În Monitorul Oficial nr. 139 din 24 februarie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 197/2015 al Ministerului Finanţelor Publice privind Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activităţi agricole datorat potrivit art. 74 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul fiscal 2013, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia.


Noul Cod civil. Comentariu pe articole. Ediția 2. Adăugită și revizuită – Comandă acum în Legalis®


În extras

Art. 1

(1) Contribuabilii care au desfăşurat activităţi agricole individual sau în asociere beneficiază de anularea impozitului pe venitul din activităţi agricole datorat pentru anul fiscal 2013, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia, proporţional cu gradul de calamitate al producţiei agricole, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:

a) impozitul a fost stabilit pe bază de norme de venit;

b) pentru producţia agricolă nu au fost încheiate poliţe de asigurare;

c) producţia a fost calamitată în proporţie de peste 30% din totalul producţiei aferente fiecărei grupe de produse vegetale sau animale.

(2) Gradul de calamitate se dovedeşte cu procesele-verbale de constatare a pagubelor produse, întocmite, după caz, de către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi/sau de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi/sau de către comisiile locale alcătuite din specialişti pentru evaluarea pagubelor produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase, constituite potrivit legii.

(3) În scopul determinării impozitului pe venitul din activităţi agricole ce urmează să fie anulat, organul fiscal competent determină gradul de calamitate, precum şi impozitul pe venitul aferent unei grupe de produse vegetale/animale, potrivit prevederilor alin. (4) şi (5).

(4) În situaţia în care contribuabilul a realizat producţia aferentă unei grupe de produse vegetale sau animale astfel cum sunt enumerate în tabelul prevăzut la art. 72 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în mai multe locuri situate pe raza aceleiaşi unităţi administrativ-teritoriale ori pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale, gradul de calamitate prevăzut la alin. (1) lit. c) se stabileşte de organul fiscal competent astfel:

a) în cazul produselor vegetale, ca raport între suma suprafeţelor calamitate aferente unei grupe de produse vegetale, cu excepţia celor pentru care există încheiată poliţă de asigurare, şi totalul suprafeţelor cultivate aferente respectivei grupe de produse vegetale. Produsele vegetale includ şi plantaţiile viticole, pomicole, arbuştii fructiferi şi altele asemenea;

b) în cazul grupelor de animale, ca raport între numărul de animale afectate de calamitate aferente unei grupe de animale, cu excepţia celor pentru care există încheiată poliţă de asigurare, şi numărul total de animale aferente respectivei grupe de animale.

(5) Impozitul pe venitul din activităţi agricole aferent fiecărei grupe de produse vegetale/animale se determină potrivit regulilor de determinare a impozitului pe venitul din activităţi agricole prevăzute de Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, utilizând informaţiile din declaraţia depusă de contribuabil.

(6) Impozitul pe venitul din activităţi agricole ce urmează să fie anulat se stabileşte prin aplicarea gradului de calamitate determinat potrivit alin. (2) sau (4), după caz, la impozitul pe venitul anual stabilit potrivit alin. (5).

Art. 2

(1) Facilitatea prevăzută la art. 1 se aprobă de organul fiscal competent din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală.

(2) Prin organ fiscal competent se înţelege:

a) organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul contribuabilul, potrivit legii, sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;

b) organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sursa de venit, pentru contribuabilii persoane fizice fără domiciliu fiscal în România.