În Monitorul Oficial nr. 553 din 24 iulie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 68/2015 al Ministerului Apărării Naționale pentru aprobarea Normelor privind ocuparea prin concurs ori examen a unui post vacant sau temporar vacant de personal civil contractual în Ministerul Apărării Naționale, precum și a Procedurii de organizare și desfășurare a examenului de promovare a personalului civil contractual în grade ori trepte profesionale imediat superioare sau într-o funcție cu un nivel de studii superior în Ministerul Apărării Naționale.


Cea mai așteptată lucrare a acestui an. Codul de procedură penală. Comentariu pe articole , disponibilă acum în Legalis® . Accesează volumul!


În extras

ANEXA Nr. 1

NORME

privind ocuparea prin concurs ori examen a unui post vacant sau temporar vacant de personal civil contractual în Ministerul Apărării Naționale

Art. 1.

(1) Ocuparea unui post vacant sau temporar vacant de personal civil contractual, existent în statul de organizare al unei structuri din cadrul Ministerului Apărării Naționale, se face prin concurs ori examen, cu aplicarea prevederilor titlului I din Regulamentul-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcțiilor contractuale și a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286/2011, cu modificările și completările ulterioare, denumit în continuare Regulament-cadru, și ale prezentelor norme.

(2) Prezentele norme sunt aplicabile în situația în care prin reglementările specifice anumitor categorii de personal civil contractual din structurile Ministerului Apărării Naționale nu se dispune altfel.

Art. 2.

Concursul pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante prevăzute la art. 1 se organizează de către unitățile militare care au structură de resurse umane, denumite în continuare unități organizatoare, pentru posturile:

a) prevăzute în statele de organizare proprii;

b) prevăzute în statele de organizare ale structurilor militare care nu au structură de resurse umane și care se află în subordinea sau în coordonarea unităților organizatoare ori pentru care acestea din urmă gestionează activitatea de resurse umane.

Art. 3.

(1) Membrii comisiei de concurs, ai comisiei de soluționare a contestațiilor și secretarul acestora se numesc prin ordinul de zi pe unitate al unității organizatoare cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de data desfășurării primei probe pentru ocuparea unui post vacant și cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de data desfășurării primei probe pentru ocuparea unui post temporar vacant.

(2) Nominalizarea persoanelor în comisia de concurs și în comisia de soluționare a contestațiilor, precum și a secretarului se face cu respectarea prevederilor secțiunii a 4-a a cap. I din titlul I a Regulamentului-cadru.

(3) Persoanele care fac parte din comisia de concurs, respectiv din comisia de soluționare a contestațiilor, în cazul concursului organizat pentru ocuparea posturilor prevăzute la art. 2 lit. b), se desemnează din structura militară în al cărei stat de organizare este prevăzut postul vacant sau temporar vacant și/sau din unitatea organizatoare.

(4) În situația în care nu pot fi desemnați membri cu pregătire și experiență profesională în domeniul postului pentru care se organizează concurs, în condițiile alin. (3), unitatea organizatoare solicită desemnarea de membri din cadrul altor unități militare, de regulă, de la eșalonul superior.

Art. 4.

(1) Unitatea organizatoare publică anunțul privind organizarea concursului de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, într-un cotidian de largă circulație, pe portalul posturi.gov.ro, precum și la sediul acesteia.

(2) Anunțurile de organizare a concursului, rezultatele probelor de concurs/examen și ale contestațiilor, precum și alte informații necesare se publică, în termenele impuse de lege, pe pagina de internet și la sediul unității organizatoare.

(3) În situația în care unitatea organizatoare nu are pagină de internet, solicită pe cale ierarhică asigurarea publicității la eșalonul superior care dispune de această facilitate.

Art. 5.

La concursul organizat pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant pot participa persoanele care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 3 din Regulamentul-cadru.

Art. 6.

(1) Condițiile specifice pe care trebuie să le îndeplinească persoana care participă la concursul pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant de personal civil contractual se aprobă de comandantul/șeful unității organizatoare, pe baza cerințelor cuprinse în fișa postului, la propunerea șefului microstructurii și, după caz, a comandantului/șefului structurii în al cărei stat de organizare se află postul vacant.

(2) Condițiile specifice prevăzute la alin. (1) se referă, în principal, la:

a) condițiile de studii stabilite de prevederile statului de organizare;

b) absolvirea unor cursuri ori programe de perfecționare și/sau specializare;

c) nivelul de acces la informații clasificate, precum și acordul scris al candidatului privind verificarea în vederea obținerii autorizației de acces la informații clasificate sau a certificatului de securitate, în cazul în care acesta este declarat „admis”;

d) vechimea în muncă, în meserie și/sau în specialitatea studiilor;

e) nivelul de cunoaștere a limbilor străine;

f) cunoștințele de operare sau, după caz, de programare pe calculator;

g) abilitățile, calitățile și aptitudinile corespunzătoare specificului postului;

h) capacitatea managerială, pentru posturile de conducere.

(3) Stabilirea condițiilor specifice pe care trebuie să le îndeplinească persoana care participă la concursul pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant de personal civil contractual, existent în statul de organizare al unei structuri din Ministerul Apărării Naționale, se realizează cu respectarea legislației aplicabile în domeniu și a principiilor egalității de șanse, nediscriminării și competenței profesionale.

Art. 7.

(1) Pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant de debutant nu sunt necesare condiții de vechime în muncă sau în specialitatea studiilor, după caz.

(2) Condițiile minime de vechime în muncă sau în specialitatea studiilor, după caz, necesare pentru participarea la concursul organizat în vederea ocupării posturilor de execuție vacante sau temporar vacante prevăzute la art. 1 se stabilesc după cum urmează:

a) 6 luni, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de grad sau treaptă imediat superior/superioară celui/celei de debutant;

b) 3 ani, pentru fiecare dintre gradele sau treptele superioare celui/celei prevăzut/prevăzute la lit. a).

(3) Condițiile minime de vechime în muncă sau în specialitatea studiilor, după caz, necesare pentru ocuparea posturilor de conducere vacante sau temporar vacante prevăzute la art. 1 sunt următoarele:

a) 5 ani, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de director adjunct, contabil-șef, director, director general adjunct, director general sau similare, gradul I;

b) 8 ani, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de director adjunct, contabil-șef, director, director general adjunct, director general sau similare, gradul II;

c) 2 ani, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de șef birou, șef secție, șef serviciu, șef formație muncitori, șef atelier sau similare, gradul I;

d) 5 ani, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de șef birou, șef secție, șef serviciu, șef formație muncitori, șef atelier sau similare, gradul II.