În Monitorul Oficial nr. 143 din 26 februarie a.c. a fost publicată Decizia nr. 160/2015 a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii privind stabilirea unor măsuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilităţi.


Noul Cod civil. Comentariu pe articole. Ediția 2. Adăugită și revizuită – Comandă acum în Legalis®


În extras

Art. 1

Prezenta decizie reglementează modalităţile de asigurare a accesului şi a posibilităţii utilizatorilor finali cu dizabilităţi de a beneficia de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului adaptate nevoilor lor şi în condiţii echivalente celor de care beneficiază ceilalţi utilizatori finali, stabilind, totodată, măsuri menite să încurajeze punerea la dispoziţia acestora a unor echipamente terminale de comunicaţii electronice care oferă servicii şi funcţii adaptate nevoilor lor specifice, precum şi posibilitatea de a alege furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi serviciile oferite de aceştia în condiţii echivalente cu cele disponibile pentru majoritatea utilizatorilor finali.

Art. 2

(1) Orice utilizator final cu dizabilităţi are dreptul de a beneficia de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului cel puţin în condiţiile stabilite de prezenta decizie.

(2) Serviciile care fac obiectul prezentei decizii sunt:

  1. a) accesul la serviciile de telefonie destinate publicului la punct fix, precum şi accesul şi conectarea la reţelele publice de telefonie la punct fix;
  2. b) accesul la serviciile de telefonie destinate publicului la puncte mobile, precum şi accesul şi conectarea la reţelele publice de telefonie la puncte mobile;
  3. c) servicii de acces la internet, cu excepţia celor furnizate prin intermediul hotspoturilor publice.

(3) Prevederile prezentei decizii nu se aplică serviciilor de comunicaţii electronice destinate publicului furnizate prin intermediul reţelelor publice cu acces prin satelit.

(4) Furnizorii de servicii de telefonie destinate publicului care asignează numere de telefon abonaţilor, precum şi furnizorii de servicii de acces la internet destinate publicului au obligaţia implementării măsurilor prevăzute prin prezenta decizie, cu excepţia celor care furnizează servicii de comunicaţii electronice destinate exclusiv persoanelor juridice.

Art. 3

(1) În înţelesul prezentei decizii, următorii termeni se definesc astfel:

  1. a) echipament terminal specific de comunicaţii electronice — un produs sau o parte componentă relevantă din acesta, care permite comunicaţia, este conectat direct ori indirect, prin orice mijloace, la interfeţele reţelelor publice de comunicaţii electronice şi poate fi folosit pentru facilitarea accesului utilizatorilor finali cu dizabilităţi la reţelele publice de comunicaţii electronice, respectiv la serviciile de comunicaţii electronice destinate publicului;
  2. b) punct de lucru — orice sediu principal sau secundar al furnizorului de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau al partenerilor autorizaţi ai acestuia accesibil publicului în scopul vânzării produselor şi serviciilor de comunicaţii electronice pe bază de abonament.

(2) În cuprinsul prezentei decizii sunt, de asemenea, aplicabile definiţiile relevante prevăzute la art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind

comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi la art. 2 alin. (1) şi art. 5 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 4

(1) Prevederile prezentei decizii nu aduc atingere obligaţiilor ce pot fi impuse de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) în sarcina furnizorilor de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice desemnaţi ca având putere semnificativă pe piaţă, în conformitate cu legislaţia specială din domeniul comunicaţiilor electronice.

(2) Obligaţiile impuse furnizorilor în conformitate cu prezenta decizie sunt suplimentare faţă de cele stabilite prin regimul de autorizare generală.a