În Monitorul Oficial nr. 562 din 28 iulie a.c. a fost publicată Lege anr. 221/2015 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 6/2014 pentru modificarea şi completarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.


Cea mai așteptată lucrare a acestui an. Codul de procedură penală. Comentariu pe articole , disponibilă acum în Legalis® . Accesează volumul!


În extras

Art. I.

Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 6 din 23 iulie 2014 pentru modificarea şi completarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, adoptată în temeiul art. 1 pct. I.3, II.2 şi II.3 din Legea nr. 119/2014 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 562 din 29 iulie 2014, cu următoarele modificări:

  1. Titlul ordonanţei se modifică şi va avea următorul cuprins:

„ORDONANŢĂ

pentru modificarea şi completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe”

  1. Articolul I se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 1

Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 740 din 21 octombrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

  1. La articolul 2 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:

«c) promovarea şi dezvoltarea la nivel sectorial şi naţional a unor programe privind construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, construcţia de locuinţe sociale şi de necesitate, construcţia de locuinţe de serviciu, construcţia şi/sau reabilitarea locuinţelor distruse ori grav avariate, situate în zonele afectate de calamităţi naturale, construcţia de locuinţe cu chirie prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrări publice, în condiţiile legii, construcţia altor locuinţe proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi intervenţii la construcţii existente, în aplicarea măsurilor stabilite prin programe guvernamentale. Programele guvernamentale şi sursele de finanţare ale acestora se aprobă de Guvern, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice;».

  1. La articolul 2 alineatul (1), după litera c) se introduce o nouă literă, litera c1), cu următorul cuprins:

«c1) finanţarea proiectării şi execuţiei, în condiţiile legii, a utilităţilor necesare funcţionării obiectivelor de investiţii din cadrul programului guvernamental privind construcţia de locuinţe de serviciu prevăzut la lit. c), pe terenuri aflate în proprietatea publică a statului şi în administrarea autorităţilor publice centrale care au solicitat realizarea acestora, respectiv: alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, telecomunicaţii, drumuri de acces, care se execută pe amplasamentul delimitat din punct de vedere juridic, ca aparţinând obiectivului de investiţie, precum şi cheltuielile aferente racordării la reţelele de utilităţi, din fondurile prevăzute la alin. (2);».

  1. La articolul 2, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

«(4) În structura cheltuielilor de investiţii prevăzute la alin. (1) lit. c) şi e) va fi cuprinsă o cotă de 5% care se constituie venituri ale A.N.L., destinate acoperirii cheltuielilor efectuate pentru:

  1. a) realizarea montajului financiar necesar, contractarea serviciilor de proiectare, contractarea şi urmărirea lucrărilor de execuţie, cu respectarea legislaţiei în vigoare, pentru programele guvernamentale de construcţii de locuinţe prevăzute la alin. (1) lit. c);
  2. b) îndeplinirea obligaţiilor asumate în cadrul programului de construcţii de locuinţe proprietate privată prin credit ipotecar prevăzut la alin. (1) lit. e).»
  3. La articolul 2, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (61), cu următorul cuprins:

«(61) Autorităţile administraţiei publice locale şi/sau centrale răspund de necesitatea şi oportunitatea realizării locuinţelor prin programele de construcţii de locuinţe, care se execută la solicitarea acestora, prevăzute la alin. (1) lit. c), la nivelul unităţii administrativ-teritoriale. În situaţia în care locuinţele nu se repartizează în totalitate, autorităţile administraţiei publice locale şi/sau centrale răspund de paza şi conservarea imobilelor preluate până la repartizarea acestora către beneficiarii de drept, urmând să efectueze pe cheltuiala lor toate remedierile necesare la imobilele preluate şi nerepartizate la care se constată deteriorări ca urmare a neutilizării lor.»

  1. La articolul 2, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:

«(7) A.N.L. colaborează cu autorităţile administraţiei publice locale pentru identificarea unor terenuri şi/sau construcţii aflate în diverse stadii de execuţie ori finalizare şi neexploatate, care pot fi incluse în programele prevăzute la alin. (1) lit. c) şi e), cu obligaţia acestora de a realiza, pe cheltuială proprie, evaluarea terenurilor şi/sau a construcţiilor nefinalizate aflate în diverse stadii de execuţie.»

  1. La articolul 2, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:

«(8) Dezvoltarea construcţiilor de locuinţe în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. c) şi e) se face pe terenuri viabilizate până la limita exterioară a perimetrului destinat construcţiilor.»

  1. La articolul 2, după alineatul (8) se introduc trei noi alineate, alineatele (81)-(83), cu următorul cuprins:

«(81) Lucrările tehnico-edilitare necesare asigurării condiţiilor de locuit în interiorul perimetrului destinat locuinţelor se realizează corelat cu termenele de recepţie şi de punere în funcţiune a locuinţelor.

(82)Prin excepţie de la prevederile alin. (81) şi ale art. 12 din Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, A.N.L. poate finanţa, din fondurile prevăzute la alin. (2), proiectarea şi execuţia utilităţilor necesare funcţionării obiectivelor de investiţii din cadrul programului guvernamental privind construcţia de locuinţe de serviciu pe terenuri aflate în proprietatea publică a statului şi în administrarea autorităţilor publice centrale care au solicitat realizarea acestora, precum: alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, telecomunicaţii, drumuri de acces, precum şi cheltuielile aferente racordării la reţelele de utilităţi.

(83)Cheltuielile pentru proiectarea şi execuţia utilităţilor necesare funcţionării obiectivelor de investiţii prevăzute la alin. (81) se cuprind în structura devizului general al acestora, în condiţiile legii.»

  1. La articolul 3, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

«(3) Pe terenurile aflate în proprietatea publică ori privată a statului, a unităţilor administrativ-teritoriale, utilităţile şi dotările tehnico-edilitare până la limita exterioară a perimetrului destinat construcţiilor se realizează prin obiective de investiţii promovate de consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau de investitori privaţi, după caz, potrivit legii, anterior iniţierii de către A.N.L. a procedurii de promovare a investiţiilor în construcţia de locuinţe, iar în interiorul perimetrului destinat locuinţelor se realizează corelat cu termenele de recepţie şi punere în funcţiune a locuinţelor.»

  1. La articolul 3, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu următorul cuprins:

«(31) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), A.N.L. poate asigura finanţarea din fondurile prevăzute la art. 2 alin. (2) şi realizarea utilităţilor şi dotărilor tehnico-edilitare, potrivit prevederilor art. 2 alin. (82) şi (83), în corelare cu programul guvernamental privind construcţia de locuinţe de serviciu.»

  1. La articolul 3, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu următorul cuprins:

«(41) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), terenurile aflate în proprietatea publică a statului şi în administrarea unor instituţii publice, destinate exclusiv realizării locuinţelor de serviciu, îşi păstrează regimul juridic şi se transmit în folosinţa gratuită a A.N.L. pe perioada realizării investiţiilor.»

  1. La articolul 3, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:

«(5) Pentru asigurarea corelării programelor de investiţii în viabilizarea terenurilor în interiorul perimetrului destinat locuinţelor, cu programele de investiţii în construcţia de locuinţe, A.N.L. încheie contracte cu autorităţile administraţiei publice locale prin bugetul cărora se aprobă programul de investiţii publice pentru realizarea de utilităţi şi dotări tehnico-edilitare, în condiţiile art. 2 alin. (10) şi (11).»