În Monitorul Oficial nr. 142 din 25 februarie a.c. a fost publicat Regulamentul nr. 1/2015 al Autorităţii de Supraveghere Financiară privind prestarea unor activităţi de către societăţile de servicii de investiţii financiare şi aplicarea unor prevederi ale legislaţiei pieţei de capital în cazul contractului de fiducie.


Noul Cod civil. Comentariu pe articole. Ediția 2. Adăugită și revizuită – Comandă acum în Legalis®


În extras

CAPITOLUL I

Prevederi generale

Art. 1.

Prezentul regulament stabileşte reguli cu privire la aplicarea unor prevederi ale legislaţiei pieţei de capital în cazul contractului de fiducie, aşa cum este acesta reglementat prin Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, precum şi privind activităţile ce pot fi prestate de societăţile de servicii de Investiţii financiare, denumite în continuare S.S.I.F., altele decât serviciile şi activităţile de Investiţii, precum şi serviciile conexe prevăzute de Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2.

Termenii şi expresiile utilizate în prezentul regulament au semnificaţiile prevăzute în Legea nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, şi în Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

CAPITOLUL II

Efectele contractului de fiducie asupra operaţiunilor cu valori mobiliare pe piaţa de capital şi asupra activităţii emitenţilor

Art. 3.

(1) În cazul unui contract de fiducie prin care se transferă fiduciarului în masa patrimonială fiduciară drepturi aferente unor acţiuni, fiduciarul este înregistrat ca acţionar de la data transferului acţiunilor în contul său de valori mobiliare afectat fiduciei deschis la depozitarul central.

(2) Fiduciarul are drepturile şi obligaţiile aferente acţiunilor aflate în contul său de valori mobiliare afectat fiduciei, pe care le exercită cu respectarea dispoziţiilor contractului de fiducie, precum şi a celorlalte prevederi legale incidente. Aceste drepturi şi obligaţii sunt, fără a se limita la acestea, drepturile şi obligaţiile acţionarilor prevăzute de Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Regulamentul nr. 1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 23/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Dreptul de vot aferent acţiunilor înregistrate în contul său de valori mobiliare afectat fiduciei se exercită de către fiduciar sau, după caz, de persoana împuternicită de acesta. Prin derogare de la prevederile art. 14 alin. (5) din Regulamentul nr. 6/2009 privind exercitarea anumitor drepturi ale acţionarilor în cadrul adunărilor generale ale societăţilor comerciale, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 44/2009, cu modificările şi completările ulterioare, fiduciarul are posibilitatea să exprime pentru acţiunile aflate în contul de valori mobiliare afectat fiduciei voturi diferite faţă de cele aferente acţiunilor existente în alte conturi de valori mobiliare şi care fac parte din masa patrimonială proprie. în vederea exercitării acestui drept, depozitarul central prezintă emitentului în mod separat acţiunile deţinute de fiduciar în contul de valori mobiliare afectat fiduciei.

Art. 4.

(1) Stabilirea unei relaţii de concertare între constituitor, fiduciar şi/sau beneficiar, precum şi între aceştia şi terţe persoane se determină în conformitate cu prevederile incidente ale Legii nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale reglementărilor emise în aplicarea acesteia, precum şi cu luarea în considerare a prevederilor contractului de fiducie.

(2) În cazul în care fiduciarul este şi beneficiarul fiduciei, la calcularea deţinerilor pe care acesta le are împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat în sensul art. 2 alin. (1) pct. 23 din Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, vor fi luate în calcul atât deţinerile aflate în conturile de valori mobiliare care fac parte din masa patrimonială proprie, cât şi deţinerile aflate în contul de valori mobiliare afectate fiduciei.