În Monitorul Oficial nr. 931 din 19 decembrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 145/2014 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei privind implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice.


Codul penal. Comentariu pe articole – Comandă acum în Legalis®


În extras
Art. 1.

(1) Sistemele de măsurare inteligentă a energiei electrice sunt sisteme electronice care măsoară consumul de energie electrică, asigură transmiterea bidirecţională securizată a informaţiilor la clientul final, furnizează mai multe informaţii decât un contor convenţional, folosind forme de comunicare electronică. Sistemele de măsurare inteligentă cuprind:

a) subsistemele de măsurare care conţin cel puţin contorul, transformatoarele de măsură şi echipamentele de securizare a accesului la contor;

b) subsistemele de transmitere a informaţiilor;

c) subsistemele de gestiune a informaţiilor din contoare.

(2) Sistemele de măsurare inteligentă definite la alin. (1) au funcţionalităţi obligatorii şi opţionale.

(3) Proiectele privind implementarea sistemelor de măsurare inteligentă trebuie să fie fezabile din punct de vedere tehnic, rezonabile din punct de vedere financiar şi să reflecte economii băneşti proporţionale cu valoarea investiţiilor în aceste sisteme.

Art. 2.

(1) Funcţionalităţile sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice sunt prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

(2) Funcţionalităţile prevăzute în anexa nr. 1 pot fi realocate între cele două categorii, respectiv obligatorii şi opţionale, în funcţie de solicitările beneficiarilor implementării sistemelor de măsurare inteligentă.

Art. 3.

Pentru implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice, ritmul aplicat de către operatorii de distribuţie concesionari este aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi are ca ţintă până în anul 2020 implementarea la cca 80% din numărul de clienţi finali.

Art. 4.

(1) În anul 2015, operatorii de distribuţie concesionari implementează proiecte-pilot şi evaluează aspectele specifice din reţelele de distribuţie, în vederea stabilirii condiţiilor finale de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă.

(2) Operatorii de distribuţie concesionari vor propune realizarea unor proiecte-pilot, pentru a fi implementate în următoarele zone:

a) zone urbane cu reţele electrice în stare bună sau recent retehnologizate, care funcţionează la parametri tehnici nominali prevăzuţi la pct. 4 din anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin;

b) zone rurale cu reţele electrice în stare bună sau recent retehnologizate, care funcţionează la parametri tehnici nominali, prevăzuţi la pct. 4 din anexa nr. 2.

(3) Operatorii de distribuţie concesionari transmit ANRE propunerile privind modificări şi completări în vederea realizării proiectelor-pilot pentru sistemele de măsurare inteligentă a energiei electrice, conform lit. A din anexa nr. 2.

(4) ANRE analizează proiectele-pilot privind sistemele de măsurare inteligentă prevăzute la alin. (1) pe baza Criteriilor de avizare prevăzute în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezentul ordin, şi comunică operatorilor de distribuţie concesionari avizele acordate acestora, în termen de 30 de zile de la depunerea documentaţiei complete la ANRE, dar nu mai târziu de data de 15 martie 2015.

(5) Operatorii de distribuţie concesionari transmit ANRE rezultatele proiectelor-pilot implementate în anul 2015, conform lit. B din anexa nr. 2, până la data de 1 noiembrie 2015.

Art. 5.

(1) Având în vedere rezultatele implementării proiectelor-pilot privind sistemele de măsurare inteligentă obţinute, operatorii de distribuţie concesionari propun ANRE planurile de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă pentru perioada 2016—2020, conform anexei nr. 4, care face parte integrantă din prezentul ordin.

(2) Operatorii de distribuţie concesionari transmit ANRE propunerile privind planurile de implementare prevăzute la alin. (1), până la data de 1 decembrie 2015. Eventualele modificări ulterioare, pentru care sunt necesare corecţii ale planurilor de investiţii, se realizează în conformitate cu prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 72/2013, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Pe baza propunerilor operatorilor de distribuţie concesionari şi în urma analizelor cost-beneficiu efectuate asupra rezultatelor implementării proiectelor-pilot, ANRE aprobă până la 15 martie 2016, prin ordin al preşedintelui, calendarul naţional de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă, care conţine datele calendaristice ale etapelor de implementare, precum şi planul naţional de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă privind lucrările de investiţii aferente fiecărui operator de distribuţie concesionar, valoarea acestora şi sursele de finanţare, precum şi măsuri de informare a clienţilor finali.

Art. 6.

Operatorii de distribuţie concesionari revizuiesc şi transmit propunerile de proiecte-pilot cu modificările şi completările prevăzute de prezentul ordin până la data de 31 ianuarie 2015.