În Monitorul Oficial ner. 474 din 30 iunie a.c. a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor forestiere.


Cea mai așteptată lucrare a acestui an. Codul de procedură penală. Comentariu pe articole va fi disponibilă în Legalis® din luna iulie. Rezervă acum accesul la acest volum


În extras

Art. 1.

(1) Se înfiinţează Gărzile forestiere, denumite în continuare Gărzi, prevăzute în anexa nr. 1, ca instituţii publice cu personalitate juridică, în subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, prin preluarea atribuţiilor activităţilor, a posturilor şi a personalului de la comisariatele de regim silvic şi cinegetic, denumite în continuare CRSC, care se desfiinţează.

(2) Organizarea şi funcţionarea Gărzilor se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, în termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

(3) CRSC se desfiinţează la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la alin. (2).

(4) Activitatea Gărzilor este coordonată tehnic la nivel central de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, prin secretarul de stat pentru păduri şi prin structura care coordonează activitatea în domeniul silvic şi cinegetic din cadrul acesteia, şi se desfăşoară la nivel teritorial.

Art. 2.

Principalele atribuţii ale Gărzilor sunt următoarele:

  1. a) monitorizarea, implementarea şi controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier naţional;
  2. b) monitorizarea, implementarea şi controlul aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional;
  3. c) monitorizarea şi controlul trasabilităţii materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare.

Art. 3.

(1) Numărul maxim de posturi pentru Gărzi este de 617, din care:

  1. a) 545 de posturi pentru personal silvic cu atribuţii de control şi implementare;
  2. b) 72 de posturi pentru persoane cu atribuţii auxiliare domeniului, din care: 18 posturi cu pregătire juridică, 18 posturi cu pregătire economică şi 36 de posturi cu diferite atribuţii — resurse umane, achiziţii, investiţii, administrativ.

(2) Numărul minim de posturi pentru o Gardă este de 40.

Art. 4.

(1) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2005, salariile de bază ale personalului din cadrul Gărzilor se stabilesc la nivelul salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prevăzut în anexa nr. 2.

(2) Salariul de bază al funcţiei de inspector-şef din cadrul Gărzilor se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de inspector general adjunct din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.

(3) Salariul de bază al funcţiei de director din cadrul Gărzilor se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de director din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.

(4) Salariul de bază al funcţiei de şef de serviciu din cadrul Gărzilor se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de şef serviciu din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.

(5) Salariul de bază al funcţiei de şef birou din cadrul Gărzilor se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de şef birou din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.

(6) Salariul de bază al funcţiei de consilier superior se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de consilier superior din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.

(7) Salariul de bază al funcţiei de consilier principal se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de consilier principal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.

(8) Salariul de bază al funcţiei de consilier asistent se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de

consilier asistent din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.

(9) Salariul de bază al funcţiei de consilier debutant se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de consilier debutant din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.

(10) Salariul de bază al funcţiei de referent de specialitate, grad superior, se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de referent de specialitate, grad superior, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.

(11) Salariul de bază al funcţiei de auditor superior se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de auditor superior din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.

(12) Salariul de bază al funcţiei de auditor principal se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de auditor principal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.

(13) Salariul de bază al funcţiei de consilier juridic superior se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de consilier juridic superior din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.

(14) Salariul de bază al funcţiei de consilier juridic principal se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de consilier juridic principal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.

(15) Salariul de bază al funcţiei de consilier juridic asistent se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de consilier juridic asistent din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.

(16) Salariul de bază al funcţiei de consilier juridic debutant se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de consilier juridic debutant din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.

(17) Salariul de bază al funcţiei de referent, grad superior, se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de referent, grad superior, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.

(18) Salariul de bază al funcţiei de muncitor, grad III, se stabileşte prin asimilare cu salariul de bază al funcţiei de muncitor calificat, grad III, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, corespunzător vechimii în muncă.