emise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate.


Cea mai așteptată lucrare a acestui an. Codul de procedură penală. Comentariu pe articole , disponibilă acum în Legalis® . Accesează volumul!


În extras

CAPITOLUL I

Principii generale

Art. 1.

Prezentul ghid de clasificare a informaţiilor secrete de stat şi secrete de serviciu (denumit în continuare ghid) reglementează la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unităţilor subordonate încadrarea unitară în clase sau niveluri de secretizare a tuturor informaţiilor care, potrivit legii, prezintă interes pentru siguranţa naţională, apărarea ţării, ordinea publică şi interesele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unităţilor subordonate.

Art. 2.

Clasificarea informaţiilor este activitatea de încadrare a informaţiilor într-o clasă sau nivel de secretizare pentru a indica importanţa pentru securitatea naţională sau interesele instituţiei şi complexitatea măsurilor şi procedurilor care se impun în vederea protecţiei acestora împotriva dezvăluirii neautorizate.

Art. 3.

(1) Potrivit legii, informaţiile clasificate sunt secrete de stat şi secrete de serviciu.

(2) Informaţiile secrete de stat includ următoarele niveluri de secretizare:

  1. a) STRICT SECRET DE IMPORTANŢĂ DEOSEBITĂ (SSID)

— se atribuie exclusiv informaţiilor a căror divulgare neautorizată este de natură să producă daune de o gravitate excepţională securităţii naţionale;

  1. b) STRICT SECRET (SS) — se atribuie exclusiv informaţiilor a căror divulgare neautorizată este de natură să producă daune grave securităţii naţionale;
  2. c) SECRET (S) — se atribuie exclusiv informaţiilor a căror divulgare neautorizată este de natură să producă daune securităţii naţionale.

(3) Informaţiile a căror divulgare este de natură să determine prejudicii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau unităţilor subordonate acesteia sunt informaţii SECRETE DE SERVICIU (SSv).

Art. 4.

(1) Structurile componente şi unităţile subordonate ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au obligaţia să analizeze periodic sau ori de câte ori este nevoie lista informaţiilor secrete de stat şi, după caz, să prezinte propuneri de actualizare şi completare a acesteia.

(2) Administraţia Naţională a Penitenciarelor centralizează aceste propuneri şi le transmite la Ministerul Justiţiei în vederea înaintării spre aprobare de către Guvernul României.

Art. 5.

În lista cu informaţii secrete de serviciu vor fi incluse informaţiile care se referă la activitatea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau unităţilor subordonate acesteia şi care, fără a constitui, în înţelesul legii, secrete de stat, nu trebuie cunoscute decât de persoanele cărora le sunt necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, divulgarea lor putând prejudicia interesul unităţii.

CAPITOLUL II

Persoanele împuternicite să atribuie clase sau niveluri de secretizare

Art. 6.

(1) Potrivit legii, persoanele împuternicite să atribuie niveluri de secretizare unor categorii de informaţii clasificate secrete de stat elaborate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate sunt:

  1. a) pentru nivelul strict secret de importanţă deosebită:

— ministrul justiţiei;

— alte autorităţi împuternicite de Preşedintele României sau de prim-ministru;

  1. b) pentru nivelul strict secret:

— împuterniciţii prevăzuţi la lit. a);

— funcţionarii cu rang de secretar de stat, potrivit competenţelor materiale ale acestora;

  1. c) pentru nivelul secret:

— împuterniciţii prevăzuţi la lit. a) şi b);

— funcţionarii superiori cu rang de subsecretar de stat, secretar general, potrivit competenţelor materiale ale acestora;

— directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

(2) După atribuirea noilor niveluri de secretizare ale unor categorii noi de informaţii, Administraţia Naţională a Penitenciarelor are obligaţia de a întreprinde demersurile de modificare şi completare a listei cu categoriile de informaţii secrete de stat.

Art. 7.

(1) Propunerile de atribuire a clasei de secretizare „secret de stat” se fac în scris de către conducătorii structurilor şi unităţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, se centralizează la Compartimentul informaţii clasificate şi se analizează în structura de securitate.

(2) Listele cu categoriile de informaţii clasificate gestionate de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor se întocmesc în baza propunerilor prevăzute la alin. (1).

Art. 8.

(1) Propunerile de atribuire a nivelului de secretizare „secret” se fac în scris către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de către conducătorii structurilor şi unităţilor subordonate.

(2) Propunerile de atribuire a nivelurilor de secretizare „strict secret” şi „strict secret de importanţă deosebită” se fac în scris către persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a) şi b) de către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Art. 9.

(1) Propunerile de atribuire a clasei de secretizare „secret de serviciu” a informaţiilor gestionate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor se fac în scris către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de către conducătorii structurilor acestei instituţii.

(2) Propunerile de atribuire a clasei de secretizare „secret de serviciu” a informaţiilor gestionate de unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se fac în scris către conducătorii acestora de către conducătorii structurilor acestei instituţii.