În Monitorul Oficial nr. 153 din 3 martie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 580/2015 al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind modificarea unor ordine ale preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în domeniul administrării şi monitorizării contribuabililor mari şi mijlocii.


Noul Cod civil. Comentariu pe articole. Ediția 2. Adăugită și revizuită – Comandă acum în Legalis®


În extras

Art. I.

Litera M din cap. I „Procedura de administrare şi monitorizare a marilor contribuabili administraţi de Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili” din anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 467/2015 pentru aprobarea Procedurii de administrare şi monitorizare a marilor contribuabili, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 134 din 23 februarie 2015, se modifică şi va avea următorul cuprins:

„M. Procedura de executare silită a marilor contribuabili

  1. Pentru recuperarea creanţelor fiscale datorate de marii contribuabili, persoane juridice, inclusiv pentru impozitul pe venitul din salarii datorat de marii contribuabili şi sediile secundare ale acestora, în cadrul procedurii de executare silită, coordonarea executării silite este realizată Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili prin serviciile de executare silită proprii ale acesteia. În cazul în care executarea silită se face prin poprire, aplicarea măsurii de executare silită se face de către serviciile de executare silită proprii ale Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili.
  2. Serviciile regionale de executare silită ale Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, în a căror rază teritorială se află bunurile urmăribile, sunt competente în sechestrarea bunurilor mobile/imobile ale marilor contribuabili.
  3. La solicitarea conducerii Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, serviciile regionale de executare silită procedează la valorificarea bunurilor mobile/imobile ale marilor contribuabili.
  4. Conducerea Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili numeşte comisiile de licitaţie, în vederea desfăşurării procedurii de valorificare a bunurilor sechestrate ale marilor contribuabili.”

Art. II.

Litera L din anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 468/2015 pentru aprobarea Procedurii de administrare şi monitorizare a contribuabililor mijlocii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 135 din 23 februarie 2015, se modifică şi va avea următorul cuprins:

„L. Procedura de executare silită a contribuabililor mijlocii administraţi de administraţiile judeţene ale finanţelor publice şi de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, prin Administraţia fiscală pentru contribuabilii mijlocii

  1. Pentru recuperarea creanţelor fiscale datorate de contribuabilii mijlocii, persoane juridice, inclusiv pentru impozitul pe venitul din salarii datorat de contribuabilii mijlocii şi sediile secundare ale acestora, în cadrul procedurii de executare silită, organul de executare coordonator este administraţia judeţeană a finanţelor publice, prin structura de colectare contribuabili mijlocii, sau Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, prin Administraţia fiscală pentru contribuabilii mijlocii, În cazul în care executarea silită se face prin poprire, aplicarea măsurii de executare silită se face de către organul de executare coordonator.
  2. La solicitarea organului de executare coordonator, organele de executare competente să aplice procedura de executare silită prin sechestrarea şi valorificarea bunurilor mobile/imobile ale contribuabililor mijlocii sunt organele fiscale în a căror rază teritorială se află bunurile, respectiv administraţia judeţeană a finanţelor publice, prin structura de colectare contribuabili mijlocii, sau Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, prin Administraţia fiscală pentru contribuabilii mijlocii, în a căror rază teritorială se află bunurile.
  3. Prin excepţie de la pct. 2, atunci când se constată că există pericolul evident de înstrăinare, substituire sau de sustragere de la executare silită a bunurilor şi veniturilor urmăribile ale debitorului, organul coordonator poate proceda la indisponibilizarea şi executarea silită a acestora, indiferent de locul în care se găsesc bunurile.
  4. La solicitarea organului de executare coordonator, organele de executare competente vor numi comisiile de licitaţie, în vederea desfăşurării procedurii de valorificare a bunurilor sechestrate.
  5. Organele fiscale competente în administrarea contribuabililor anterior datei de 1 ianuarie, care au înfiinţat popriri înainte de această dată asupra veniturilor datorate de terţi ori asupra disponibilităţilor din conturile bancare ale contribuabililor mijlocii, vor comunica terţilor şi tuturor băncilor unde sunt înfiinţate popriri codul IBAN de la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti ori de la unităţile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal care a preluat în administrare contribuabilul, după caz, în care se vor vira sumele reţinute, aferente veniturilor bugetare.
  6. În cazul în care există sume obţinute şi nedistribuite din valorificarea bunurilor sechestrate, acestea se vor vira în contul 50.67 «Disponibil din sume încasate din valorificarea bunurilor mobile şi imobile în cadrul procedurii de executare silită» care funcţionează pe numele direcţiei generale regionale a finanţelor publice. În acest sens, organul fiscal competent care a preluat în administrare contribuabilul va proceda la eliberarea sau la distribuirea sumelor, prevederile titlului VIII «Colectarea creanţelor fiscale» cap. X «Eliberarea şi distribuirea sumelor realizate prin executare silită» din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplicându-se în mod corespunzător.”

Art. III.

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.