În Monitorul Oficial nr. 492 din 6 iulie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 96/2015 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea de informare a clienţilor finali de energie electrică şi gaze naturale.


Cea mai așteptată lucrare a acestui an. Codul de procedură penală. Comentariu pe articole , disponibilă acum în Legalis® . Accesează volumul!


În extras

CAPITOLUL I

Scop şi domeniu de aplicare

Art. 1.

(1) Prezentul regulament are ca scop asigurarea informării clienţilor finali de energie electrică şi gaze naturale, stabilind totodată un sistem unitar de raportare de către titularii licenţei pentru activitatea de furnizare din sectorul energiei electrice şi, respectiv, al gazelor naturale la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, denumită în continuare ANRE, a datelor şi informaţiilor referitoare la activitatea desfăşurată.

(2) Aplicarea prezentului regulament asigură informarea corectă, completă şi precisă a clienţilor finali de către titularul licenţei pentru activitatea de furnizare a energiei electrice şi, respectiv, pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, crearea bazei de date şi furnizarea de date şi informaţii privind activitatea desfăşurată.

Art. 2.

(1) Prezentul regulament se aplică activităţii de furnizare a energiei electrice în relaţia dintre titularul licenţei pentru activitatea de furnizare şi clienţii finali de energie electrică.

(2) Prezentul regulament se aplică activităţii de furnizare a gazelor naturale în relaţia dintre titularul licenţei pentru activitatea de furnizare şi clienţii finali de gaze naturale.

Art. 3.

Prezentul regulament stabileşte conţinutul Raportului privind activitatea de informare a clienţilor finali şi modul de transmitere la ANRE, în cadrul acestuia, a datelor şi documentelor referitoare la activitatea de informare desfăşurată de titularul licenţei pentru activitatea de furnizare, denumit în continuare furnizor.

CAPITOLUL II

Realizarea activităţii de informare a clienţilor finali

Art. 4.

(1) Furnizorul are obligaţia de a desfăşura activităţi de informare a clienţilor finali proprii.

(2) Pentru realizarea activităţii de informare a clienţilor finali, furnizorul are obligaţia de a-şi asigura resursele financiare necesare.

Art. 5.

Activitatea de informare a clienţilor finali se realizează, în principal, prin următoarele modalităţi:

  1. a) publicarea pe pagina proprie de internet;
  2. b) afişarea la punctele unice de contact, inclusiv la punctele de informare regională/locală;
  3. c) publicarea în mass-media scrisă naţională şi/sau locală;
  4. d) transmiterea de materiale informative către clienţii finali;
  5. e) răspunsuri în scris, pe format hârtie sau e-mail, ori telefonic la întrebările clienţilor finali.

Art. 6.

Activitatea de informare a clienţilor finali trebuie să aibă ca obiect următoarele domenii principale:

  1. a) drepturile şi obligaţiile clienţilor finali;
  2. b) preţurile şi tipurile de tarife practicate;
  3. c) modalităţile de măsurare, facturare, conţinutul facturii şi mijloacele de plată;
  4. d) principalele clauze ale contractului de furnizare;
  5. e) principalele condiţii generale de contractare, inclusiv durata contractului, condiţiile de reînnoire şi renunţare la servicii, denunţarea unilaterală a contractului;
  6. f) procedura, etapele şi documentele necesare procesului de soluţionare a plângerilor clienţilor finali;
  7. g) procedura, etapele şi documentele necesare procesului de schimbare a furnizorului;
  8. h) procedura, etapele şi documentele necesare procesului de soluţionare/mediere a neînţelegerilor precontractuale;
  9. i) procedura, etapele şi documentele necesare procesului de soluţionare a disputelor contractuale;
  10. j) principalele acte normative care reglementează domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale, relevante pentru clienţii finali;
  11. k) alte informaţii de interes pentru clienţii finali, inclusiv cele privind eficienţa energetică prevăzute la art. 11 alin. (5) lit. d) pct. (ii) si (iii) si lit. f) din Legea privind eficienta energetică nr. 121/2014.

Art. 7.

(1) Furnizorul, de două ori într-un an calendaristic, prin mass-media scrisă, naţională şi/sau locală, are obligaţia de a informa clienţii finali asupra unuia sau mai multor domenii prevăzute la art. 6.

(2)Anexat Raportului privind activitatea de informare a clienţilor finali, prevăzut la art. 3, furnizorul transmite la ANRE copia contractului/contractelor încheiat/încheiate cu publicaţia/publicaţiile prin intermediul căreia/cărora s-a efectuat informarea clienţilor finali, precum şi copia materialului/ materialelor informativ/informative publicat/publicate.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică furnizorului pentru care numărul clienţilor finali este mai mic de 1.000 pentru oricare lună a anului calendaristic.

(4) Obligaţia stabilită la alin. (1) nu se referă la publicarea în mass-media electronică.

Art. 8.

(1) Furnizorii au obligaţia de a elabora şi distribui clienţilor finali proprii materiale informative referitoare la unul sau mai multe dintre domeniile prevăzute la art. 6, de două ori într-un an calendaristic.

(2) Anexat Raportului privind activitatea de informare a clienţilor finali, prevăzut la art. 3, furnizorii transmit la ANRE un exemplar al materialelor informative prevăzute la alin. (1).

Art. 9.

La solicitarea ANRE, furnizorii au obligaţia de a distribui clienţilor finali proprii materialele informative elaborate de ANRE. Distribuirea acestora se face în cel mult 30 de zile de la data la care ANRE a livrat furnizorului materialele informative.

Art. 10.

(1) În vederea realizării activităţii de informare, furnizorii au obligaţia de a înfiinţa, menţine şi actualiza periodic o pagină proprie de internet, în conţinutul căreia să se regăsească, cel puţin, datele şi informaţiile prevăzute la art. 6.

(2) Pagina de internet trebuie astfel elaborată încât să ofere posibilitatea de a înregistra numărul de accesări.

Art. 11.

(1) Activitatea de informare a clienţilor finali în legătură cu principalele acte normative care reglementează domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale, relevante pentru clienţii finali, se face, cumulativ, prin publicarea pe pagina proprie de internet, precum şi prin una sau mai multe dintre modalităţile prevăzute la art. 5 lit. b), d) şi e), ori de câte ori apar noi reglementări sau modificări ale reglementărilor existente.

(2) Informarea prevăzută la alin. (1) va cuprinde precizarea emitentului, a tipului de act normativ, numărul, anul şi titlul acestuia, partea, numărul şi data Monitorului Oficial al României în care s-a publicat, precum şi prezentarea succintă a obiectului noii reglementări, respectiv a principalelor modificări intervenite.

Art. 12.

Informarea clienţilor finali în legătură cu procedura, etapele şi documentele necesare procesului de schimbare a furnizorului va cuprinde, în mod obligatoriu, menţiunea expresă că procesul de schimbare a furnizorului nu presupune plata niciunei taxe.

Art. 13.

Furnizorii de gaze naturale au obligaţia de a-şi informa clienţii finali, la 2 ani, prin modalităţile prevăzute la art. 5 lit. a), b), d) şi e), în legătură cu obligaţia acestora de a asigura şi efectua pe cheltuiala proprie, la intervalele corespunzătoare de timp, verificarea şi revizia instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, cu orice firmă autorizată de ANRE.

Art. 14.

Informaţiile destinate clienţilor finali trebuie să fie de actualitate şi să fie redactate şi prezentate într-un mod clar, precis, accesibil şi inteligibil, care să excludă orice echivoc şi să permită parcurgerea cu uşurinţă a acestora, indiferent de mijloacele prin care acestea sunt puse la dispoziţie.

Art. 15.

Dreptul clientului final casnic de a fi informat trebuie adus la cunoştinţa acestuia de către furnizori cel puţin prin intermediul unui afiş având conţinutul şi structura prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul regulament, care va fi expus la toate punctele unice de contact, inclusiv la punctele de informare regională/locală, în locuri uşor accesibile şi vizibile, în termen de maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

Art. 16.

Dimensiunile afişului prevăzut la art. 15 sunt de 50 X 70 centimetri (lăţime x lungime). Fontul folosit pentru tipărirea afişului va avea dimensiunea de minimum 25. Pentru a tipări datele de contact ale ANRE poate fi folosit un font de o dimensiune mai mică, în funcţie de spaţiul disponibil. În cazul în care se utilizează un fundal colorat (fotografie, elemente grafice, culoare plină), textul va fi tipărit cu o culoare contrastantă, care să permită citirea cu uşurinţă.

CAPITOLUL III

Raportarea datelor şi informaţiilor

Art. 17.

Furnizorii au obligaţia să întocmească şi să înainteze ANRE rapoarte privind activitatea de informare a clienţilor finali.

Art. 18.

(1) ANRE are dreptul să solicite furnizorilor completarea, clarificarea, detalierea şi/sau exemplificarea, după caz, a datelor şi informaţiilor cuprinse în raportul înaintat.

(2) Termenul pentru înaintarea de către furnizor a răspunsului de clarificare este stabilit de ANRE şi este de maximum 30 de zile de la data solicitării.

Art. 19.

(1) Raportul privind activitatea de informare a clienţilor finali se întocmeşte conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul regulament, şi, împreună cu anexele sale, se transmite la ANRE anual până cel târziu la data de 31 martie a anului următor anului pentru care se face raportarea.

(2) Raportul prevăzut la alin. (1) se întocmeşte pentru fiecare domeniu de activitate şi se transmite atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic editat în Microsoft Word sau Microsoft Excel, prin e-mail, la adresele anre@anre.ro şi rapinfocons@anre.ro.